Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

KNAB plāno ieviest jaunu funkciju jeb liela apjoma informācijas analīzi par korupcijas riskiem

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) plāno ieviest jaunu funkciju, proti, liela apjoma informācijas analīzi par korupcijas riskiem, Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijā šodien pastāstīja KNAB priekšnieks Jēkabs Straume.

"Ja tiks ieviesta šāda funkcija, tad mums būs tiesības masīvā veidā apkopot lielu daudzumu informācijas no visiem valsts datu reģistriem. Ar analītisku rīku palīdzību varēsim mēģināt noteikt, vai parādās kādi potenciālie pārkāpumi, kur nepieciešama padziļināta izpēte," skaidroja Straume.

Tāpat birojs ar analītiķu palīdzību spētu konstatēt korupcijas riskus nozarēs, konkrētās iestādēs, iepirkumos vai konkrētām amatpersonām.

"Šī funkcija dotu KNAB iespēju vērsties pie atbildīgajām institūcijām un lūgt pieņemt attiecīgus lēmumus, proti, novērst korupcijas riskus, pirms noticis noziegums. Šādā veidā tiktu atslogota biroja kapacitāte, kas pretējā gadījumā būtu jāvelta nozieguma izmeklēšanai," uzsvēra Straume.

KNAB izmaiņas normatīvajos aktos vēl nav iesniedzis, jo nav vēl zināmas precīzas skaidrības par KNAB darbinieku atlīdzības sistēmu un vai būs iespēja piesaistīt labus analītiķus un ekspertus.

Ja Saeima atbalstīs grozījumus Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likumā, kas paredz līdz 2023.gadam palielināt KNAB darbinieku mēnešalgu, tādējādi vidējo atalgojumu birojā ceļot par 37%, tad birojs lūgs atbalstīt arī grozījumus KNAB likumā.

Patlaban grozījumi atbalstīti Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijā pirmajā lasījumā.

KNAB aģentūrai LETA skaidroja, ka birojs plāno stiprināt esošo analītisko kapacitāti, piesaistot papildu kvalificētus finanšu analītiķus un ieviešot minēto funkciju. Paredzams, ka KNAB attīstīs tieši liela apjoma datu analīzi, lai saskatītu un novērstu sistēmiskus korupcijas riskus.

Jau ziņots, ka KNAB izdevumi 2021.gadā plānoti 12 495 629 eiro apmērā, 2020.gadā 13 669 231 eiro apmērā, bet 2023.gadā 14 564 582 eiro apmērā.

Nākamgad 1 500 000 eiro plānots atvēlēt biroja amatpersonu konkurētspējīgam atalgojumam.

Starp KNAB galvenajiem pasākumiem 2021.gadā minēta biroja kapacitātes stiprināšana, apjomīgas sociālās kampaņas veidošana un tiešsaistes ziņošanas platformas ieviešana, kurā iesniedzējam un trauksmes cēlējam būs nodrošināta atgriezeniskā saite un anonimitāte.

Precizēts virsraksts un 1.rindkopa, pievienota 8.rindkopa.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas