Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +10 °C
Daļēji saulains
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

Latvija atbalsta turpmāku Irānas kodolprogrammas ierobežošanu

Latvija atbalsta turpmāku Irānas kodolprogrammas ierobežošanu, aģentūru LETA informēja Ārlietu ministrijā (ĀM).

Atsaucoties uz ASV prezidenta Donalda Trampa lēmumu izstāties no Visaptverošā rīcības plāna Irānas kodolprogrammas ierobežošanai (JCPOA) un Eiropas Savienības (ES) izplatīto kopīgo paziņojumu, ĀM pauž atbalstu turpmākai plāna īstenošanai, norādot, ka ES un ASV ir jāturpina dialogs kopīga risinājuma panākšanai.

JCPOA ir būtisks instruments Irānas kodolprogrammas ierobežošanai un saspīlējuma mazināšanai Tuvo Austrumu reģionā, uzsvŗa ministrijā. Neskatoties uz ASV lēmumu, ĀM aicina Irānu turpināt īstenot savas saistības JCPOA ietvaros un saglabāt sadarbību ar Starptautisko Atomenerģijas aģentūru, ļaujot apliecināt Irānas kodolprogrammas miermīlīgo raksturu.

Vienlaikus ministrija pauž bažas par Irānas agresīvo politiku Tuvo Austrumu reģionā un ballistisko raķešu programmas attīstību. Latvija ir gatava turpināt kopīgu darbu ES un ASV dialoga ietvaros, lai meklētu risinājumu šiem kopīgajiem izaicinājumiem.

ĀM arī aicina izvērtēt uzņēmējdarbības riskus Irānā un aktīvi sekot līdzi notikumu attīstībai.

Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (Vienotība) preses konferencē trešdien norādīja, ka ES bija un ir daļa no vienošanās. Pēc viņa domām, vienošanās ir Eiropas diplomātijas tieša atbildība, tādēļ šobrīd jāvelta maksimāli centieni, lai nodrošinātu, ka Irāna neatsāk savu kodolprogrammu un tiek turpināts strādāt ar visiem vienošanās partneriem, arī ASV, Krieviju, Ķīnu un Irānu, lai rastu risinājumu, kas apmierinātu visas puses.

"Saredzu nopietnu iespēju ES ārlietu dienestam un diplomātijai strādāt pie tā, lai rastu risinājumu tām problēmām, kas ir ārpus kodolvienošanās un saglābtu šo pašu vienošanos. Vienlaikus ASV lēmums ir analizējams arī plašākā kontekstā - paralēli notiek darbs pie Ziemeļkorejas un ASV samita. Jāskatās, cik tālu lēmums saistībā ar Irānu ietekmēs visu problēmu risināšanu, kas skar Ziemeļkoreju," teica ministrs.

Jau vēstīts, ka Tramps otrdien paziņoja, ka ASV izstāsies no 2015.gadā noslēgtā Irānas kodollīguma.

Vašingtona atjaunos visas sankcijas, kas tika noņemtas kodollīguma ietvaros, kā arī noteiks Teherānai visaugstākā līmeņa ekonomiskos ierobežojumus, paziņoja Tramps.

ES ir "apņēmības pilna saglabāt" Irānas kodolvienošanos, neraugoties uz Trampa lēmumu no tā izstāties, otrdien paziņoja ES augstā ārlietu pārstāve Federika Mogerīni.

ANO ģenerālsekretārs Antoniu Gutērrešs otrdien apliecināja, ka ir "ļoti satrauks" par ASV lēmumu izstāties no Irānas kodolvienošanās un atjaunot sankcijas.

Vienošanās "ir liels sasniegums kodolieroču neizplatīšanas un diplomātijas jomā, jo, pateicoties tam, dots ieguldījums reģionālajam un starptautiskajam mieram un stabilitātei", paziņojumā norādīja Gutērrešs.

Irānas prezidents Hasans Ruhani Trampa lēmumu nodēvēja par "psiholoģisku karadarbību" pret Irānu un pavēstīja, ka, neskatoties uz ASV izstāšanos, Irāna paliks kodollīgumā ar pasaules lielvarām. Viņš norādīja, ka vēlētos apspriest Trampa lēmumu ar līgumu slēgušajām Eiropas, Krievijas un Ķīnas pusēm.

Francija, Vācija un Lielbritānija paudušas nožēlu par Trampa lēmumu, un Francijas prezidents Emanuels Makrons pavēstīja, ka "strādās kolektīvi" pie jauna plašāka Irānas līguma.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas