Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Latvijas bankas var startēt tālāk - ECB novērtējumā rezultāti pozitīvi

Eiropas Centrālās bankas (ECB) novērtējumā, kas aptvēris 130 eirozonas bankas, Latvijas trīs lielākās bankas uzrādījušas pozitīvus rezultātus, kā arī tām, atšķirībā no 13 citām Eiropas bankām, nav konstatēts kapitāla iztrūkums, aģentūrai LETA paziņoja Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) priekšsēdētājs Kristaps Zakulis.

No Latvijā strādājošām bankām novērtējumā piedalījās trīs pēc aktīviem lielākās bankas - Swedbank, SEB banka un ABLV Bank, no kurām nevienā kapitāla iztrūkums konstatēts netika.

Komentējot visaptverošā novērtējuma rezultātus, Zakulis uzsver: "Uzskatu, ka varam būt gandarīti par Latvijas banku rezultātiem šajā apjomīgajā banku finanšu "veselības" pārbaudē. Visas trīs visaptverošā novērtējumā iekļautās Latvijas bankas ir labi sevi parādījušas un izturējušas šo pārbaudi. Kopumā bankas Latvijā ir labi kapitalizētas, ko apliecina arī šī uz pašreizējo finanšu stāvokli vērstā banku aktīvu kvalitātes pārbaude. Tāpat tirgus dalībniekiem ir pietiekams kapitāls iespējami nelabvēlīga tirgus attīstības scenārija gadījumā, ko pierāda stresa testa rezultāti. Ir paveikts apjomīgs darbs, kurā bija iesaistīti aptuveni 6000 ekspertu, t.sk. nacionālie uzraugi no 19 valstīm, kas sadarbībā ar ECB nodrošināja pārbaudes vienoto pieeju 130 lielākajās eirozonas bankās. Tagad, zinot reālo situāciju eirozonas banku sektorā, ECB sadarbībā ar nacionālajiem uzraugiem turpinās ceļu uz drošāku un stabilāku tā attīstību."

Visaptverošais novērtējums ir 130 lielāko eirozonas banku (ieskaitot Lietuvu) finansiālā stāvokļa padziļināta pārbaude, pirms ECB 4. novembrī Vienotā uzraudzības mehānisma (VUM) ietvaros pārņems šo banku uzraudzības pienākumus. Tas veicina banku bilanču lielāku caurskatāmību, nodrošinot labāku pieejamību informācijai par banku stāvokli, tādējādi veicinot uzticību finanšu sektoram. Šajā pārbaudē ir iesaistīti arī katras valsts vietējie uzraugi un Eiropas Banku iestāde (EBA).

Visaptverošais ECB novērtējums sastāv no divām daļām - aktīvu kvalitātes pārbaudes, lai uzlabotu banku riska darījumu caurskatāmību, veicot banku aktīvu kvalitātes pārbaudi un stresa testa, lai pārbaudītu banku finanšu stāvokļa elastību stresa scenāriju apstākļos.

ECB visaptverošais novērtējums atšķiras no iepriekš veiktajiem ES mēroga stresa testiem, jo ietver padziļinātu aktīvu kvalitātes pārbaudi, turklāt tā ietvaros tiek nodrošināta aktīvu kvalitātes pārbaudes un stresa testa rezultātu sasaiste. Tas ļauj precīzāk novērtēt banku bilanču stāvokli, kā arī kredītrisku un citus ar banku portfeļiem saistītos riskus.

ECB šodien publicējusi 130 lielāko eirozonas banku finansiālā stāvokļa padziļinātas pārbaudes - visaptverošā novērtējuma - rezultātus, konstatējot kapitāla iztrūkumu 25 miljardu eiro apmērā 25 eirozonas bankās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas