Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +11 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Konstatējot uzņēmumu pāreju, VID pieņēmis lēmumu par nodokļu maksājumu piedziņu vairāk nekā 10 miljonu eiro apmērā

Valsts ieņēmumu dienests (VID), veicot nodokļu administrēšanas pasākumus, konstatējis uzņēmumu pāreju starp vairākiem Rīgā strādājošiem uzņēmumiem, tādēļ pieņemts lēmums par nodokļu maksājumu piedziņu vairāk nekā 10 miljonu eiro apmērā, aģentūrai LETA pavēstīja VID pārstāvji.

Konstatējot, ka laika periodā no 2017.gada 22.novembra līdz 2018.gada 30.aprīlim notikusi uzņēmumu pāreja, atbilstoši likuma "Par Valsts ieņēmumu dienestu" 10.panta otrās daļas piekto punktu un likuma "Par nodokļiem un nodevām" 26.panta pirmo un trešo daļu, pieņemts lēmums par nokavēto nodokļu maksājumu piedziņu bezstrīda kārtībā vairāk nekā 10 miljonu eiro apmērā.

Uzņēmuma pāreja ir komercsabiedrībā izmantojamo resursu (darbinieku, mantas/aktīvu un citu) pārnešana uz citu komercsabiedrību, turpinot iepriekš veikto saimniecisko darbību, bet jau bez parādu saistībām. Faktiski uzņēmumu pāreja ir visu uzņēmumā ietilpstošo lietu un vērtību pāreja citas komercsabiedrības īpašumā vai lietošanā, kuras ir nepieciešamas patstāvīgās saimnieciskā darbības turpināšanai, saglabājot iepriekšējo identitāti.

VID ģenerāldirektore Ieva Jaunzeme atzina, ka iepriekš Latvijā daudzus gadus ir tikusi pieļauta nodokļu saistību pret valsti nepildīšana, izmantojot vienkāršu shēmu - vispirms netiek pienācīgā apmērā veikti nodokļu maksājumi, kā arī sociālās apdrošināšanas iemaksas par darbiniekiem, bet tad - tiek it kā mainīts uzņēmuma īpašnieks, tādējādi atbrīvojoties no nodokļu saistībām.

"Jau vairāk nekā divus gadus VID izmanto visas normatīvos dotās iespējas, lai vērstos pret šādām uzņēmumu pārejām, nenokārtojot saistības ar valsti un saviem strādājošajiem. Tiem shēmotājiem, kuri ir iecerējuši šādi nopelnīt, jārēķinās, ka vairs tas nav iespējams," uzsvēra Jaunzeme.

Konstatējot uzņēmuma pāreju un ņemot vērā Komerclikumā noteikto solidāro atbildību, uzņēmuma nodevēja nenomaksātais nodokļu parāds tiek piedzīts arī no uzņēmuma ieguvēja, pieņemot lēmumu par nokavēto nodokļu maksājumu piedziņu.

Atbilstoši likumam "Par Valsts ieņēmumu dienestu" uzņēmums lēmumu par nokavēto nodokļu maksājumu piedziņu var apstrīdēt VID ģenerāldirektoram septiņu dienu laikā no tā paziņošanas dienas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas