Laika ziņas
Šodien
Skaidrs

Līdz vasaras beigām jaunieši var pieteikties 114 specialitāšu bezmaksas apguvei

Lai kļūtu par zinošu kādas jomas speciālistu, studēšana augstskolā nav vienīgais variants. Līdz pat vasaras beigām 17-29 gadus veci jaunieši, kas īsā laikā vēlas iegūt profesiju, aicināti pieteikties profesionālās izglītības programmās, ko finansē Eiropas Savienības iniciatīva Jauniešu garantija.

Kopumā Latvijā šādi iespējams bez maksas apgūt 114 profesiju, turklāt praktiskās iemaņas slīpējot arī reālajā darba vidē konkrētos uzņēmumos un mācību laikā saņemot stipendiju.

Kopumā šīsvasaras uzņemšanā šādas vienu un pusotru gadu ilgas izglītības programmas piedāvā 38 profesionālās izglītības iestādes. Pilns izglītības programmu un skolu saraksts pieejams nacionālajā izglītības iespēju datubāzē www.niid.lv. Mācību laikā jaunieši var saņemt stipendiju no 70 līdz 115 eiro mēnesī. Audzēkņiem tiek nodrošināta bezmaksas dzīvošana skolas dienesta viesnīcā un apmaksāti ceļa izdevumi un naktsmītne kvalifikācijas prakses laikā. Tāpat prakses laikā tiek apmaksāta civiltiesiskā apdrošināšana un obligātā veselības pārbaude, ja to paredz izvēlētās profesijas specifika.

Programmā aktīvi iesaistījušies darba devēji. Tā, piemēram, holdinga kompānija GRF (Gunta Rāvja Fonds, iepriekš -Skonto grupa) kopā ar Valsts izglītības attīstības aģentūru un desmit profesionālās izglītības iestādēm dažādos Latvijas reģionos jauniešus aicina mācīties Jauniešu garantijas izglītības programmās būvniecībā, kas pielāgotas mūsdienu darba tirgus prasībām un nozares vajadzībām tuvākajā nākotnē. 2015./2016. mācību gadā 240 jauniešu šādi varēs sākt apgūt tādas profesijas kā betonētājs un betonēšanas tehniķis, dzelzsbetona konstrukciju metinātājs, elektrotehniķis, apdares darbu tehniķis, dzelzsbetona, metāla, koka vai stikloto konstrukciju montētājs. Šajās profesijās audzēkņiem būs pieejamas darba vidē balstītas mācības sadarbībā ar GRF uzņēmumiem Latvijas energoceltnieks, Skonto Prefab Salaspilī, Cross Timber Systems Jelgavā, Skonto Plan Tukumā, kā arī Forta Medicalvražotnēm Ventspilī un Tukumā. Tas nozīmē, ka audzēkņi pēc teorētisko zinību apguves skolā mācības turpinās uzņēmumā vai mācību procesam speciāli izveidotā vidē ar biznesā izmantotām tehnoloģijām un iesaistoties ierastajā darba ikdienā, turklāt izies praksi uzņēmumā arī visa mācību procesa laikā.

Jāatgādina, ka mācībām profesionālās izglītības programmās Jauniešu garantijas ietvaros var pieteikties jaunieši bez iepriekš iegūtas kvalifikācijas vai ar profesionālo kvalifikāciju, kas iegūta vismaz pirms gada. Jaunieši var būt reģistrējušies NVA kā bezdarbnieki vai darba meklētāji. Tomēr projektā var iesaistīties tikai tādi jaunieši, kuri nemācās un nav nodarbināti un kuri nestudē augstskolās pilna laika dienas nodaļā. Sīkāk - www.viaa.gov.lv sadaļā Jauniešu garantija.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Stājas spēkā vilcienu kustības pavasara grafiks

Šodien stājas spēkā vilcienu kustības pavasara grafiks, paredzot papildu reisus Tukuma, Skultes un Aizkraukles dzelzceļa līnijās, informēja AS Pasažieru vilciens (PV) pārstāvji.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas