Laika ziņas
Šodien
Migla
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Kad no bēgļiem neaizbēgt

Tuvojoties brīdim, kad Latvijai Eiropas Savienības (ES) kvotu ietvaros būs jāuzņem pirmie bēgļi, temats par to integrāciju rada arvien lielāku spriedzi. Mēneša sākumā Nacionālās apvienības deputāti iesaistījās piketa rīkošanā pie valdības nama pret bēgļu uzņemšanu. Ņemot vērā nicinošos un naidu kurinošos izteikumus, ko vēlāk atklāja daži šajā piketā uzņemtie video, to grūti nosaukt par izdevušos. Vakar notika pretēja rakstura pasākumi. 

Pie Kultūras ministrijas (KM) tika organizēts pikets, kurā dalībnieki mudināja bēgļus uzņemt ar cilvēcīgu attieksmi. "Parādīsim, ka Latvijā ir cilvēki, kam rūp tas, lai nelaimē nonākušie šeit tiktu gaidīti un pieņemti. Un gaidīti neatkarīgi no viņu etniskās un reliģiskās piederības vai rases," tā piedalīties aicināja piketa organizētāji. Pavisam piedalījās ap 50 cilvēku. Tomēr arī šeit viss nemaz tik gludi nevedās. Ielas pretējā pusē bija nostājušies ap desmit cilvēku ar plakātiem, kas piketēja pret bēgļu atbalstītājiem. Viņu vidū bija arī biedrības Antiglobālisti līderis Andris Orols. Ik pa laikam abas puses sasaucās. Vieni kliedza – nodevēji, otri atbildēja – ksenofobi. 

Viens no piketa organizētājiem Ojārs Kapteinis uzsvēra, ka bēgļu problēma Eiropai ir kopēja un tā ir jādala. "Mēs pie tā paši esam nedaudz vainīgi. Latvija, tāpat kā daudzas citas NATO dalībvalstis, ir karojušas. Mēs visi YouTube esam redzējuši videoklipus, kur Latvijas karavīri Irākā piedalās apšaudēs. Tas viss tomēr ir veicinājis nemieru tajā reģionā. Pēc tam sekoja Arābu pavasaris, kur Latvija atbalstīja, piemēram, Lībijas bombardēšanu. Tas viss ir veicinājis patlaban notiekošo tautas staigāšanu. Mūsu pienākums pret cilvēkiem, kas palikuši bez pajumtes, ir sniegt savu atbalstu," viņš sacīja piketētājiem. 

FOTO no piketa šeit - Atbalsta bēgļu uzņemšanu Latvijā

Vēlāk iznāca ministrijas pārstāvji un aicināja uz atsevišķām sarunām pasākuma organizētājus, to pretiniekus un medijus. Dace Melbārde (NA) pauda neizpratni, kāpēc vispār šāds pikets pie ministrijas notiek, jo KM nav atbildīga par bēgļu jautājumu. Vadošā iestāde esot Iekšlietu ministrija, KM tikai piedalās darba grupā. Ministrijas pārstāvji iepazīstināja ar turpmākajiem darbiem integrācijas politikā, bet būtībā pirmais darbs, kas jāpaveic, ir jāizvērtē pieejamie resursi. Ministrei nācās atbildēt uz asiem antiglobālistu jautājumiem, kas septembra beigās solīja visā Latvijā sākt rīkot masveidīgus pretpasākumus bēgļu uzņemšanai.


Atvērta diskusija 

Savukārt Arābu kultūras centrs organizēja diskusiju par nevalstisko organizāciju lomu bēgļu integrācijas jomā. Centrs bija pieaicinājis ne vien bēgļus, lai tie dalītos savos stāstos, bet arī atbildīgo iestāžu pārstāvjus. Kaut gan Kultūras ministrija (KM) ir atbildīga par bēgļu integrāciju, tās spēkos nav atrisināt, piemēram, Labklājības ministrijas (LM) paspārnē esošos nodarbinātības jautājumus, tāpat arī izglītības problemātika jārisina citai ministrijai.  

Arābu kultūras centra vadītājs, Saeimas deputāts Hosams Abu Meri (Vienotība) atklāja, ka organizēt diskusiju par bēgļu integrāciju lielā mērā motivēja tieši pikets pie valdības nama augusta sākumā. Viņš neslēpa satraukumu par Latvijas sabiedrības greizo priekšstatu, ka līdz ar bēgļu uzņemšanu mēs automātiski uzņemsim teroristus. "Ir jārunā par faktiem un par cilvēkiem, kas grib nokļūt Eiropas Savienībā (ES), jo viņi savā dzimtenē izjūt nāves draudus. Latvijā dzīvo ap 150–200 arābu. Viņi ir ļoti labi integrējušies Latvijas sabiedrībā, runā latviešu valodā un strādā dažādās profesijās, to skaitā gan par ārstiem, gan inženieriem un uzņēmējiem. 25 gadu laikā, kopš pirmais arābs sāka dzīvot Latvijā, mēs esam bijuši un būsim ļoti lojāli šai valstij. Es nevaru pieņemt, ja kāds saka, ka Latvijā arābi var būt teroristi,"  sacīja Abu Meri un piebilda, ka šeit esošie arābi palīdz piesaistīt investorus. Deputāts prognozē, ka 250 bēgļu vidū lielākā daļa būs sīrieši.  

Runājot par apģērbu, viņš norādīja, ka katrā arābu valstī ir savas tradīcijas: "Ja ir 22 valstis, tad ir jāzina, ka katrā no tām ir kaut kādas savas tradicionālās drēbes. Ja esat bijuši kādā no šīm valstīm, jūs taču nesakāt, ka viņi visi ir teroristi. Tā nedrīkst. Mana mamma ir musulmane, bet tēvs kristietis. Esmu bieži apmeklējis gan baznīcas, gan mošejas un neredzu šeit nekādas sadzīvošanas problēmas.  Vai visi seši miljoni musulmaņu Francijā ir teroristi? Vai visi pieci seši miljoni musulmaņu Anglijā arī ir teroristi? Protams, ne! Nekādā gadījumā neesmu par to, ka Latvija tagad būs valsts, kur tūkstošiem imigrantu brauks un dzīvos no pabalstiem." 

Klātesošos ar savu ceļu līdz Latvijai īsi iepazīstināja divi bēgļi no Sīrijas Džordži un Muhameds. Džordži ir kristietis, Muhameds – musulmanis, kurš runā trīs valodās. Rīgā viņi nonākuši caur Krieviju, bet mērķis esot bijusi Zviedrija. Garā ceļa laikā viens no kompānijas esot gājis bojā. 

Visu Aļonas Zanderes rakstu Kad no bēgļiem neaizbēgt lasiet otrdienas, 25. augusta laikrakstā Diena

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nevar nebalstīt

AirBaltic joprojām nepieciešama valsts "aizmugure".

Statistika nav tikai vienkārši cipari

Par Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) vietu valstī un vēlmi padarīt CSP par galveno datu centru, kas politikas plānotājiem palīdz pieņemt kvalitatīvus lēmumus, Guntars Gūte sarunājas ar ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas