Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Lembergs nesaskata lietderību diskusijai ar Sorosu

Iespēju tikties ar miljardieri un mecenātu Džordžu Sorosu Ventspils domes priekšsēdētājs Aivars Lembergs (Latvijai un Ventspilij) nav izvērtējis un nesaskata lietderību diskusijai ar Sorosu, pastāstīja Lembergs.

Ventspils mērs pauda, ka nav nopietni izvērtējis šo iespēju un nesaskatot tajā jēgu, jo, viņaprāt, šajā diskusijā katrs paliktu pie saviem uzskatiem. "Nedomāju, ka tas būtu lietderīgi," sacīja Lembergs.

Jautāts, ko viņš gribētu pavēstīt Sorosam gadījumā, ja ar viņu tiktos, Lembergs pauda, ka pateiktu Sorosam, ka "visa šī globalizācijas politika un valstu vietējā kapitāla iznīdēšanas politika kaitē šo valstu attīstībai, nacionālajai kultūrvidei un intelektam".

"Viņš jaunajās valstīs destabilizē situāciju ar mērķi iznīcināt vietējo nacionālo buržuāziju," sacīja Lembergs, piebilstot, ka par to pasaulē jau daudzi veltījuši kritiku Sorosam.

Ventspils mērs uzskata, ka, viņaprāt, Soross tāpat nemainītu savus uzskatus un šādā diskusijā katrs paliktu pie sava, un arī Sorosa īstenotā politika nemainītos.

Jau ziņots, ka, reaģējot uz Ventspils mēra A.Lemberga izplatītajām baumām par Valsts prezidenta Valda Zatlera tikšanās ar miljardieri un mecenātu Džordžu Sorosu saturu, Latvijas goda konsuls Ņujorkā Daris Dēliņš aicina pašu Lembergu satikties ar Sorosu un piedāvā noorganizēt šādu tikšanos.

Kā ziņots, saskaņā ar Lemberga izteikumiem Zatleram tuvu stāvošu cilvēku aprindās klīstot runas, ka Zatlers esot viesojies miljardiera Sorosa dzīvoklī Ņujorkā un saņēmis no viņa lielu naudas summu, lai prezidents palīdzētu īstenot Sorosa intereses Latvijā. Ventspils pilsētas domes priekšsēdētājs gan naudu "nav ne redzējis, ne pārskaitījis".

Lemberga apgalvojumi ir pilnīgi bez pamata un ir izdomāta fantāzija, norādīja Dēliņš, atgādinot par teicienu: "Ko latvietis nezina, to viņš izdomā." "[Šiem izteikumiem] nav nekāda pamatojuma. Par tiem nav vērts vairāk runāt. Varbūt Lembergam vajadzētu ņemt atvaļinājumu vai varbūt atlaist padomniekus, kuri viņam šādu nepatiesu informāciju snieguši. Lūgums Lembergam pamatot šīs baumas," norāda goda konsuls.

Dēliņš informēja, ka ir ierosinājis Zatleram tikšanos ar Sorosu, tāpēc Valsts prezidents miljardieri ielūdza uz brokastīm. Ierosinājums Valsts prezidenta kancelejai ticis izteikts 2009.gada 14.septembrī, jo goda konsuls uzskatījis, ka tikšanās būtu vērtējama pozitīvi, jo Sorosam ir liela pieredze pasaules ekonomikā. "2009.gada krīzes laikā Latvijas valsts vadītājiem bija svarīgi dzirdēt no kāda pasaules finanšu tirgus eksperta spriedumus par nākotnes prognozēm un to, kā notikumi varētu ietekmēt Latviju. Mēs, Latvija, esam maza valsts - tātad svarīgi dzirdēt, ko ārzemēs par mums domā, īpaši investori, kuri dzīvo ASV. Tāpēc Valsts prezidenta kanceleja šo priekšlikumu pieņēma," skaidroja Latvijas pārstāvis Ņujorkā.

"Ja es nebūtu ar Sorosu runājis, tad Valsts prezidentam šīs tikšanās Ņujorkas darba vizītes laikā 2009.gadā nebūtu. Pazīstot Sorosu, viņa intereses par Latvijas valsts un sabiedrības labklājību un attīstību un zinot, ka Valsts prezidentam ir ierobežots laiks Ņujorkā, zināju, ka šāda tikšanās būtu abiem lietderīga. Tikšanās bija ļoti veiksmīga. Ja Valsts prezidentam Soross kaut ko piedāvāja, tad tā bija apelsīnu sula un laba kafija. Naudas zīmes mēs pie galda neskaitījām," uzsvēra Dēliņš.

Viņa skatījumā, pēdējās nedēļas politiskie notikumi Latvijā nav labvēlīgi valsts tēlam, jo Latvija ir maza valsts, kura vēl joprojām ir ekonomiskās krīzes ēnā. "Vai mums tikai interesē savas ādas glābšana, savas personīgas intereses, nevis mūs valsts un tautas ilgtermiņa labklājība? Pēdējo dienu notikumi šķiet pilnīgs farss," sacījis goda konsuls, "Latvijai ir ļoti svarīgi, kā uz mums skatās no ārzemēm, taču šķiet, ka dažiem cilvēkiem tagad ir svarīgāk politiskajā laukā mēģināt kādu citu apmelnot, lai palielinātu savu personisko politisko kapitālu. To ir nožēlojami dzirdēt."

Dēliņš saskata, ka Latvijā dažiem patīk veidot intrigas un baumas par Sorosa "interesēm" Latvijā. "Lemberga kungs, uzaicinu Jūs apciemot Ņujorku, kad nākamreiz būsiet ASV. Tad mēs varam Jums sarīkot tikšanos ar Sorosa kungu. Tad Jūs varēsiet izrunāties pie brokastu galda par Jūsu interesēm Latvijas valsts un latviešu labā, par demokrātijas nostiprināšanu mūsu valstī, par pretkorupcijas darbu Latvijā, kā apturēt Latvijas tautas demogrāfisko lejupslīdi, kā stiprināt latviešu valodu Latvijā, kā stiprināt Latvijas ekonomisko un finansiālo tēlu ASV un citās lielvalstīs, kā mēs varam gādāt par katra latvieša balsstiesīgo interešu aizstāvēšanu šodien un rīt," savā aicinājumā pauž Dēliņš.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas