Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Līdz ar pilngadību kļūst par ķīlnieku

Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā (BKUS) šobrīd ārstējas 12 bērnu, kuri slimo ar retajām slimībām. Vēl divi gaida uzņemšanu programmā. Retās slimības ir sarežģīti diagnosticēt, tāpēc tām bieži vien ir smagas formas un ir nepieciešami specifiski medikamenti, arī viena pacienta ārstēšana izmaksā ļoti dārgi - summas svārstās no 40 000 līdz pat 481 000 eiro gadā par viena bērna ārstēšanu BKUS.

Šos izdevumus par medikamentiem gan sedz valsts, kas ir milzīgs atbalsts pacientam un viņa ģimenei. Tomēr pacientam, sasniedzot pilngadību, situācija mainās - valsts atbalsts vairs nav garantēts, un atliek paļauties uz ģimenes rocību vai ziedojumiem. Rezultātā pacients pat var pārtraukt ārstēšanos. Tikmēr Veselības ministrija (VM) saka, ka vēl ir laiks meklēt risinājumus, ceturtdien vēsta Diena.

Vērtējot situāciju ar reto slimību pacientiem Latvijā, jākonstatē, ka lielāko atbalstu no valsts saņem bērni. Katru gadu atsevišķi tiek plānoti līdzekļi reto slimību medikamentozai ārstēšanai bērniem, kas paredzēti BKUS uzskaitē esošo pacientu ārstēšanai. Piemēram, šogad 12 bērnu ārstēšanai ieplānoti 1 302 702 eiro. Tas nozīmē, ka zāles bērniem tiek apmaksātas 100% apmērā, Dienai pastāstīja BKUS valdes locekle Zane Straume.

Naudas ir tik, cik tās ir - šādu atbildi Dienai uz jautājumu par to, vai valsts atbalsts tiks turpināts arī tad, kad bērni sasniegs 18 gadu vecumu, sniedza gan BKUS, gan Veselības ministrijā (VM). Ministrijas pārstāvis Oskars Šneiders paskaidroja, ka programmas izveide bija politisks lēmums un arī šajā gadījumā politiķiem būs jāpieņem lēmums, vai sniegt atbalstu arī pacientiem pēc pilngadības sasniegšanas. Patlaban skaidras atbildes neesot. Tāpat ministrijā Dienai norādīja, ka jautājuma risināšanai vēl ir laiks, jo bērni, kuri patlaban ir programmā, nav vēl pietuvojušies 18 gadu vecumam. Šneiders arī atzīmēja, ka nevar vienkārši pateikt, ka medikamenti tiks nodrošināti arī pēc 18 gadu sasniegšanas, ja tam nav paredzēti papildu līdzekļi. Tā būtu tikai ilūzija, ka problēma ir atrisināta. Tomēr ministrija par šo jautājumu ir gatava diskutēt.

Visu rakstu lasiet ceturtdienas avīzē Diena

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas