Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +5 °C
Apmācies
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna
"Kamēr cilvēks domā, tikmēr viss ir kārtībā," pauž Jānis Sārts, norādot, ka Krievijas šovus var skatīties, bet jāapzinās, ka tajos var būt ieslēpti Kremlim izdevīgi zemteksti

Sārts par Krievijas humora šovu analīzi: Būsim trāpījuši jūtīgā vietā

"Mans viedoklis - esam trāpījuši pa samērā jūtīgu tēmu," intervijā telekanāla LNT raidījumam 900 sekundes par NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centra (NATO StratCom) pētījumu, kurā analizēti Krievijas humora raidījumi un to loma sabiedrības viedokļa veidošanā, pauda centra vadītājs Jānis Sārts.

Sārts norādīja, ka jau piecu stundu laikā pēc tam, kad internetā tika ievietota informācija par NATO StratCom veikto pētījumu, uz to jau bija reaģējuši ne tikai Krievijas plašsaziņas līdzekļi, bet arī Ārlietu ministrijas preses pārstāve Marija Zaharova. Krievijas mediji par pētījumu mēģinājuši ironizēt.

Vairāk par pašu pētījumu lasiet šeit: Krievijas humors - ārpolitikas ierocis

"Viņi var smieties par mūsu pieeju, bet humors vienmēr ir izmantots kā ietekmes instruments. Paskatīsimies kaut vai Otro pasaules karu, kaut vai auksto karu, tas vienmēr bijis viens no fokusiem. Mēs (pētījumā - red.) paskatāmies, kā mūsdienu pasaulē tas ir," norādīja Sārts, turpinot: "Kā zinām, Krievijas sabiedrībai patīk runāt šādās humora, sarkasma dimensijās. Tas, ka mēs mēģinām saprast, kādā veidā caur to viņi mēģina ietekmēt auditoriju, droši vien viņiem nerada gluži komfortablu sajūtu. Man tā reakcija liekas interesanta, diezgan daudz esam rakstījuši, bet neviens raksts nebija izraisījis šādu reakciju."

Sārts uzsvēra, ka humora īpašais elements ir tas, ka humors strādā kaut kādos kultūras kontekstos. "Kā atceramies, bieži vien Padomju Savienības laikos bija, ka neviens, kurš nav dzīvojis Padomju Savienībā, to humoru nevar saprast, jo kultūras konteksts bija grūti saprotams. Šajā ziņā Krievijas humors strādā Latvijā, jo tie kultūras konteksti joprojām ir pietiekami saprotami un pietiekami uztverami."

Kā vienu no piemēriem Sārts minēja Krievijas prezidenta Vladimira Putina un Rietumvalstu līderu pretnostatījumu. "Ir skečs par Putinu, bet vienmēr Putins ir tas spēcīgais, jāj uz lāča, bet Obama brauc uz ritentiņa. Putins ņem klēpī tīģerēnu, Obama ņem klēpī mazu šunelīti. Šādi zemapziņai signalizējoši elementi tiek izmantoti. Ja atcerēsimies 2000.gadu sākumu, kad Putins sāka pārņemt kontroli pār mediju industriju, viens no pirmajiem šoviem, kas tika slēgts, bija tobrīd ļoti populārais šovs Kukli (Lelles), kas tajā mirklī kritizēja visu politisko eliti. Joprojām politiķi tiek kritizēti, par viņiem pasmejas, bet forma un veids ir ļoti būtiski." 

Sārts gan norādīja, ka nevajag pārspīlēt un nav tā, ka Krievijas humora šovus tagad nevajadzētu skatīties vispār. Galvenais - apzināties, ko cilvēks skatās. "Kamēr cilvēks domā, tikmēr viss ir kārtībā."


 

Top komentāri

NAV VIENALGA
N
"Kamēr cilvēks domā, tikmēr viss ir kārtībā" Šo vajadzētu atcerēties katru reizi, kad atver jebkuru ziņu portālu, pāršķirsti avīzes lapas vai paņem rokā TV pulti!
Linda
L
Krievu humora raidījumus skatos laiku pa laikam un ļoti labi apzinos, ka tur ir politisks zemteksts. Nepiekrītu Sārtam, ka, ja domā līdzi, tad ar to pietiek. Ja pārāk daudz skatās, vienā brīdī "realitātes" izjūta zudīs. To var daudz maz saglabāt, ja pietiekoši daudz lieto arī citu avotu medijus.
reptilis
r
Šī tēma ir veca ,kā pasaule....līdzko Gūtenbergs iedarbināja savu mašīnu,tā vara sāka drukāt propagandas lapeles ar pretinieka šausmu darbu aprakstiem:))).....vai tad jau aizmirsies ir Krokodīls un Dadzis?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Absurda karaļi

Daudzām problēmām apkrautās valsts kapitālsabiedrības Pasažieru vilciens (PV) vadība pirmšķietami nolēmusi vēl pamatīgāk nostiprināt savu apsmiešanas objekta statusu.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē