Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +3 °C
Apmācies
Otrdiena, 23. aprīlis
Jurģis, Juris, Georgs

Latvijas Mākslas akadēmijai jāizpērk arhitekta vaina

Latvijas Mākslas akadēmijai (LMA) nāksies ieguldīt savus līdzekļus, lai jauno par Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) naudu celto piebūvi padarītu pieejamu cilvēkiem ar pārvietošanās ierobežojumiem. Risinājums akadēmijas vadībai jārod līdz aprīļa beigām - nosacījumus un termiņu noteikusi Valsts izglītības attīstības aģentūra (VIAA), kas piebūves projektā pārraudzījusi ERAF līdzekļu izlietojumu, otrdien raksta laikraksts Diena.

LMA savas ieceres komentē atturīgi, sakot, ka patlaban sadarbībā ar visām lietā iesaistītajām pusēm tiekot izstrādāti normatīvajiem aktiem atbilstoši risinājumi. 

Invalīdu un viņu draugu apvienības Apeirons vides pieejamības eksperts Aigars Bolis atklāj, ka pēc Dienas publikācijas februāra beigās LMA uzaicinājusi Apeironu uz tikšanos: "Saruna nebija konstruktīva - akadēmijas pārstāvji mūs apsūdzēja, ka viņiem neglaimojošo rakstu esam nopirkuši. Tomēr bijām vienisprātis par to, ka par radušos situāciju vaina jāuzņemas piebūves arhitektam Andim Sīlim. Veidojot projektu, viņš gan jau domāja, ka neviens neiebildīs - uzcels, kā izdevīgāk, iebildumus "laidīs pāri galvai", jo kurš gan ievērojamajam Sīlim ko var izdarīt?! Bet šo lietu mēs nedrīkstam tā atstāt, citādi šī attieksme kļūs par praksi". Apeirons padomu lūdzis arī Latvijas Arhitektu savienībai. "Arī viņi secinājuši, ka vaina jāuzņemas nevis LMA, bet Andim Sīlim, jo tieši viņš ar savu parakstu apliecināja, ka projekts atbilst normatīviem," atklāj Bolis.

Arhitekts vides pieejamības prasību nenodrošināšanu piebūvē skaidro ar to, ka fotodarbnīcas izbūves dēļ pagrabstāvā nav bijis iespējams izveidot vides pieejamības prasībām atbilstošu uzbrauktuvi. "Ēkas primārais uzdevums ir pildīt tās funkcijas, lai cilvēki tur var strādāt," norāda Sīlis. Viņš akmeni met LMA vadības dārziņā, sakot, ka tieši viņi likuši veikt izmaiņas projektā, kā rezultātā cilvēks ratiņkrēslā paša spēkiem jaunajā piebūvē iekļūt nespēj.

Plašāk lasiet Kristīnas Putincevas rakstā Latvijas Mākslas akadēmijai jāizpērk arhitekta vaina otrdienas, 25.marta, laikraksta Diena 7.lpp.!

Top komentāri

mamma
m
mani vienmēr ir mulsinājis jautājums- piekļuve ir jānodrošina visās telpās, bet kā ar evakuāciju? Ja ir ugunsgrēks, tad cilvēki ratiņkrēslos faktiski tiek pamesti nelaimē, jo evakuāciju nodrošināt no 4 stāva vai pagraba telpām ar specializētu ugunsdrošu liftu neviens normatīvs neprasa, ja tā nav milzīga publiska būve. Piemēram bērnudārzos- kā ugunsgrēka gadījumā tiek ārā no otrā stāva tie kuri neskrien savām kājām? Pacēlāji taču nedarbojas.....
Artis
A
Apeirons terorizē visu būvniecības nozari. Pamēģiniet atvērt kādu jaunu nelielu kafejnīcu ar eksistejošu wc,- jums nekas neizdosies!! jo wc neatbilst Apeirona prasībām 1,6m x 1,8m... un pārbūvēt bez lielu līdzekļu ieguldījuma nav iespējams. Turklāt ja pie durvīm ir pakāpieni, tad vispār bezceris..Tā kā,ja gribi taisīt kafeinīcu, brauc uz citu valsti. TE-RO-RIS-TI !
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas