Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

LĀB: Meņģelsone līdzšinējā amatā LDDK ir apliecinājusi spēju sadarboties

Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK) ģenerāldirektore Līga Meņģelsone līdzšinējā amatā ir apliecinājusi vienu no fundamentāli svarīgām personas īpašībām - spēju sadarboties, kas ir prioritāte veselības ministra amatā, aģentūrai LETA pauda Latvijas Ārstu biedrībā (LĀB).

Kā ziņots, otrdien, 6.decembrī, partiju apvienība "Apvienotais saraksts" (AS) nākamās valdības veselības ministra amatam izvirzījusi Meņģelsoni.

LĀB uzskata, ka ieilgusī pēcvēlēšanu neziņa par valdības sastāvu un veselības aprūpes kā nozares nožēlojamā vieta koalīcijas veidošanas sarunās un stratēģiskajos plānos joprojām apliecina politiķu vājdzirdību pret medicīnas profesionāļu argumentiem.

LĀB pēc 14.Saeimas vēlēšanām atklātā vēstulē Valsts prezidentam Egilam Levitam un potenciālajām valdību veidojošām partijām darīja zināmu savu nemainīgu pārliecību, ka uzņemties vienas no valstī svarīgākās ministrijas vadību ir jābūt ikviena nobrieduša politiskā spēka goda lietai un brieduma pazīmei, tāpēc veselības ministra amatam jāuzrauga iespējami labākais un piemērotākais kandidāts, kas spētu sadarboties ar nozares profesionālajām organizācijām kā līdzīgs ar līdzīgu. Tādejādi LĀB jau oktobrī skaidri formulēja savu vēlmi pēc veselības aprūpes jomas speciālista ministra amatā un joprojām uzskata, ka šādi speciālisti Latvijā ir atrodami.

Vienlaikus LĀB saprot, ka ministra amats ir politisks, tāpēc respektē, ka par veselības aprūpes jomu atbildīgais politiskais spēks ir izvēlējies savu kandidatūru.

LĀB uzskata, ka Meņģelsone līdzšinējā amatā LDDK ir apliecinājusi vienu no fundamentāli svarīgām personas īpašībām - spēju sadarboties, kas ir prioritāte veselības ministra amatā. Organizācijas vērtējumā, apsveicama ir arī Meņģelsones drosme uzņemties šīs smagās nozares vadību, tāpēc tā vēl viņai panākumus, bet jo īpaši - nebaidīties prasīt padomu nozares profesionālajām organizācijām, lai kopīgi sekmētu Latvijas veselības aprūpes nozares izaugsmi.

LĀB norāda, ka svarīgākais no īstenojamiem uzdevumiem veselības nozarē ir attīstīt tādu publiski finansētu veselības aprūpes sistēmu, kas visiem Latvijas iedzīvotājiem nodrošinātu vienlīdzīgu pieeju veselības aprūpes pakalpojumiem un zālēm, uzlabotu slimību agrīnu diagnostiku un ārstēšanu, celtu pacientu aprūpes kvalitāti.

Tāpat būtiski panākt, lai valdības izdevumi veselības aprūpei pieaugtu vismaz līdz 6,5% no iekšzemes kopprodukta un Latvijas valdības tēriņi veselības aprūpei tuvinātos ES vidējam rādītājam - 15%. Mērķis ir panākt, ka Latvijas valdība viena iedzīvotāja veselības aprūpei gadā novirza tikpat lielu finansējumu kā Igaunija un Lietuva.

Tikpat svarīgi ieviest izstrādāto jauno atalgojuma modeli atbilstoši "Sabiedrības veselības pamatnostādnēm 2021.-2027.gadam" un panākt, ka no 2027.gada veselības aprūpes nozarē strādājošo atalgojums katru gadu tiek palielināts par 10%, līdz tas sasniedz ES vidējo proporciju pret vidējo algu valstī, uzskata LĀB.

Kā ziņots, AS nākamās valdības ministru amatiem izvirzījusi LDDK ģenerāldirektores Meņģelsones un Saeimas deputātu Didža Šmita, Māra Kučinska un Māra Sprindžuka kandidatūras.

Meņģelsone izvirzīta veselības ministra amatam, Šmits - zemkopības ministra postenim, Kučinskis - iekšlietu ministra amatam, bet Sprindžuks - vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra postenim.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas