Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Kredīti uz trīcošas rokas

Nebanku kredītdevēju tirgū parādījies jauns spēlētājs SIA Banknote. Tas ieņem nišu, kas Latvijā līdz šim nav bijusi pārāk pazīstama, proti, kredītu izsniedz nevis pārskaitījuma veidā, bet izmaksā skaidrā naudā. Banknote.lv mājaslapā kā viens no mudinājuma saukļiem izvēlēties šo kompāniju skan: "Jā, ja tev nepatīk, ka ātrie kredīti atspoguļojas bankas kontā," piektdien lasāms laikrakstā Diena.

Šāda informācijas slēpšanas politika radījusi zināmu apjukumu un liek jautāt, kāpēc kredītņēmējam varētu būt izdevīgi saņemt aizdevumu skaidrā naudā. Ir izskanējusi informācija par gadījumiem, kad pret personu vērsta parādu piedziņa, un tad kontā ieskaitītais ātrais kredīts vieglāk nonāk parādu piedzinēju rokās. Tāpat ir dzirdēts, ka bankas atsakās piešķirt hipotekāro kredītu, redzot, ka klients ir ņēmis ātro kredītu. Atsevišķās bankās ir jāpaiet vismaz pusgadam, lai klienta paņemto ātro kredītu neņemtu vērā.Tiesa gan, DNB bankas ekonomists Pēteris Strautiņš šādam apgalvojam ne visai piekrīt. "Tīri teorētiski, ja cilvēks bieži aizņemas, lai atdotu citus kredītus, tas liecina par zināmu impulsivitāti lēmumu pieņemšanā. Tajā pašā laikā neuzskatu, ka nebanku kredītņēmējs automātiski hipotekāro kredītu nesaņems. Jautājums, ko viņi grib slēpt, un tas jau nav jautājums bankai," saka Strautiņš. Ideja, ka tādas lietas būtu jāslēpj, viņam liekas absurda pašos pamatos. "Cilvēki neko neiegūs, no bankas kaut ko noslēpjot. Drīzāk ir jādalās informācijā, lai pēc tam nonāktu pie kopīga sprieduma, vai cilvēkam tiešām būtu jāuzņemas hipotekārā kredīta saistības," viņš bilst.Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) pārstāve Marija Makareviča norāda, ka šāda prakse ir jauna, tomēr pārkāpumu aicinājumā neesot. Iemesli gribēt saņemt naudu uz rokas var būt dažādi. "Jā, iespējams, atsevišķos gadījumos tādā veidā cilvēki grib izvairīties no kaut kādām saistībām, bet es to nevaru komentēt," viņa piebilst.Patērētāju tiesību aizsardzības centrā (PTAC) nekādus pārkāpumus saistībā ar Banknote.lv nesaskata. Centra pārstāve Ilze Žunde atklāj, ka normatīvie akti patlaban neuzliek par pienākumu piešķirt kredītus tikai bezskaidrā naudā. SIA Banknote valdes loceklis Agris Evertovskis Dienai uzsver, ka šādam pakalpojumam ir priekšrocības ne tikai attiecībā uz bankām, bet arī citiem nebanku kreditētājiem. Kā vienu no argumentiem viņš min, ka Banknotei ir viszemākās procentu likmes, ja salīdzina ar citiem uzņēmumiem, kas aizdod līdzīgas summas uz līdzīgiem termiņiem. Tomēr, pēc Dienas novērojumiem, tas neatbilst patiesībai. Aizņemoties 250 eiro uz 36 mēnešiem, ik mēnesi būs jāmaksā 24,69 eiro. Tajā pašā laikā, piemēram, Incredit.lv 250 eiro uz 36 mēnešiem piedāvā par ikmēneša maksu 13,06 eiro.Visu rakstu lasiet laikraksta Diena piektdienas, 10.jūlija, numurā!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vingris atkāpjas no EDzL valdes priekšsēdētāja amata

Par dzelzceļa projekta Rail Baltica izbūvi Latvijas teritorijā atbildīgā SIA Eiropas dzelzceļa līnijas (EDzL) valdes priekšsēdētājs Kaspars Vingris atkāpies no amata, aģentūru LETA informēja EDzL...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas