Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Latvijā atklāta jauna dienastauriņu suga - kazeņu raibenis

Pagājušās nedēļas nogalē un šīs nedēļas sākumā Kurzemē uzietas divas atradnes ar Latvijai jaunu dienastauriņu sugu - kazeņu raibeni, aģentūra LETA uzzināja Latvijas Dabas fondā.

Pirmais šīs sugas novērojums fiksēts 2.jūlijā Grobiņas novadā, Brienamā purva apkārtnē. Tauriņu sugas atradēja Santa Bizuna stāsta, ka 2.jūlija novērojums bijis pavisam nejaušs. Taču 4.jūlijā vēlreiz apmeklējot to pašu vietu, viņa pamanījusi divus šīs sugas īpatņus, kas nozīmējot, ka šajā vietā ir sastopama pastāvīga kazeņu raibeņa populācija.

Tāpat 4.jūlijā kazeņu raibenis novērots citur - Vaiņodes novada Kazbarupes apkārtnē, kur to piefiksējusi Mārīte Rimša. Līdz ar to patlaban ir zināmas divas kazeņu raibeņa atradnes Latvijā.

Entomologi pieļauj, ka Kurzemē varētu būt vēl vairākas šīs sugas atradnes - Grobiņas, Nīcas, Rucavas, Priekules un Vaiņodes novadā.

Kazeņu raibeņa izplatības pamatareāls ir Eiropas centrālā un dienvidu daļa. Šīs sugas taureņi apdzīvo saulainas mežmalas, aizaugošus izcirtumus, meža laucītes un tamlīdzīgus biotopus. Par kazeņu raibeņiem šie taureņi Latvijā nosaukti, jo zilganā kazene ir viens no galvenajiem šīs sugas barības augiem.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Šeit ir Latvija un viena valsts valoda – latviešu

Par ārlietu ministra maiņu, krievu valodu kā instrumentu Krievijas ģeopolitisko mērķu sasniegšanai mūsu publiskajā telpā un par globālo nenoteiktību intervijā Agnesei Margēvičai spriež politolo...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas