Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Judins: Bērnudārzos jāpārtrauc bērnu dalīšana pēc valodas

Viens no priekšnoteikumiem, lai Latvijā dzīvojošie bērni spētu brīvi runāt latviešu valodā ir nodrošināt, lai bērni pirmskolas izglītības iestādēs vairs netiktu dalīti pēc valodas, par Saeimas Pilsonības, migrācijas un sabiedrības saliedētības komisijas priekšsēdētāja Andreja Judina (JV) pausto informēja parlamenta Preses dienestā.

Politiķis akcentē, ka tas ir ļoti svarīgi, "domājot par bērnu nākotni". Deputāti sēdē diskutēja par izmaiņām pirmsskolas izglītībā un latviešu valodas lietojumā, uzklausot Izglītības un zinātnes ministrijas un Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta pārstāvjus.

Viens no sagaidāmajiem jaunā izstrādātā pirmskolas izglītības mācību satura rezultātiem ir, ka bērni, beidzot bērnudārzu, varēs sarunāties latviešu valodā. Pašlaik šis mācību saturs tiek aprobēts sešās iestādēs. Paredzēts, ka no piecu gadu vecuma pirmskolas izglītības iestādēs latviešu valoda būs pamatvaloda, atzīmēja uzaicinātie atbildīgo institūciju pārstāvji.

Komisija lēma sagatavot aicinājuma vēstuli Latvijas Pašvaldību savienībai, kurā lūgs informāciju par situāciju saistībā ar latviešu valodu mazākumtautību skolās, savukārt IZM adresētajā vēstulē komisija lūgs izklāstīt ministrijas vīziju par to, kā un kad varētu tikt pārtraukta bērnu dalīšana bērnudārzos pēc valodas.

Komisija šo jautājumu savā darbakārtībā plāno atkārtoti iekļaut nākamā gada sākumā, kad varēs izvērtēt, cik sekmīgi ir iedzīvināts jaunais mācību saturs. Tas arī ministrijai dos pietiekami daudz laika sagatavot izsvērtu un argumentētu atbildi, sacīja Judins.

 

Top komentāri

Tija
T
Ir nekavejoties Latvija japienem likums, ka visos Latvijas valsts, pasvaldibu, privatajos bernu darzos berni ir jaapmaca, jaizglito 100% Latvijas valsts valoda- latviesu valoda.
oo
o
Lieliska doma! Nekad nav tik labi iemācīties valodu kā bērnībā. Es kā 3 gados aizgāju spēlēties pagalmā, tā pēc divām nedēļām jau pratu sazināties krieviski.
bb
b
ja no 20 bērniem grupā tikai 3 ir no latviešu ģimenēm un dārziņš saucas par "latviešu", šķiet, ka problēma joprojām pastāv, jo visi sarunājas "uzminiet-kādā valodā"
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas