Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Latvija pēc 2025.gada plāno iegūt pretkuģu raķešu sistēmu

Ministru kabinets 2.maijā ir atbalstījis pretkuģu raķešu sistēmas Naval Strike Missile iegādi, aģentūru LETA informēja Aizsardzības ministrija.

"Naval Strike Missile" ir pretkuģu raķešu sistēma, kas spēj sašaut kā jūras, tā arī sauszemes mērķus līdz pat 185 kilometru attālumā. Šo raķešu sistēmu lieto tādas NATO dalībvalstis kā ASV, Polija, Vācija, Norvēģija, Rumānija, Lielbritānija, Kanāda un Nīderlande.

Plānots, ka pretkuģu raķešu sistēmas "Naval Strike Missile" Latvijai tiks piegādātas pēc 2025.gada.

Iepirkuma izmaksas ministrijas paziņojumā nav iezīmētas, taču uzsvērts, ka nozīmīgu finansiālu atbalstu pretkuģu raķešu sistēmu iegādē sniedz ASV. Ņemot vērā, ka "Naval Strike Missile" pretkuģu raķešu sistēma būs pilnīgi jauna Nacionālo bruņoto spēku spēja, ASV plāno nodrošināt atbalstu arī karavīru apmācībā sistēmu lietošanai un uzturēšanai.

"Šīs raķešu sistēmas iegāde iezīmē bruņoto spēku pāreju uz jaunām aizsardzības spējām ar lielāku uguns jaudu un mērķu iznīcināšanas rādiusu, un tas būtiski stiprinās Latvijas krasta aizsardzību," teikusi aizsardzības ministre Ināra Mūrniece (NA).

2022.gada aprīlī Saeima atbalstīja grozījumus Aizsardzības finansēšanas likumā, paredzot līdz 2025.gadam pakāpeniski palielināt finansējumu valsts aizsardzībai līdz 2,5% no attiecīgajam gadam prognozētā iekšzemes kopprodukta apjoma.

Savukārt Nacionālo bruņoto spēku raķešu programmā tika iezīmētas prioritāri attīstāmās spējas - pretkuģu raķešu sistēmas, vidējās darbības pretgaisa aizsardzība un raķešu artilērija. Piešķirtais papildu finansējums paātrina Nacionālo bruņoto spēku kritiski svarīgo spēju ieviešanu aptuveni piecus gadus ātrāk, nekā iepriekš plānots, pauž ministrija.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas