Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +22 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

Latvijas likums par bargu Eiropai

Eiropas Komisijas (EK) oficiālā prasība Bulgārijai, Ungārijai, Latvijai, Lietuvai un Slovākijai grozīt tiesību aktus par lauksaimniecības zemes iegādi tiks izvērtēta, taču prognozēt, kādu lēmumu pieņems Saeima, šobrīd neviens nevar. Vispirms situāciju vērtēšot Zemkopības ministrijas juristi. 

EK minētajām valstīm pārmet, ka to likumos pārkāpts princips par kapitāla brīvu apriti un brīvību veikt uzņēmējdarbību, tiek arī pieļauta varbūtība, ka Komisija var vērsties pret šīm dalībvalstīm Eiropas Savienības (ES) tiesā, ja divu mēnešu laikā netiks grozītas likumu normas. Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas priekšsēdētājs Romāns Naudiņš (NA) Dienai norāda, ka vispirms EK prasību izvērtēs Zemkopības ministrijas juristi un tad tiks domāts par nākamajiem soļiem. Vaicāts, vai gadījumā, ja ministrijas ieteikums būs mainīt kāda likuma normas, to divu mēnešu laikā var paspēt izdarīt, Naudiņš atbild apstiprinoši. Viņš arī uzskata, ka dialogā ar EK būtiska loma ir Latvijas ārpolitikas veidotājiem. Deputāts vēl nevar pateikt, kādi būs secinājumi, taču atzīst, ka, dzīvojot Eiropas Savienībā, tomēr esot jārespektē tās kopējās nostādnes.  

Tikmēr Saeimas deputāts Armands Krauze, kurš iniciējis parakstu vākšanu, lai Latvijas zeme varētu nonākt tikai Latvijas pilsoņu īpašumā, uzskata, ka nepieciešama plaša diskusija visas Eiropas Savienības līmenī, jo arī citām dalībvalstīm ir līdzīgas problēmas. Iepriekš deputāts ar portāla Manabalss.lv palīdzību iniciēto priekšlikumu izpildei piedāvājis divus risinājumus: viens paredz vienoties par rosinājumu veikt izmaiņas Eiropas Savienības (ES) iestāšanās līgumā, savukārt otrs – veikt grozījumus Latvijas likumos. Taču tas, ko pašreiz prasa EK, ir kas pilnīgi pretējs. Deputāts Dienai norāda, ka daži no EK iebildumiem ir tādi, kam var piekrist, piemēram, Krauze pazīstot labus zemniekus, kuriem nav lauksaimnieka izglītības, bet tas patlaban ir viens no kritērijiem zemes iegādes atļaušanā. Uz Dienas jautājumu, vai Latvija varētu nereaģēt uz EK prasību un gaidīt, kad jautājumu izlemj ES tiesa, Krauze atbildēja: "Godīgi sakot, ir skaidri saprotams, ko tiesa pateiks." No deputāta teiktā izriet, ka tiesas lēmums nebūtu labvēlīgs Latvijai, taču viņš cer uz jautājuma sakārtošanu ES līmenī. Taču par pašreizējo lēmumu viņš ir izvairīgs, sakot, ka "jāizvērtē, ko mainām, ko ne".  

EK pārstāvniecība Latvijā savā mājaslapā skaidro, ka galvenā problēma Bulgārijā un Slovākijā ir tā, ka pircējiem ir jābūt valsts pastāvīgajiem iedzīvotājiem – tas diskriminē citu ES dalībvalstu valstspiederīgos. Ungārijai ir ļoti ierobežojoša sistēma, kas paredz pilnīgu aizliegumu juridiskām personām attiecībā uz zemes iegādi un pienākumu pircējam pašam apstrādāt zemi. Turklāt, tāpat kā Latvijā un Lietuvā, pircējiem ir jābūt lauksaimniekiem.

Visu Ata Rozentāla rakstu lasiet pirmdienas, 30. maija laikrakstā Diena

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Šorīt pārbaudīs trauksmes sirēnas

Pirmdien no plkst.10 līdz plkst.10.08 visā valstī uz trīs minūtēm tiks iedarbinātas trauksmes sirēnas, lai pārbaudītu valsts agrīnās brīdināšanas sistēmas ieslēgšanas kārtību un tās darbību, kā arī,...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas