Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +7 °C
Viegls lietus
Pirmdiena, 6. maijs
Didzis, Gaidis

Konkrētākas aprises Brexit plānā pagaidām neiezīmējas

Vakar Saeimas Eiropas lietu un Ārlietu komisiju kopsēdē Lielbritānijas un Ziemeļīrijas Apvienotās Karalistes vēstniece Sāra Koulija informēja par Lielbritānijas plāniem saistībā ar valsts izstāšanos no ES un to, kādas attiecības valsts grib veidot ar Latviju. Tiesa, pagaidām zināma Lielbritānijas nostāja, bet tas, kā izdosies plānus realizēt, nav skaidrs.

Lisabonas līguma 50. pantu iedarbinās līdz marta beigām, un procesu vairs nav iespējams apturēt, apstiprināja Koulija. Viņa precizēja, ka Lielbritānijas parlamenta deputātiem ir tiesības noraidīt vienošanos par nosacījumiem, taču tas, ka Liebritānija no savienības izstāsies, ir skaidrs. Tomēr Lielbritānija arī negrib saraut saites ar partneriem Eiropā. "Ir liela atšķirība starp Eiropas pamešanu, ko mēs noteikti negribam darīt, un ES pamešanu," Saeimā skaidroja vēstniece.

Viens no jautājumiem, kas interesēja Saeimas deputātus komisijas sēdē, bija, kāds būs Lielbritānijā dzīvojošo Latvijas pilsoņu statuss valstī. Diplomāte infomēja, ka «premjerministre teikusi, ka viņa grib abpusēji nostiprināt tiesības ES pilsoņiem Lielbritānijā un Liebritānijas pilsoņiem ES, un viņa to vēlas izdarīt tik ātri, cik iespējams». Viņa arī apzinoties, ka neskaidrība, kas valda vairākās ģimenēs, nav pozitīva. Jautājuma atrisināšana esot viena no prioritātēm. Tomēr, līdz nav noslēgta vienošanās par ES pamešanas nosacījumiem, nav skaidrs, tieši kā tas notiks, atzina Koulija.

Lielbritānijas Statistikas biroja (ONS) informācija liecina, ka vairums ES pilsoņu, kas dzīvo Lielbritānijā, nāk no Polijas – 2,8 miljoni. No Latvijas Lielbritānijā ieradušies simts tūkstoši cilvēku.

Tāpat nav skaidrs, ar kādiem nosacījumiem turpināsies tirdzniecība ar ES dalībvalstīm. Lielbritānija vēlas tādu tirdzniecības līgumu, kas ļauj turpināties tirdzniecībai tik lielā apmērā, cik iespējams, ar maksimāli maz barjerām, vienlaikus valsts nevēlas būt daļa no ES vienotā tirgus, jo tad tiktu ierobežotas Lielbritānijas brīvības. Vēstniece skaidroja, ka "mēs nezinām, kā tas izskatīsies, jo tas atkarīgs no vienošanās, bet ne Lielbritānijas, ne ES valstu interesēs nav tarifi un barjeras, kas kavē eksportētāju un importētāju biznesu".

Visu rakstu lasiet ceturtdienas, 9.februāra laikrakstā Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pirmdien daudzviet ilgstoši līs

Jaunā nedēļa sāksies ar lietainu un salīdzinoši vēsu laiku, prognozē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas