Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

KNAB aizturētās Stabiņas ģimenei naudas esot augstāk par jumtu

«Ja mana sieva ir pārkāpusi likumu kaut vienu reizi, es esmu ar mieru sev roku nocirst,» stāvēdams pie savas lepnās Ādažu privātmājas žoga dzelzs vārtiņiem, Dienai uzstājīgi apgalvo par korupciju aizdomās turētās Ārijas Stabiņas vīrs Uldis Stabiņš. Viņam ir gatava sievu attaisnojoša versija gan par Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) sāktās izmeklēšanas iemesliem, gan to, kā ierēdņu ģimene varējusi atļauties tik lepnu savrupmāju. Tikmēr iedzīvotāju ziņojumi par Ā. Stabiņas iespējamajiem likumpārkāpumiem uz KNAB turpina plūst griezdamies.

No Ā. Stabiņas amatpersonas deklarācijām rodas visai īpatnējs priekšstats par viņas ģimenes dzīvi pēdējā desmitgadē. 2000. gadā šķirta laulība ar U. Stabiņu, bet dzīvot turpinājuši kopā - vismaz tā var spriest pēc Uzņēmumu reģistra datiem, kur kā Rīgas pašvaldības uzņēmumu amatpersonām desmitgades vidū viņu dzīvesvieta deklarēta vienā un tajā pašā adresē. 2011. gada Ā. Stabiņas amatpersonas deklarācijā U. Stabiņš atkal norādīts kā viņas vīrs. Viņš Dienaiapstiprināja - tiešām no sievas šķīries un vēlāk vēlreiz apprecējušies, bet par šādas rīcības iemesliem izteicās visai neskaidri: «Bija dzīve grūta, nevienu brīdi negribēju, lai manis pēc ciestu mana ģimene, tāpēc arī izšķīros. Tagad es apprecējos, tāpēc ka paliku vecs un mierīgs, bez kreņķiem dzīvoju.»

Pēc viņa amatpersonas deklarācijām gan netop skaidrs, kā tieši laulības dēļ varētu būt bijusi apdraudēta viņa ģimene, jo arī U. Stabiņš pēdējā desmitgadē strādājis galvenokārt Rīgas pašvaldības labā. No pēdējās darbavietas SIA Rīgas nami esot atlaists, samazinot štatus. Jautāts, kā ierēdņu ģimene varēja atļauties uzcelt sev tik iespaidīgu mitekli, U. Stabiņš apgalvoja, ka tas izdevies, pateicoties veiksmīgiem darījumiem ar nekustamo īpašumu. Esot izdevīgi nopircis divus dzīvokļus Rīgā kopsummā par 45 000 dolāru un abus izdevīgi pārdevis par 280 000, turklāt vēl par 40 000 latu esot pārdevis īres tiesības uz vasarnīcu Jūrmalā. «Tā kā man te naudas više kriši* mājai,» viņš uzsver, tādējādi liekot saprast, ka viņa sievai nebūtu bijis motivācijas ņemt kukuļus no dzīvokļu rindā stāvošajiem.

Jāpiebilst, ka Ādažu savrupmājai, kas reģistrēta uz Ā. Stabiņas vārda, kā liecina zemesgrāmatas dati, 18. septembrī pēc KNAB izmeklētājas lūguma uzlikts arests «mantas konfiskācijas un mantisko jautājumu risinājuma nodrošināšanai kriminālprocesā». Tas gan nav vienīgais ģimenes nekustamais īpašums, jo U. Stabiņš atzina, ka viņam pieder «130 gadu veca māja, viena trešdaļa kopīpašumā ar bērniem» Mazirbē.

Daudzos KNAB saņemtos ziņojumus par savas sievas iespējamajām nelikumībām viņš gan izskaidro tikai ar «pilnmēness ietekmi» un norāda, ka arī pats savulaik stāvējis dzīvokļu rindā, bet dzīvokli nav dabūjis. U. Stabiņš apgalvo, ka KNAB izmeklēšanai «kājas aug» kādas citas Rīgas domes Mājokļu un vides departamenta darbinieces personīgas dabas konfliktā ar viņa sievu. Viņa versijā Ā. Stabiņa šai darbiniecei vairākkārt aizrādījusi par viņas nekvalitatīvo darbu, un, «kā jau sie viešu starpā, sākās pa druskai, pa druskai, beigās jau esam, kur esam». Šī darbiniece - viņa versijā - izmantojusi savus kontaktus iekšlietu struktūrās, kur strādājusi pirms pašvaldības, un tādējādi arī panākusi izmeklēšanas sākšanu.

Aplūkojot Ā. Stabiņas vīra minētās RD amatpersonas deklarācijas, Diena noskaidroja, ka viņa līdz pagājušās desmitgades vidum tiešām strādājusi Valsts policijā. Tomēr, kad Diena ar viņu sazinājās, viņa šķita neviltoti pārsteigta par šādu versiju un kategoriski noliedza jelkādu iesaisti KNAB izmeklēšanā: «Man trūkst vārdu. Tas ir absurdu absurds, pilnīgs blefs, mani izbrīna, kā var vispār kaut ko tādu izdomāt!»

Tikmēr KNAB turpina saņemt arvien jaunus iedzīvotāju iesniegumus par iespējamajām nelikumībām RD Mājokļu un vides departamentā. Patlaban to jau ir 20, bet biroja pārstāvis Andris Vitenburgs piebilda, ka daudzi cilvēki arī zvanot un interesējoties, kā pareizāk rakstīt iesniegumus.

Ā. Stabiņa, kurai šajā krimināllietā vienīgajai piemērots stingrākais drošības līdzeklis - apcietinājums -, to trešdien pārsūdzējusi, Diena noskaidroja Rīgas apgabaltiesā. Bez viņas aizdomās turētā statuss noteikts vēl sešām personām, arī diviem RD darbiniekiem.

*augstāk par jumtu - kr. val.

(Vairāk par šo tematu lasiet 28.septembra laikrakstā Diena)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Jauniešiem svarīga ir droša un uzticama vide

Par jauniešu paškaitējuma iemesliem un to, kā novērst cēloņus, kuri jauniešus stimulē nodarīt sev pāri, Guntars Gūte sarunājas ar bērnu un jauniešu psihoterapeitu Nilu Saksu Konstantinovu.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas