Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Katru gadu Latvijā nedaudz vairāk kā 100 mazuļu piedzimst nedzīvi

Katru gadu Latvijā nedaudz vairāk kā 100 mazuļu piedzimst nedzīvi, liecina Slimību profilakses un kontroles (SPKC) apkopotā informācija.

Pagājušajā gadā Latvijā dzīvs piedzima 21 431 bērns, tomēr 112 piedzima nedzīvi. Lielākā daļa jeb 91 no nedzīvi dzimušajiem bērniem bojā gāja līdz dzemdību sākumam. Savukārt 21 mazulis nomira dzemdību laikā.

Līdzīga tendence bijusi arī iepriekšējos gados. 2013.gadā Latvijā piedzima 116 nedzīvi bērni, no kuriem 97 bija miruši līdz dzemdību sākumam. 2012.gadā nedzīvi piedzima 106 bērni, 2011.gadā - 112, bet 2010.gadā - 107.

Savukārt 2009.gadā dzemdībās vai pirms tam nomira 129 bērni, 2008.gadā -150, bet 2007.gadā - 121 mazulis.

Šobrīd veids, kā mazināt mazuļu mirstību, ir Perinatālās mirstības jeb nedzīvi dzimušo un drīz pēc dzemdībām mirušo bērnu īpatsvara audita sistēmas attīstīšana, kas ļauj noteikt nāves iemeslus un tos novērst, norāda SPKC pārstāve Anete Jansone.

Jau ziņots, ka perinatālās mirstības audita sistēmu plānots apvienot ar mātes mirstības audita sistēmu, tā nodrošinot rūpīgāku un pārskatāmāku katra gadījuma analīzi.

Pēc janvārī notikušajām apmācībām perinatālās mirstības audita veikšanā ar Pasaules Veselības organizācijas (PVO) ekspertu dalību ir sperti vairāki nozīmīgi soļi vienotas sistēmas izveidošanai, norāda Rīgas Dzemdību nama galvenā ginekoloģe Dace Rezeberga.

Pēc ekspertu analīzes kā viens no biežākajiem perinatālās mirstības iemesliem noteikta augļa augšanas aizture.

Sadarbībā ar PVO ekspertiem un Slimību profilakses un kontroles centru ir uzlabota gravidogramma - augļa augšanas parametru fiksēšanas veidlapa medicīniskajā dokumentācijā un izmainīta grūtniecības laika fiksēšanas kārtība medicīniskajā dokumentācijā, pastāstīja Rezeberga.

Ar izmaiņām esot iepazīstināti Latvijas ginekologi profesionālās asociācijas sēdē, un, lai gan izmaiņas medicīniskajā dokumentācijā vēl jāapstiprina, Ministru kabinetam veicot grozījumus noteikumos, ginekologi jau sākuši veidlapu lietošanu.

Savukārt pati perinatālās mirstības audita sistēmas izstrāde patlaban esot procesā un norisinoties organizatoriskās kārtības saskaņošana Veselības ministrijā.

Tiek aprobētas arī perinatālās mirstības analīzes anketas, ko ir izstrādājuši Dzemdību nama un Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas speciālisti, informēja Rezeberga.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas