Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

KNAB rīcībā ir auditoru ziņojums par situāciju Rīgas satiksmē

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) vērtē auditorkompānijas Ernst&Young sagatavoto ziņojumu par situāciju Rīgas pašvaldības uzņēmumā Rīgas satiksme, sociālajā tīklā Twitter raksta KNAB priekšnieks Jēkabs Straume.

"Ernst&Young audita ziņojums ir biroja rīcībā. Vērtējam un analizējam," norāda Straume, piebilstot, ka gadījumā, ja birojs konstatēs amatpersonu "darbības vai bezdarbības", pārkāpjot likumu, reakcija būs atbilstoša.

Kā vēstīts, februāra beigās vairāki Rīgas domes opozīcijas deputāti pauda izbrīnu, ka pretēji solītajam, deputātiem liegts iepazīties ar auditoru ziņojumu par situāciju Rīgas satiksmē.

Nu jau bijušais uzņēmuma pagaidu vadītājs Anrijs Matīss iepriekš skaidroja, ka deputātiem ar ziņojumu pilnā apmērā nav ļauts iepazīties, jo tas satur informāciju, ko uzņēmums var izmantot tiesā, lai no bijušās valdes piedzītu uzņēmumam radītos zaudējumus.

Šodien, paziņojot par atkāpšanos no Rīgas satiksmes pagaidu vadītāja amata, Matīss intervijā Latvijas Radio apgalvoja, ka audita ziņojumā lūgts izvērtēt bijušās valdes atbildību par nesaimniecisku rīcību uzņēmumā, taču šādas izvērtēšanas vietā audita ziņojums nosūtīts atpakaļ Rīgas satiksmei ar "aptuvenu nostāju" - vērtējiet paši, ko Matīss neuzskata par konstruktīvu rīcību.

Tikmēr vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce (AP) sociālajā tīklā Twitter raksta, ka sākotnēji Rīgas dome nav devusi ministrijai Ernst&Young atzinumu par Rīgas satiksmi, norādot, ka tam vajadzīga auditoru atļauja. Uzņēmums piektdien tādu esot devis. "Nez kādu ieganstu atradīs tagad?" vaicā ministrs.

Matīsa iepriekš skaidrojis, ka Ernst&Young ziņojums "ir ļoti kritisks" un tajā norādīta virkne pasākumu, kas jāveic, lai uzņēmums varētu turpināt funkcionēt.

Ieteikumi saistīti ar sadarbības partneru izvēli, pašizmaksu aprēķiniem un citiem procesiem. Vienlaikus auditori norādījuši, ka pēdējo piecu gadu periodā, bijušās uzņēmuma valdes vadībā, Rīgas satiksmei nodarīti desmitiem miljonu lieli zaudējumi.

"Zaudējumi nodarīti vairāku procesu rezultātā - izstrādājot budžetu, aprēķinot pašizmaksu, noslēdzot sadarbības līgumus, atgūstot parādus. Kaut vai līgums ar Rīgas mikroautobusu satiksmi - tas vien mums mēneša laikā rada 600 000 eiro zaudējumus. Tāpat arī kompensācija no domes 2018.gadā pieprasīta par 11,6 miljoniem eiro mazāka nekā reāli nepieciešams un tā rezultātā uzņēmums strādā ar zaudējumiem. Šogad tie varētu būt aptuveni trīs miljonu eiro zaudējumi," skaidroja Matīss.

Tāpat vēstīts, ka KNAB ir sācis kriminālprocesu saistībā ar trim Rīgas satiksmes veiktajiem iepirkumiem - par 2016.gada zemās grīdas tramvaju iepirkumu, kura kopējā summa bija 62 597 477 eiro, 2013.gada iepirkumu par trolejbusu piegādi, kura kopējā summa bija 131 646 135 eiro, kā arī 2013.gadā veikto iepirkumu par autobusu piegādi, kura kopējā summa bija 75 808 297 eiro.

Kriminālprocesā tiesa pērn decembra sākumā sešām no septiņām šajā lietā aizdomās turētajām personām kā drošības līdzekli piemēroja apcietinājumu. Tie bija ilggadējais partijas Gods kalpot Rīgai biedrs, uzņēmējs Aleksandrs Krjačeks, Rīgas satiksmes Infrastruktūras uzturēšanas un attīstības departamenta direktors Igors Volkinšteins, bijušais Rīgas satiksmes valdes priekšsēdētājs Leons Bemhens, Čehijas uzņēmuma Škoda Transportation amatpersona Vladislavs Kozaks, uzņēmējs Māris Martinsons un uzņēmējs Edgars Teterovskis.

Top komentāri

anna
a
usakovs lai noliek mandatu un tinas uz centralcietumu ,tur vina vieta ,nevis vel imites ,ka baigi strada ,idiots un viss.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

NA neatbalstīs Braži ārlietu ministres amatam

Opozīcijā esošā Nacionālā apvienība (NA) neatbalstīs diplomātes Baibas Bražes apstiprināšanu ārlietu ministres amatā, aģentūrai LETA pēc abu pušu tikšanās pauda NA priekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas