Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Svētdiena, 12. maijs
Valija, Ina, Ināra, Inārs

Latvijā uz laiku beigušās valsts kompensētās zāles vēža pacientiem

Pēdējā pusgada laikā leikēmijas pacienti bez valsts kompensētajām zālēm Leukeran palikuši divreiz, pērn vasaras vidū un tagad kopš decembra sākuma. Vasarā ražotājs pēkšņi nolēma gandrīz desmitkāršot zāļu cenu, taču beigās vienojās līdz gada beigām atstāt iepriekšējo.

Tagad par kompensējamo zāļu sarakstu atbildīgajam Nacionālajam veselības dienestam (NVD) Leukeran izplatītājs PharmaSwiss zāļu trūkumu skaidrojis ar to, ka esot «problēmas ar ražošanu», tāpēc nevar šobrīd piegādāt. Kad varēs, visdrīzāk zāļu cena būs krietni augsta.

Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas sabiedrisko attiecību pārstāve Dace Kārkliņa stāsta, ka zāles Leukeranpērn lietoja ap 850 pacientiem un zālēm šobrīd Latvijā nav alternatīvu preparātu. «Tagad zāles pacientam jāpērk par saviem līdzekļiem. Ja tās nelietos, slimība attīstīsies,» saka D. Kārkliņa. Arī NVD pārstāve Laura Lapiņa atzīst: nav citu zāļu tieši ar šādu aktīvo vielu. Kā NVD var nodrošināties pret šādu pēkšņu vienīgo zāļu trūkumu, L. Lapiņa atzina, ka risinājuma īsti nav. Līdz ar to nav izslēgtas turpmākas iespējamas problēmas ar šo vai citu zāļu pieejamību. Sodīt ražotāju vai izplatītāju šādos gadījumos nevarot un neesot arī jēgas, ja ražotājs ir tikai viens uzņēmums. «Galvenais nodrošināt, lai pacientiem ir zāles,» paskaidro L. Lapiņa.

Pērn viens Leukeran iepakojums ar 25 tabletēm valstij izmaksāja Ls 5,20, taču augustā zāļu ražotāja piedāvātā cena sasniedza 47 latus. Tai NVD nepiekrita. Tagad izplatītājs ar NVD runā par iespējamu piegādes atjaunošanu pēc pāris nedēļām, taču piedāvātā cena ir Ls 40,20 iepakojumā. NVD visdrīzāk piekritīšot šim piedāvājumam, ja citas iespējas nebūšot. «Joprojām meklējam lētākus risinājumus,» saka L. Lapiņa.

Vai var pārtraukt?

Latvijā Leukeran iekļauts valsts kompensējamo medikamentu B sarakstā, kas nozīmē - tiem nav līdzvērtīgas efektivitātes zāļu. Šīs zāles pilnībā apmaksā valsts. Leukeran ražotājs ir uzņēmums Aspen, bet izplatītājs -PharmaSwiss.

Par Leukeran trūkumu Diena uzzināja no satrauktiem pacientiem. Kāds pacients, kuram diagnosticēta limfoleikoze,Leukeran lieto jau kopš 2003. gada beigām. Par Leukeran kā kompensējamo zāļu trūkumu aptiekās viņš uzzinājis pērn decembra sākumā, kad ārste izrakstījusi kārtējo recepti. Izrādījās, ka Leukeran pieejams tikai par maksu - Ls 14,40 iepakojumā Saules aptiekā. Tā kā nebija cita risinājuma, viņš zāles pircis. «Nopirku divas paciņas. Ja viss būs labi, jācer, ka pietiks četriem mēnešiem,» stāsta pacients un paskaidro - tas, cik daudz zāļu pacientam jālieto, atkarīgs no analīžu rezultātiem. «Vai tad tā var pēkšņi pārstāt lietot zāles?» viņš raizējas. Piezvanot uz Saules aptieku, Dienauzzināja, ka tās krājumos vēl ir Leukeran par maksu Ls 14,46.

Lielākajā lieltirgotavā Latvijā Recipe Plus gan Leukeran nav atrodams un vismaz līdz janvāra beigām nebūšot. Decembrī lieltirgotava sazinājusies ar PharmaSwiss. «Mums piedāvāja tikai par 60,70 latiem - par pilnu maksu, nevis kā kompensējamās zāles,» stāsta Zaiga Barvida, Recipe Plus sabiedrisko attiecību pārstāve. Lieltirgotava sapratusi, ka zālēm visdrīzāk nebūs noieta - daudz pacientu tās nevarēs atļauties, tāpēc zāles neiepirka.

Igauņiem netrūkstot

Jautāts, kāpēc trūkst Leukeran, izplatītāju PharmaSwiss pārstāvis Sauļus Žemaitis tieši neatbild, vienīgi norāda, ka «mēs darām visu iespējamo, lai atjaunotu produkta piegādi». Notiekot cieša sadarbība ar NVD šā jautājuma risināšanā. PharmaSwiss arī cerot šonedēļ iegūt no Latvijas institūcijām pagaidu atļauju, lai varētu ievest citai ES valstij domātu zāļu iepakojumu un tā atjaunot zāļu piegādi.

Pērn augustā, kad ražotājs nolēma zālēm gandrīz desmitkāršot cenu, S. Žemaitis skaidroja - «cenu palielinājums ir nepieciešams saistībā ar to, ka palielinājušās īpašuma izmaksas par šiem produktiem». Šīm zālēm arī nepieciešama specifiski pielāgota ražošana, uzglabāšana un transportēšana. Šai lielajai cenai NVD toreiz nepiekāpās, jo zāļu budžets jau saplānots. NVD arī bija atklājis, ka Leukeran cenas atšķiras dažādos tirgos.

Pēc NVD pārstāves teiktā, situācijas, kad pacienti paliek bez vienīgajām zālēm, ir diezgan retas. «Gadījumos, kad zālēm ir viens ražotājs, iespējama šādas sarežģītas situācijas rašanās,» atzīst L. Lapiņa. Tad NVD mēģina vienoties ar citām valstīm, lai medikamentu ievestu, ja tur vēl zāles ir pieejamas. Tā arī iestāde šobrīd rīkojas. Taču zāļu trūkums bijis arī kaimiņvalstīs. Tiesa, Igaunijas Sociālo lietu ministrijā Diena uzzināja, ka nekādu problēmu Igaunijā ar zāļuLeukeran pieejamību neesot.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas