Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

LDDK un LBAS organizēs diskusiju par nozaru koplīgumu slēgšanas iespējām

Latvijas Darba devēju konfederācija (LDDK) un Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība (LBAS) piektdien, 15.decembrī, ekspertus, uzņēmējus, politikas un valsts iestāžu pārstāvjus aicina diskutēt par nozaru koplīgumu noslēgšanas iespējām, aģentūru LETA informēja konfederācijas pārstāve Sana Stūre.

Viņa informēja, ka konference Nozaru koplīgums - kvalitātes zīme no plkst.9 līdz 13 norisināsies Altum konferenču zālē, Rīgā, Doma laukumā 4. Piedalīties aicināti publiskās pārvaldes, uzņēmēju, nevalstisko organizāciju, sociālo partneru, kā arī mediju pārstāvji.

Kā norāda LDDK ģenerāldirektore Līga Meņģelsone, abas organizācijas vēlas aktualizēt pozitīvo pieredzi, ko var sniegt koplīgums nozares līmenī, lai veicinātu ekonomisko attīstību. "Nozaru ģenerālvienošanās ir izplatīta Eiropas Savienības un īpaši Skandināvijas valstīs, kur sociālais dialogs nozaru līmenī ir ļoti attīstīts. Sekojot citu valstu piemēriem, vēlamies palīdzēt sakārtot uzņēmējdarbības vidi Latvijā nozaru līmenī, sekmējot nozaru darba devēju un darba ņēmēju abpusēju sadarbību," skaidroja Stūre.

Uz priekšrocībām norāda arī LBAS priekšsēdētājs Egils Baldzēns, kurš uzskata, ka nozares ģenerālvienošanās ir visām pusēm izdevīgs instruments. "Tas būtiski paaugstinās minimālo darba samaksu nozarē un sociālās garantijas darbiniekiem. Nozares ģenerālvienošanās būtiski samazinās ēnu ekonomiku un rezultātā padarīs godīgāku konkurētspēju starp darba devējiem un uzlabos nozaru prestižu. Visbeidzot valstij un pašvaldībām nozares ģenerālvienošanās nozīmē ekonomikas ilgtspējīgu attīstību un nepieciešamās iemaksas budžetā," pauda Baldzēns.

Stūre atgādināja, ka Latvijā nozaru koplīgumi atsevišķās nozarēs ir bijuši un pašlaik pastāv - tos noslēguši, piemēram, dzelzceļa un būvmateriālu ražošanas nozaru darba devēji un arodbiedrības.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vingris atkāpjas no EDzL valdes priekšsēdētāja amata

Par dzelzceļa projekta Rail Baltica izbūvi Latvijas teritorijā atbildīgā SIA Eiropas dzelzceļa līnijas (EDzL) valdes priekšsēdētājs Kaspars Vingris atkāpies no amata, aģentūru LETA informēja EDzL...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas