Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Latus pret eiro varēs apmainīt 245 banku filiālēs un 130 valūtas maiņas punktos

Pēc Latvijas pievienošanās eirozonai latus pret eiro bez maksas varēs apmainīt 245 kredītiestāžu filiālēs, 130 valūtas maiņas punktos visā Latvijā, 302 Latvijas pasta nodaļās un Latvijas Bankas kasēs trīs pilsētās, kā arī eiro varēs izņemt 1178 bankomātos visā Latvijā, ar šādām aplēsēm šodien žurnālistus iepazīstināja Latvijas Bankas Kases un naudas apgrozības pārvaldes vadītājs Jānis Blūms.

Latu pret eiro nomaiņa par oficiālo kursu un bez komisijas maksas notiks sešus mēnešus valūtas maiņas punktos un kredītiestādēs, kā arī trīs mēnešus 302 Latvijas pasta nodaļās. Latvijas Bankas kasēs latus pret eiro varēs mainīt neierobežotu laiku.

Pēc Blūma teiktā, centrālā banka ir veikusi salīdzinājumu ar citām valstīm un secināts, ka Latvija atrodas "drošā vidus pozīcijā", ja salīdzina pieejamos valūtas maiņas punktus.

Šo apmaiņas vietu nav ļoti daudz, rēķinot uz vidējo cilvēku skaitu, bet pietiekami, lai varētu šo pakalpojumu nodrošināt, vērtēja Blūms.

Viņš teica, ka tiks runāts arī ar pašvaldībām, lai tās palīdzētu pagastos ar transportu un lai nogādātu cilvēkus līdz filiālēm apmainīt latus pret eiro.

Pēc Latvija Bankas pārstāvja teiktā, no 2014.gada janvāra jau laikā no plkst.00.05 līdz plkst.1 no 82% bankomātu Latvijā būs iespējams izņemt eiro banknotes.

Centrālā banka arī tuvākos mēnešos risinās jautājumu ar komercbankām par tehniskiem jautājumiem, kas saistīti ar eiro ieviešanu, piemēram, tiek runāts par piecu eiro banknošu pieejamību bankomātos, jo šīs banknotes ir mazāka izmēra nekā pārējās.

"Swedbank" valdes loceklis Ģirts Bērziņš skaidroja, ka jautājums par piecu eiro banknotēm vēl tiek pētīts, tiek analizēta Igaunijas pieredze. Pēc viņa teiktā, ir jāizšķiras starp piecu eiro banknošu pieejamību un bankomātu pieejamību kā tādu, jo pastāv risks, ka šīs banknotes izmēra dēļ bankomāts pārstāj darboties un līdz inkasācijas brigādes atbraukšanai nauda bankomātā vispār nav pieejama. Tomēr "uzmanīgu dara" piecu latu banknošu lielā popularitāte bankomātos, teica "Swedbank" valdes loceklis.

Blūms vēl arī uzsvēra bezskaidras naudas priekšrocību - lati kontos tiks konvertēti eiro uzreiz pēc pusnakts un maksājumu kartes ar eiro varēs izmantot jau nākamajā jaunā gada minūtē.

Kā ziņots, Latvijas valdība izvirzījusi mērķi pievienoties eirozonai no 2014.gada.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas