Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Labākie jaunieši izmēģina darbu Saeimā

Jau otro gadu labākie Latvijas jaunieši izdzīvo vienu dienu kā Saeimas deputāti, šo iespēju izcīnot nopietnā konkurencē, sacenšoties ar savām idejām. Jauniešu saeima piektdien parādīja, ka tajā ir aktīvi, informēti, izglītoti jauni cilvēki, kuriem ir vīzija par valsts attīstību un kuri spēj aizstāvēt savas idejas, Dienai sacīja Saeimas sekretārs Dzintars Rasnačs, kurš sēdi skatījās internetā un par saviem vērojumiem informēja sociālajā tīklā _twitter.

com_. Tajā savas izjūtas atklāja arī prezidijā sēdošais Mārtiņš Šteins, kurš šo raksturoja kā vērtīgu dienu un neslēpa lepnumu, ka var sēdēt līdzās Saeimas priekšsēdētājai Solvitai Āboltiņai (Vienotība).

Jauniešu Saeima darbojās arī 90. gadu vidū, par ko gan ir saglabājušās skopas ziņas. Toreiz arī Saeimas priekšsēdētāja bija no jauniešu vidus un vismaz tajā dienā bija izteikta savu vienaudžu līdere. Tagad sēdi vadīja Saeimas priekšsēdētāja S. Āboltiņa, kura 10. Saeimā nolēma atjaunot šo tradīciju. Pārējie prezidija locekļi bija jaunieši, kurus izvēlējās nevis vēlēšanās, bet jau iepriekš kā veiksmīgākos sacensībā par labākajām idejām. Saeimas priekšsēdētājas biedri bija Toms Jansons (Ziemeļvalstu ģimnāzija) un Laura Kārkliņa (Ogres Valsts tehnikums), sekretāre - Žaklīna Vagoliņa (Ogres Valsts ģimnāzija), sekretāres biedrs - M. Šteins (Latvijas Universitāte). Jauniešu Saeimas simt deputātu, no kuriem uz sēdi bija ieradušies 95 jaunie deputāti, tika noskaidroti publiskā balsojumā, kurā par jauniešu idejām kopā bija nodotas 5747 balsis. Par vietām Saeimā sacentās 196 jaunieši visos vēlēšanu apgabalos. Vislielākā konkurence bija Rīgas apgabalā, kur uz 30 vietām kandidēja 64 pretendenti, informē Saeimas preses dienests.

Speciāli izveidotā interneta mājaslapā ikvienam bija iespēja vērtēt jauno cilvēku idejas. Tajā ieskatoties, varēja redzēt, ka liels atbalsts bija, piemēram, piedāvājumam skolās ieviest jaunu priekšmetu, kurā jaunieši varētu mācīties rakstīt projektus, kas nepieciešami, pretendējot uz Eiropas Savienības fondu naudu. Uz ideju bāzes bija sagatavotas četras deklarācijas par tautsaimniecības izaugsmi, ES iespēju izmantošanu, mūsdienīgu izglītības sistēmu un veselīga dzīvesveida veicināšanu. Tās sākotnēji apsprieda komisijās, bet pēc tam par dokumentiem un iesniegtajiem priekšlikumiem notika debates un balsojums sēžu zālē. Sagatavotās deklarācijas tiks nodotas 11. Saeimas komisijām, kuras tās izvērtēs, uzsvēra S. Āboltiņa un atgādināja, ka pirms gada tas nebija iespējams, jo 10. Saeima tika atlaista. Pirmā Jauniešu saeima notika 2011. gada 3. jūnijā.

Sēdē notiekošais ļoti līdzinājās tam, ko ik nedēļas var vērot īstās Saeimas sēdēs. Bija aktīvāki un pasīvāki «deputāti», atbalstīti un noraidīti priekšlikumi, populistiskākas un lietišķākas runas. Atsevišķas uzstāšanās pavadīja arī ilgāki aplausi, jaunieši nevairījās cits citam veltīt arī skarbas replikas. Ilgākas debates bija par jauniešu patriotismu un to, kas būtu jādara, lai cilvēki neatstātu savu valsti, vai, piemēram, par iespēju izveidot jauniešu uzņēmumu ideju centru, kas apkopotu idejas. Dz. Rasnačs uzskata - nebūt ne visiem jaunajiem cilvēkiem ir jākļūst par politiķiem, bet parādītā attieksme pret šo valsti liecina, ka viņi vēlas būt saistīti ar to, piemēram, kā veiksmīgi uzņēmēji.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Jauniešiem svarīga ir droša un uzticama vide

Par jauniešu paškaitējuma iemesliem un to, kā novērst cēloņus, kuri jauniešus stimulē nodarīt sev pāri, Guntars Gūte sarunājas ar bērnu un jauniešu psihoterapeitu Nilu Saksu Konstantinovu.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas