Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija
Krievijā humora dinamika cieši saistīta ar valsts ārpolitiku

Krievijas humors - ārpolitikas ierocis

Humors ir būtiska sastāvdaļa jebkurā sabiedrībā, tas ir gan rīks komunikācijai, gan, kā secinājuši Latvijas pētnieki pusgadu ilgā darbā, var tikt padarīts par ieroci. Apjomīgajā pētījumā, kas tika veikts sadarbībā ar NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centru (NATO StratCom), secināts, ka politiskais humors Krievijā, kas pateicoties TV un digitālajiem medijiem pieejams arī citviet pasaulē, bieži vien ir pakārtots valsts ārpolitikas un iekšpolitikas mērķiem.

Apjomīgajā pētījumā izstrādāts ietvars, kuru izmantojot var analizēt humoru kā stratēģiskās komunikācijas rīku. Pētījuma autori gan uzsver, ka nebūt ne viss humors jāuztver kā propaganda, kā arī norāda, ka politiskā humora žanrā ir pilnīgi normāli izsmiet gan vietējos, gan ārzemju politiķus.

Pētījuma vadītāja profesore Žaneta Ozoliņa norādīja, ka pētnieki uz humoru neskatījās kā uz agresīvu fenomenu. Atbildot uz jautājumu par humoru laikā, kad fakti tiek sagrozīti un pasniegti kā patiesība, viņa norādīja, ka cilvēki, kas joko, vienmēr jauc kopā faktus un jokus. Tāpat viņa uzsvēra, ka galvenais risinājums ir izglītota auditorija, kas spēj analizēt pasniegto informāciju.

Atklājot pētījuma prezentāciju, NATO StratCom vadītājs Jānis Sārts atsauca atmiņā anekdoti par runas brīvību ASV un PSRS - abās valstīs tā bija vienāda, jo abās varēja publiski kritizēt ASV prezidentu. Tādējādi netieši tika ilustrēts arī viens no gadījumiem, kur Krievijas TV raidījumi skarbi joko par ārvalstu līderiem, bet glaimīgi pasmaida par Krievijas līderi Vladimiru Putinu. 

 

Nav noslēpums, ka Rossija 1 un citi Krievijas mediji ir netieši pakļauti Kremlim un bieži vien izplata valdībai patīkamus ziņojumus. 

Redzams, ka nule publicētais pētījums ir izraisījis viļņošanos arī Krievijā. Kā vēstīja portāls Diena.lv, jau piecu stundu laikā pēc tam, kad internetā tika ievietota informācija par NATO StratCom veikto pētījumu, uz to bija reaģējuši ne tikai Krievijas plašsaziņas līdzekļi, bet arī Ārlietu ministrija.

Savukārt pētniece Sigita Struberga, kas veica vienu no gadījuma pētījumiem, analizējot humoru, kurā tiek diskreditēti ārvalstu līderi Rossija 1 TV raidījumos astoņu gadu šķērsgriezumā, demonstrēja, kā joki tiek izmantoti, lai veidotu savu iekšējo pozitīvo tēlu, pretnostatot to pret "Rietumu degradāciju". Piemēram, Baraka Obamas prezidentūras sākumā joki par ASV līderi bija neitrāli, taču kolīdz attiecības starp abām valstīs saasinājās, arī joki kļuva daudz skarbāki un izteikti uzbrūkoši. Savukārt tagad, kā sacīja pētniece, kad Tramps uzvarējis, ASV tiek demonstrēta kā Krievijas apgabals.

 

Struberga uzsvēra, ka humora dinamika ir cieši saistīta ar ārpolitiku. Pētniece gan uzsvēra, ka humors Krievijā, gluži tāpat kā humors citviet, veic daudz un dažādas funkcijas, piemēram, novērš uzmanību no realitātes un, protams, arī vienkārši izklaidē. 

Pētījums tika izstrādāts profesores Žanetas Ozoliņas vadībā.Tāpat pētījuma piedalījās profesors Ivars Austers, doktore Solvita Denisa-Liepniece, doktors Jurģis Šķilters, doktorante Sigita Struberga un doktors Maksims Kjiaks. Visi seši pētnieki pie darba strādāja pusgadu. 

Zemāk skatāms viens no ārzemju politiķu kariķēšanas piemēriem Krievijas TV kanāla Vecgada šovā. Video izsmieta Vācijas kanclere Angela Merkele, ASV bijusī valsts sekretāre Hilarija Klintone un Lielbritānijas premjere Terēza Meja. Visas trīs sievietes atveido vīrieši. 

Jānorāda, protams, ka arī ASV un citu valstu jokdariem varas pārstāvju izsmiešana nav sveša. ASV kopš Donalda Trampa uzvaras prezidenta vēlēšanās milzu popularitāti guvis politiķa tēls aktiera Aleka Boldvina atveidojumā.

Pētījuma autori norādīja, ka publicētais dokuments var būt palīglīdzeklis, lai analizētu un dekonstruētu humoru un lai cīnītos pret agresīviem svešu valstu vēstījumiem, kā, piemēram, tas notiek Ukrainā, kur cilvēki brīvprātīgi iesaistās, cīnoties ar Krievijas propagandu, pārvēršot to humorā.

Ar pētījumu angļu valodā var iepazīties šeit: STRATCOM LAUGHS

pievienotas saites uz pētījumu

Top komentāri

zvirbulēns
z
Pētnieki pēta to, kas visiem normālajiem jau izsenis zināms, un tas tracina! Krievija - banānu valstiņa, ar saviem vergu valsts jociņiem, sevi liela, citus apspļauda, tagad tik klāt nākusi cietumnieku leksika, žargons ( Krievija katrs trešais sēdējis cietumā).
zvirbulēns
z
Ir jau vēl nopietnākas problēmas - Krievijā visa kultūrdzīve slīd uz leju, nekā jauna, totāla stagnācija, sastingums, tur nav nekā...drūma valstiņa, veļikoje smuta jau atkal šiem klāt!
zvirbulēns
z
NATO izcilības centrs kā vienmēr, nepasaka galveno, Krievijā visi TV kanāli gatavo krievvalodīgas karam, filmas, tokšovi, jumorini - viss mērķēts vienā fokusā - sagatavot vovikus karam.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Šeit ir Latvija un viena valsts valoda – latviešu

Par ārlietu ministra maiņu, krievu valodu kā instrumentu Krievijas ģeopolitisko mērķu sasniegšanai mūsu publiskajā telpā un par globālo nenoteiktību intervijā Agnesei Margēvičai spriež politolo...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas