Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 10. maijs
Maija, Paija

Latvijas dzelzceļam drīzumā nāksies izšķirties starp dīzeļlokomotīvju un elektrovilču iegādi

"Latvijas Dzelzceļam" tuvākajā laikā nāksies mainīt vecās lokomotīves, un tad jau labāk pāriet uz elektrovilci, jo, investējot dīzeļlokomotīvēs, 30 gadus uzņēmums varēs pateikt dzelzceļa elektrifikācijas projektam "ardievu", atzīst bijušais Igaunijas dzelzceļa vadītājs un pašreizējais uzņēmuma galvenais inženieris Kaido Simmermans.

"Tagad tieši ir tāds laiks, kad ir jāizlemj," uzsver eksperts.

Viņš skaidro, ka skaidrības par dzelzceļa elektrifikācijas projekta finansējumu pagaidām nav. "Nav skaidrības, cik Eiropas Savienība (ES) piešķirs finansējumu nākamajam finanšu gadam no 2014. - 2020.gadam. Summas ir lielas - infrastruktūras elektrifikācija izmaksā ap 500 miljoniem eiro (325 miljoni latu). Visu šo summu ES nefinansēs, tomēr, tā kā ES ir pasludinājusi, ka atbalsta dzelzceļu kā prioritāru un videi draudzīgu transporta veidu, ceram uz ES fondu atbalstu šī projekta realizēšanai," uzsver Simmermans.

Arī valdība esot šo projektu noteikusi par prioritāru, tāpēc uzņēmums cerot arī uz valdības atbalstu, jo "Latvijas Dzelzceļš" viens pats šādu projektu nevarot realizēt - tik daudz nenopelna.

LDz galvenais inženieris skaidro, ka patlaban uzņēmums strādā, lai būtu atrasts pats labākais projekta tehniskais risinājums. "Kad veidosim tehnisko projektu, tad arī noskaidrosim, vai šim projektam līdzekļi tiks atvēlēts arī no valsts budžeta. Ir skaidrs, ka 2014.gadā notiks projekta sagatavošanas darbi, un prognozējam, kas tā realizācija netiks pabeigta ātrāk kā 2020.gadā. Turklāt nāksies ne tikai jaunu elektrificētu līniju būvēt, bet arī rekonstruēt veco," uzsver Simmermans.

Igaunijā esot realizēts līdzīgs projekts, kurā viņš piedalījies. Tas tika sākts 2011.gadā un šogad - pabeigts. Igaunijā gan bija jāveic tikai 103 kilometru kapitālā remonta. "Latvijā, protams, apjomi ir citi, taču Igaunijas pieredze tiks izmantota," viņš uzsver.

Eksperts min vairākus argumentus, kāpēc jāpāriet uz elektrovilcēm - tās esot ievērojami jaudīgākas, tāpēc varot vest smagākus sastāvus un šādi efektīvāk izmantot energoresursus. Uzņēmums arī nebūs tik ļoti atkarīgs no dīzeļdegvielas cenām. Turklāt elektrovilces uzturēšana izmaksājot mazāk, tā nelūzt tik bieži, turklāt elektroenerģija ir lētāka. "Nevar apgalvot, ka pārvadājumi kļūs lētāki, lai gan tā tiek plānots. Investīcijas būs jāatmaksā, un kaut kādas projekta izmaksas būs. Vai pārvadājumi kļūs lētāki ir atkarīgs no tā, kādu finansējumu šim projektam atradīsim," skaidro uzņēmuma pārstāvis.

Kā ziņots, kopējās dzelzceļa elektrifikācijas projekta izmaksas tiek lēstas 549 miljonu eiro (377 miljonu latu) apmērā, un tas paredz modernizēt esošās elektrolīnijas un elektrificēt jaunos posmus no Daugavpils un Rēzeknes līdz Krustpilij, kā arī posmu no Krustpils līdz Jelgavai un no Jelgavas līdz Ventspilij. LDz plāno saņemt līdzfinansējumu no Eiropas Savienības 2014.-2020.gada finanšu plānošanas periodā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas