Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Latvijas mājsaimniecību finanšu bilance uzlabojusies par miljards latiem

Strauja finanšu saistību samazinājuma un mērena aktīvu pieauguma dēļ Latvijas mājsaimniecību finanšu bilancē būtiski sarukusi aizņēmumu un uzkrājumu starpība - 2012. gadā tā uzlabojās par apmēram 1,09 miljardiem latu, secināts jaunākajā SEB Baltijas mājsaimniecību finanšu apskatā.

Gada beigās negatīvā starpība starp finanšu aktīviem un saistībām veidoja vairs tikai 40 miljonus latu, liecina bankas apkopotā informācija.

SEB bankas sociālekonomikas eksperts Edmunds Rudzītis: „Latvijas mājsaimniecības vienlaikus gan veido uzkrājumus, gan samazina aizņēmumu apmēru, jo mājsaimniecībām izsniegto aizdevumu portfelim joprojām ir tendence samazināties. Rezultātā mājsaimniecību finanšu bilance turpina uzlaboties, un 2013. gada pirmajā pusē tai vajadzētu kļūt pozitīvai.”

Kopš 2008. gada Latvijas mājsaimniecību finanšu aktīvi ir palielinājušies par 875 miljoniem latu, sasniedzot 4,67 miljardus latu. Finanšu aktīvu pieauguma lielāko daļu veidoja pensiju 2. līmeņa kapitāls jeb obligātie uzkrājumi, kas ir palielinājušies par 564 miljoniem latu. Pēdējo četru gadu laikā pensiju 2. līmeņa kapitāla īpatsvars finanšu aktīvos ir palielinājies no 12 līdz 22 procentiem. Izņemot pensiju 2. līmeņa izmaiņas, citu finanšu aktīvu jeb brīvprātīgo uzkrājumu apjoms 2012. gada beigās bija pieaudzis par 310 miljoniem latu, salīdzinot ar 2008. gada pēdējo ceturksni.

2012. gada beigās mājsaimniecību kredītsaistības komercbankās un līzinga kompānijās bija 4,72 miljardi latu. Pēdējo 12 mēnešu laikā kopējais mājsaimniecībām piešķirto kredītu un līzingu apjoms samazinājās par apmēram 13 procentiem jeb 700 miljoniem latu. Savukārt, mājsaimniecību kredītportfelis komercbankās un līzinga kompānijās ir samazinājies par 30%, salīdzinot ar tā maksimālo līmeni 2008. gada beigās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas