Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +4 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Ķuzis: Sevišķi smagu noziegumu skaits aug līdz ar ļaundaru nekaunību un profesionalitāti

Kopējais noziegumu skaits Latvijā pērn turpināja samazināties, taču uztrauc sevišķi smagu noziegumu skaita pieaugums, ko var skaidrot ar organizētās noziedzības darboņu nekaunību un profesionalitāti, piektdien pārskatā par noziedzības tendencēm Latvijā 2017. gadā pavēstīja Valsts policijas priekšnieks Ints Ķuzis. "Viss mainās, attīstās, proaktīvi jāparedz, kas notiks rīt, un jāgatavojas šodien. Modernās policijas modelis - izlūkošana, situācijas sapratne un proaktīvs darbs uz rītdienu."

Policijas apkopotā statistika liecina, ka pērn fiksēti 44 250 noziegumi – par 3% mazāk reģistrēto noziegumu salīdzinājumā ar 2016. gadu. Tomēr likumsargus uztrauc sevišķi smagu noziegumu skaita pieaugums - 1752 šādi noziegumi, kas ir par 12 epizodēm vairāk. Tas saistīts ar diviem faktoriem – pirmkārt, zādzībām sevišķi lielos apmēros, kad guvums, apzogot māju, pārsniedzis 50 minimālās mēnešalgas. Šādi gadījumi visbiežāk fiksēti Pierīgā un Zemgales reģionā. Otrkārt, sevišķi dārgu automašīnu zādzību pieaugums.

"Zagļi ir profesionāļi. Izmantojot nekaunību un profesionalitāti, nozog dārgus priekšmetus, ieskaitot dārgmetālus, tehniku, ieročus," informēja Ķuzis. Viņš gan arī piebilda, ka rezultātus dod pašu iedzīvotāju iesaiste, iespēju robežās pieskatot kaimiņu īpašumus.

Tāpat pērn krietni iezīmējusies tendence, ka no lauksaimniecībām nozagta traktortehnika (pērn par 26 šādām zādzībām vairāk), visbiežāk Zemgalē, Sēlijas pusē un Kurzemē, tātad Lietuvas pierobežā.

Valsts policijas Kriminālpolicijas priekšnieks Andrejs Grišins piebilda, ka sevišķi smagi noziegumi ar īpaši lielu vērtību piesavināšanos nemaina tendences kopējā noziedzības statistikā, kam arī pērn bijusi tendence sarukt. "Skatoties ar perspektīvu uz rītdienu, nav pamats uzskatīt, ka notiks būtisks noziegumu skaita pieaugums," atzina Ķuzis.

Statistika gan liecina, ka Latvijā pērn uz aizdomu pamata par dažādiem noziegumiem aizturētas 12 854 personas, kas ir par 276 vairāk nekā 2016. gadā. Tas saistāms arī uz noziegumiem grupā, atkārtoti pastrādātiem noziegumiem, kas policijas priekšnieka ieskatā apliecina: "Latvijā ir nopietna problēma ar resocializāciju. Recidīvs ir pietiekoši augsts, uzskaitītas līdz 80% personas, kas atkārtoti izdara noziedzīgus nodarījumus."

Visbiežāk fiksēti ir noziegumi pret īpašumu (vairāk nekā 60% no visiem noziedzīgajiem nodarījumiem), akcizēto preču neatļauta aprite, narkotisko vielu aprite.

Zādzības – 8869, savukārt laupīšanu skaitam ir tendence samazināties (pērn fiksētas 604 šādas epizodes, kas ir par 47 mazāk nekā 2016. gadā).

Savukārt automašīnu zādzību skaits pērn sasniedzis 842, kas ir par 59 vairāk nekā 2016. gadā. Viens no galvenajiem zādzību skaita iemesliem, kā iepriekš jau vairākkārt paudusi gan Valsts policija, gan apdrošinātāji, ir tā saucamā keyless go sistēma, kura ļauj auto īpašniekam iztikt bez atslēgas, taču ir salīdzinoši viegli uzlaužama prasmīgiem ļaundariem.

Top komentāri

ES
E
vai kaut kur var uzzināt statistiku cik cilvēku pazūd bez vēsts Latvija gadā? Visos stūros raksta, ka pazūd, bet patieso situāciju mums neatklāj.
Trollis JT
T
Agrāk bija kaunīgāki, nu kļuvuši ne - kaunīgāki. Ierauga ...un pavisam bez kauna... paņem... pat - dārgmetālus...!
Labais
L
Vis smagākos un pašus vismagakos noziegumus visas Latvijas 27 gadu pastavēšanas laikā ir izdarījusi un dara līdz šim brīdim valst pārvaldes noziedzīgā māfija,visos līmeņos.Bet tiesībsargājošās iestādes aizsargā viņu intreses un faktiski ir mafijas sastāvdaļa. KNAB 17-gadu pastāvēšanas laikā realu cietumsodu izcieta tikai viens politiķis.Parejie ir izpirkti..
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

NA neatbalstīs Braži ārlietu ministres amatam

Opozīcijā esošā Nacionālā apvienība (NA) neatbalstīs diplomātes Baibas Bražes apstiprināšanu ārlietu ministres amatā, aģentūrai LETA pēc abu pušu tikšanās pauda NA priekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas