Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Levits: Ar deklarāciju par Latvijas Neatkarības atjaunošanu atdzima Latvijas valstiskums

Pirms 33 gadiem ar deklarāciju par Latvijas Neatkarības atjaunošanu atdzima Latvijas valstiskums, Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas deklarācijas pieņemšanas 33.gadadienai veltītās militārās parādes uzrunā Alūksnē sacīja Valsts prezidents Egils Levits.

"Mēs cīnījāmies un atguvām svešas varas varmācīgi atņemto neatkarību un mūsu tauta atkal kļuva par noteicēju savā zemē," sacīja prezidents.

Levits uzrunājot Latvijas Nacionālos bruņotos spēkus, robežsargus, policistus, ugunsdzēsējus un glābējus, kā arī jaunsargus un Pulkveža Oskara Kalpaka profesionālās vidusskolas skolēnus sacīja, ka "kopā jūs sargājat Latvijas pilsoņu drošību un mieru, kopā jūs sargājat mūsu valsts brīvību un neatkarību - tas ir cēls un svēts uzdevums. Tā ir atbildīga misija, ko jūs godam pildāt".

Prezidents uzsvēra, ka Krievijas iebrukums Ukrainā parāda, ka arī 21.gadsimta Eiropā savu zemi var nākties aizstāvēt ar militārajiem līdzekļiem. Savukārt valstij uzticīgi un labi sagatavoti bruņotie spēki, ko atbalsta iekšējie dienesti un visa sabiedrība, ir mūsu aizsardzības pamatā.

Vienlaikus prezidents sacīja, ka Latvija jau 19 gadu ir NATO dalībvalsts, un valsts sabiedrotie ir daudzkārt apliecinājuši, ka aizsargāts tiek ikvienas dalībvalsts teritorijas katrs centimetrs. Sabiedroto atbalsts ir pieaudzis un vēl pieaugs, un "Latvija var justies droši un mierīgi," sacīja prezidents.

Tāpat arī ir svarīgi, lai mūsu bruņoto spēku karavīri un iekšlietu struktūru darbinieki ir labi mācīti un apgādāti, ka viņi darbojas profesionāli.

Mūsdienās sabiedrības valstiskajai apziņai un bruņoto spēku patriotiskajai morālei un motivācijai ir vismaz tikpat liela vai pat vēl lielāka loma kā modernam militārajam ekipējumam un karavīri ir ne tikai augsti kvalificēti profesionāļi, bet arī atbildīgi Latvijas pilsoņi ar īpašu uzdevumu - ne tikai kaujas laukā, bet arī ikdienā, katru dienu, 24 stundas diennaktī, iestāties par Latvijas valsti, sacīja prezidents, norādot, ka "valsts aizsardzībai ir nepieciešami abi elementi - gan moderns bruņojums, gan patriotisms un pārliecība par savu valsti".

"Latviju stipru dara tās pilsoņu patriotisms un mīlestība uz savu valsti. Mūsu visu vienotība ir varens spēks," uzrunas noslēgumā sacīja Levits.

Parādē piedalījās karavīri arī no NATO spēkiem Latvijā. Latvijā esošie citu NATO valstu karavīri uz Valsts prezidenta sveicienu atbildēja latviešu valodā.

Militārās parādes laikā klātesošajiem bija iespēja vērot arī sauszemes un gaisa spēku tehnikas demonstrējumus.

Pasākumā Alūksnes domes priekšsēdētājs Dzintars Adlers ar aizsardzības ministra starpniecību svinīgi nodeva Latvijas karogu Rēzeknes domes priekšsēdētāja vietniekam Aleksejam Stecam, jo 4.maija militārā parāde pēc gada plānota Rēzeknē.

Kā ziņots, šodien Latvijā un citviet pasaulē tiek svinēta Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas deklarācijas pasludināšanas 33.gadadiena.

1990.gada 4.maijā 138 no 201 Augstākās padomes deputāta pieņēma deklarāciju "Par Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanu".

1990.gada 4.maijā visu dienu pie parlamenta ēkas stāvēja cilvēku tūkstoši, kas sekoja līdzi balsojumam. Deputāti, kuri pēc balsojuma par Latvijas neatkarības atjaunošanu devās uz mītiņu Daugavmalā, tika sveikti ar ziediem un skaļām gavilēm. Komunisti un interfrontieši, kas atteicās piedalīties balsošanā, parlamenta namu atstāja pa sētas durvīm.

1990.gada 4.maijā Augstākās padomes priekšsēdētājs Anatolijs Gorbunovs nosūtīja vēstījumu PSRS prezidentam Mihailam Gorbačovam, kurā teikts, ka Latvijas Republika sāk pārejas periodu valsts varas "de facto" atjaunošanai. Šāds vēstījums tika nosūtīts arī pasaules valstu valdībām un PSRS tautām un demokrātiskajām kustībām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vingris atkāpjas no EDzL valdes priekšsēdētāja amata

Par dzelzceļa projekta Rail Baltica izbūvi Latvijas teritorijā atbildīgā SIA Eiropas dzelzceļa līnijas (EDzL) valdes priekšsēdētājs Kaspars Vingris atkāpies no amata, aģentūru LETA informēja EDzL...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas