Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +16 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Krievijas atbildes sankciju gaidās rosina krīzes menedžementu Latvijas ražotāju atbalstam

Gaidot Krievijas lēmu par Eiropas Savienības un citu rietumvalstu produktu importa ierobežošanu Krievijā, kas tuvāko pāris dienu laikā sekos kā atbilde Eiropas Savienības un ASV noteiktajām sankcijām, Latvijas pārtikas ražotāji aicina veidot krīzes menedžmentu un rīcības programmu uzņēmēju un darbinieku atbalstam, ceturtdien Latvijas Televīzijas (LTV) raidījumā Rīta Panorāma pauda Latvijas Piensaimnieku centrālās savienības valdes priekšsēdētājs Jānis Šolks.

Lai arī, no vienas puses, Latvijas pārtikas uzņēmumi ir rūdīti strādāt dažādu grūtību - sankciju un aizliegumu - laikā, no otras puses, piemēram, zivrūpniekiem šis izaicinājums draud būt sarežģīts, atzina Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centra vadītāja Ingūna Gulbe, skaidrojot - zivrūpnieku produkcija ārpus bijušās Padomju Savienības nav tik pieprasīta, tāpēc trūkst alternatīvu Krievijas tirgum. Arī Latvijas Zivrūpnieku asociācijas prezidents Didzis Šmits LTV atzina, ka "pārliecības par rītdienu nav", jo Krievijas sankcijas var smagi skart ne vien konkrētus uzņēmumus, bet arī pašvaldības, piemēram, Rojas novadu un Salacgrīvu.

Prātīgākā rīcība pašlaik būtu sekot Polijas piemēram un vērsties Eiropas Savienības institūcijās, prasot atbalstu vietējiem uzņēmējiem, kā arī izstrādāt atvieglojumus nodokļu politikā, teica Šmits.

Savukārt piensaimniekus Krievijas paredzamās sankcijas tik ļoti neskaršot, jo interese par Latvijā ražoto sieru un piena produktiem ir ne vien Krievijā, bet arī Eiropā, turklāt šiem produktiem aug popularitāte arī Ķīnā un arābu valstīs. Tomēr Latvijas Piensaimnieku centrālās savienības valdes priekšsēdētājs Jānis Šolks Rīta Panorāmā uzsvēra, ka Latvijā ir jābūt krīzes menedžmentam, kurā sniegtu atbalstu uzņēmējiem un zemniekiem.

"Piens ir produkts, kas tiek saražots katru dienu (..). Ja ir problēmas, tad var rasties izejvielas pārpalikums, un tie, pirmkārt, ir zaudējumi zemniekiem,” norādīja Šolks.

Jau vēstīts, ka Krievijas prezidents Vladimirs Putins trešdien parakstīja rīkojumu par tirdzniecības un sadarbības ierobežošanu ar valstīm, kas ieviesušas ekonomiskās sankcijas pret Krieviju.

Putina rīkojums paredz uz gadu "aizliegt vai ierobežot [..] Krievijas teritorijā ievest noteiktus lauksaimniecības produktus, izejmateriālus un ražojumus no valstīm, kas ieviesušas ekonomiskās sankcijas pret Krievijas juridiskajām vai fiziskajām personām vai pievienojušās šādam lēmumam".

Rīkojums Par atsevišķu ekonomisku pasākumu ieviešanu Krievijas drošības garantēšanai stājies spēkā ar tā parakstīšanas brīdi.

Krievijas prezidents uzdevis valdībai izveidot sarakstu ar lauksaimniecības produktiem un izejmateriāliem, kā arī uzskaitīt noteiktas darbības, kas nepieciešamas šī rīkojuma izpildei.

Ziņots arī, ka, lai mazinātu Rietumu lauksaimniecības produktu importa ierobežojumu sekas, Krievija plāno palielināt gaļas, augļu un dārzeņu ievešanu no Dienvidamerikas, Turcijas un Azerbaidžānas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas