Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Otrdiena, 28. maijs
Vilhelms, Vilis

KNAB: Vilnīša rīkojumi par Vilka atbrīvošanu no amata ir izdoti bez tiesiska pamata

Alvis Vilks Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieka vietnieka amatā atjaunots, jo toreizējā KNAB priekšnieka Normunda Vilnīša rīkojumi par Vilka atbrīvošanu no amata ir izdoti bez tiesiska pamata.

KNAB informēja, ka biroja priekšnieka pienākumu izpildītāja Juta Strīķe rīkojumu par Vilka atjaunošanu pieņēmusi, izvērtējot Vilnīša izdotos rīkojumus un lietas materiālus saistībā ar Vilka disciplinārsodīšanu, kā arī izskatot KNAB amatpersonu un darbinieku arodbiedrības vēstuli un no tiesas saņemto Vilka iesniegto prasības pieteikumu.

Konstatēts, ka Vilnīša rīkojumi par Vilka atstādināšanu, disciplinārsodīšanu un atbrīvošanu no amata ir izdoti bez tiesiska pamata, pieļaujot būtiskus pārkāpumus, kas ietekmējuši administratīvo aktu saturu, tāpēc šie rīkojumi ir atzīstami par prettiesiskiem un atceļamiem.

Par vienu no būtiskiem pārkāpumiem ir atzīts tas, ka, Vilnītim izdodot minētos rīkojumus, nav ņemti vērā citu kompetento iestāžu slēdzieni un secinājumi.

Piemēram, izskatot Vilnīša iesniegumu Ģenerālprokuratūrai saistībā ar PHARE projekta ieviešanu un Vilka rīcību, prokurors pieņēma lēmumu par atteikšanos sākt kriminālprocesu, jo nav noticis Krimināllikuma pantos paredzēts noziedzīgs nodarījums.

Vilka disciplinārlietas ietvaros lēmums par atteikšanos sākt kriminālprocesu ignorēts, lai gan toreizējam KNAB priekšniekam rīkojumu izdošanas brīdī bija zināms prokurora lēmums un tas ir attiecināms uz disciplinārlietas izmeklēšanu un būtiski ietekmē administratīvo aktu pēc būtības.

Konstatēts, ka Vilka disciplinārlietas izmeklēšanas komisija savus secinājumus balstījusi galvenokārt uz KNAB iekšējā audita ziņojumu, tomēr lietā ignorēts būtisks pierādījums – Finanšu ministrija kā atbildīgā iestāde ārvalstu finanšu palīdzības līdzekļu apguves jomā atzinusi, ka minētajā audita ziņojumā sniegtā informācija nav izmantojama par objektīvu un vispusīgu pamatojumu lēmumu pieņemšanai par projekta tālāko gaitu.

Vilnītim pieņemot lēmumu par Vilka disciplinārsodīšanu, nav vērtēta Vilka kompetence un atbildība projekta ieviešanā, kā arī konkrēti fakti saistībā ar vienu projekta aktivitāti – Integrētās informācijas sistēmas un lokālās datubāzes sasaisti ar Iekšlietu ministrijas Informācijas centra datubāzi.

Secināts, ka lietā nav noskaidroti patiesie faktiskie lietas apstākļi, kas konstatētu un pierādītu Vilka vainu atsevišķas aktivitātes īstenošanu projekta ietvaros.

Jau vēstīts, ka toreizējais KNAB priekšnieks Vilnītis marta sākumā ierosināja disciplinārlietu, lai izvērtētu iespējamos disciplinārpārkāpumus Vilka rīcībā saistībā ar nolaidīgu darba pienākumu izpildi, ilgstošu bezdarbību, maldinošas informācijas sniegšanu, veicot pienākumus projekta "KNAB attīstība un nostiprināšana" īstenošanā, kā arī neizpildot Finanšu ministrijas rīkojumu, KNAB priekšnieka rīkojumus un rezolūcijas, premjera rezolūcijas, kā arī apzināti dezinformējot premjeru par projekta faktisko stāvokli un nepildot vecākās nozares amatpersonas pienākumus.

Šīs disciplinārlietas ietvaros Vilks bija atstādināts no amata. Pēc disciplinārlietas izskatīšanas Vilnītis savu vietnieku maija sākumā no amata atbrīvoja.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas