Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +24 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

KNAB piecu gadu laikā prokuratūrai nodevis piecas lietas par noziegumiem veselības jomā

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) pēdējo piecu gadu laikā nosūtījis prokuratūrai kriminālvajāšanas sākšanai piecas krimināllietas, kas saistītas ar koruptīviem noziegumiem veselības nozarē, aģentūra LETA noskaidroja KNAB.

Prokuratūrai nosūtītajos kriminālprocesos apsūdzības tika uzrādītas 13 personām par dienesta stāvokļa ļaunprātīga izmantošanu, kukuļa piesavināšanos, kukuļdošanu, prettiesiska labuma pieprasīšanu un pieņemšanu.

KNAB norādīja, ka koruptīvu noziegumu atklāšanas grūtības kopumā saistītas ar apstākli, ka šis ir latents noziegums. Šajos noziegumos iesaistīto personu, tai skaitā to, no kurām tiek pieprasīts kukulis, aktivitāte jeb sadarbošanās ar tiesībsargājošajām iestādēm ir noteicošais faktors šī nozieguma veida atklāšanā.

Akcentējot grūtības koruptīvu noziegumu atklāšanā veselības nozarē, KNAB uzsver, ka nereti veselības iestāžu pacienti izvairās ziņot par šīm situācijām, jo baidās pasliktināt savu jau tā problemātisko stāvokli, kas saistīts ar viņu veselību.

Jau ziņots, ka 14.novembrī Veselības ministrijā (VM) astoņas institūcijas - Veselība ministrija un tās padotības iestādes, Latvijas Lielo slimnīcu asociācija, KNAB, Veselības aprūpes darba devēju asociācija, Patērētāju tiesību aizsardzības centrs un Valsts policija (VP) parakstīja starpnozaru sadarbības memorandu par ēnu ekonomikas apkarošanu veselības nozarē. Memorandu vēlāk parakstīs arī Valsts ieņēmumu dienests.

Sadarbības memorands paredz iestāžu apņēmību kopīgi informēt un izglītot sabiedrību par ēnu ekonomiku un korupciju veselības aprūpē, efektīvi apmainīties ar informāciju un nodrošināt uzraudzību, mudināt iedzīvotājus ziņot par iespējamiem pārkāpumiem veselības aprūpes jomā un ziņošanu procesu padarīt skaidru un saprotamu, kā arī uzlabot sadarbību ar pašvaldībām, veicinot informācijas apmaiņu nereģistrētās saimnieciskās darbības apkarošanai.

Tāpat iecerēti vairāki pasākumi, lai nodrošinātu darījumu apliecinošo dokumentu izsniegšanu par visiem veselības aprūpes pakalpojumiem, kas tiek sniegti ārstniecības iestādēs.

 

Top komentāri

101.gads, aiziet!
1
No sākuma valsts izveido sistēmu, kurā valsts apmaksāta medicīna ir praktiski nepieejama. Ne visa, bet liela daļa. Tad valsts sāk drāzt tos nelaimīgos slimniekus, kuri vienkārši nesagaidīs savu rindu ārstēties un meklē ārstus paši. Un tagad valsts drāž ārstus. Kas un kad drāzīs šādu valsts sistēmu? Nav pie vainas valsts, katram noziegumam vienmēr ir vārds un uzvārds.
ārsta alga / KNAB izmeklētāja alga
ā
ārsta studiju laiks / KNAB izmeklētāja studiju laiks. Ārsta pensijas vecums / KNAB izmeklētāja pensijas vecums. Te ir ko padomāt.
Vēl vairāk mediķu devās trimdā
V
Tas tiešām ir labs ieguvums.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas