Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Kultūras ministrija valdībai lūgs teju 100 tūkstošus latu teātru un LNO viesizrāžu izdevumu segšanai uz Krieviju

Nākamnedēļ valdības sēdē tiks lemts par 97 000 latu piešķiršanu Kultūras ministrijai, lai segtu divu teātru un Latvijas Nacionālās operas (LNO) izdevumus viesizrādēm uz Krieviju. 

No līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem LNO viesizrādēm Krievijas Akadēmiskajā Lielajā teātrī plānotas atvēlēt 66 000 latus, Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātrim viesizrādēm uz Krieviju, Omsku un Krasnojarsku plānots novirzīt 16 000 latus, bet Latvijas Nacionālajam teātrim viesizrādēm Krievijas Valsts akadēmiskajā drāmas A.Puškina (Aleksandrijas) teātrī plānoti 15 000 latu. 

Februāra sākumā ir paredzēta viesizrāžu apmaiņa starp Krievijas Akadēmisko Lielo teātri un LNO. Maskavā Lielajā teātrī plānotajās LNO viesizrādēs tiks izrādīti divi muzikāli un skatuviski spilgti LNO iestudējumi - Pētera Čaikovska opera "Jevgēņijs Oņegins" un Gaetano Doniceti opera "Lucia di Lammermoor". 

Paredzams, ka LNO viesizrādēs Maskavā tiks iesaistīts praktiski viss LNO kolektīvs - uz Krievijas galvaspilsētu dosies 204 cilvēku liela grupa, kuru vidū būs solisti Kristīne Opolais, Sonora Vaice, Egils Siliņš, Jānis Apeinis, Valdis Jansons un citi, viesmākslinieki Pāvels Černohs, Ains Angers un Prīts Volmers, LNO orķestris un koris. 

Pie diriģenta pults Krievijas Akadēmiskajā Lielajā teātrī stāsies LNO galvenais diriģents Modests Pitrens un maestro Aleksandrs Viļumanis.

Savukārt Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātris no 21.jūlija līdz 4.augustam plāno doties viesizrādes uz Krieviju.Teātris iecerējis doties uz tām vietām, kuras blīvā veidā apdzīvo latvieši, proti, uz Omsku un Krasnojarsku.

Šis teātra projekts vienlaicīgi ietvers sevī gan integrācijas principus, gan kultūras identitātes saglabāšanu.

Viesizrādēs teātris piedalīsies ar krievu klasikas iestudējumu - Aleksandra Ostrovska "Ne vienmēr runcim krējuma pods", latviešu klasikas iestudējumu - Rūdolfa Blaumaņa "Indrāni" un Raimonda Paula muzikālo izrādi "Odesa, burvīgā pilsēta". 

Latvijas Nacionālais teātris ir saņēmis uzaicinājumu šā gada maijā piedalīties Krievijas valsts akadēmiskā drāmas A.Puškina teātra jaunās zāles atklāšanā ar divām izrādēm - režisora Elmāra Seņkova iestudējumu "Izrāde Gals" un režisora Vladislava Nastavševa izrādi "Vecene". 

Šīs viesizrādes ir sākums Nacionālā teātra un Aleksandrijas teātra sadarbības līgumam, kas paredz savstarpēju izrāžu, režisoru un mākslinieku apmaiņu uz savstarpējas paritātes principiem līdz 2018.gadam. 

Krievijas Valsts akadēmiskais drāmas A.Puškina teātris ir Krievijas Federācijas vadošais teātris ar nacionālā teātra statusu. Aleksandrijas teātra Jaunās zāles atklāšana ir valstiski nozīmes notikums, jo tā tiek veidota kā moderns multimēdija centrs ar īpaši aprīkotu skatuvi, un ir paredzēts jaunu teātra izteiksmes viedu meklējumiem un eksperimentiem. Bez tam, sadarbība starp abu valstu nacionālajiem teātriem veicinās un pilnveidos starpvalstu kultūras sakarus, kā arī pavērsīs tās kvalitāti jaunā līmenī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nākamajā nedēļā iespējamas salnas

Nedēļas nogalē naktis kļūs vēsākas, gaisam nākamās nedēļas tumšajā laikā atdziestot līdz pat nullei grādu, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sinoptiķu prognozes.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas