Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Trešdiena, 8. maijs
Staņislava, Staņislavs, Stefānija

Lielā talka pulcē 85 000 dalībnieku; no Rīgas izvestas 50 tonnas atkritumu

Apkopojot informāciju no Lielās talkas koordinatoriem visā Latvijā, talka pulcējusi apmēram 85 000 iedzīvotāju. No Rīgas līdz šim ir izvestas 50 tonnas atkritumu, informēja Rīgas brīvosta.

Iedzīvotāju skaita informācija apkopota, ņemot vērā, ka atsevišķās vietās talkots gan 20.aprīlī, kas bija sākotnēji noteiktais Lielās talkas datums, kā arī gan piektdien un sestdien. Šobrīd Rīgā darbojas 8 atkritumu  savākšanas mašīnas, un izvestas ir jau 50 tonnas atkritumu. Līdz dienas beigām varētu tikt izvests vēl šāds pats atkritumu apjoms. Atkritumu savākšana turpināsies vēl vismaz pāris dienas un kopējie apjomi būs zināmi nākamās nedēļas laikā.

"Cilvēku skaits šogad ir ievērojami mazāks kā pērn, bet domāju, ka padarīts ir tikpat daudz, cik iepriekšējo gadu talkās.  Kā jau minēju, šogad talka vairs nav tikai vienu dienu, bet notika jau 20.aprīlī, vakar, šodien un notiks arī vēl nākamajā nedēļā. Šogad laikapstākļi bija ļoti īpaši, tāpēc vēl jo īpašāku paldies vēlos izteikt visiem tiem iedzīvotājiem, kuri piedalījās Lielajā talkā tieši šodien, nebaidījās no lietus un drēgnā laika un devās ārā, lai piepildītu mūsu kopīgo mērķi – Latvija tīrākā valsts pasaulē," uzsver Lielās talkas darba grupas vadītāja Vita Jaunzeme.

Pirmās ziņas par aktīvu talkošanu ienācās no Valmieras, Cēsīm, Liepājas, Jelgavas, Aizkraukles un Siguldas. Pienāca arī ziņas no vietām reģionos, kur no rīta nelija, piemēram, Ainažiem, Dignājiem u.c. Rīgā kā vieni no pirmajiem ap plkst.8 no rīta jau tradicionāli pie Ķīšezera sāka talkot Rīgas Teikas vidusskolas skolēni, kuri kopā ar uzņēmumu L&T savāktos atkritumus arī uzreiz šķiroja. Tāpat no lietus nebija nobijies Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V), kurš sestdienas rītu sāka ar talkošanu pie Strazdumuižas.

Lielās talkas koordinatori bija saskaitījuši, ka līdz pusdienas laikam talka bija pulcējusi apmēram 70 000 iedzīvotāju. Informācija apkopota ņemot vērā, ka atsevišķās vietās talkots gan 20.aprīli, kas bija sākotnēji noteiktais Lielās talkas datums, gan vakar un šodien.

Pagājušajā gadā tika lēsts, ka Lielajā talkā Latvijas sakopšanā piedalījušies ap 210 000 iedzīvotāju, 2011.gadā - ap 190 000 talcinieku, bet vēl gadu iepriekš - aptuveni 150 000 līdz 160 000 dalībnieku.

"Ja šodien nav iespējams veikt iecerētos darbus, talku iespējams pārcelt. Ja šodien nav tas pateicīgākais laiks, piemēram, lapu grābšanai un sētas krāsošanai, ir iespējams veikt citus darbus, kaut vai stādīt puķes pagalmos un uz balkoniem. Mēs aicinām neieciklēties uz šo vienu datumu, talkot var arī citās dienās," sacīja Lielās talkas darba grupas vadītāja Vita Jaunzeme.

"Šogad Lielā talka pielāgojas dabai kā nekad, tāpēc nebaidīšos teikt, ka šogad kā vēl nekad Lielā talka noris nedēļu. Vispirms ieilgušās ziemas dēļ pārcēlām sākotnēji noteikti Lielās talkas datumu no 20. uz 27.aprīli, savukārt šodien nelabvēlīgo laika apstākļu dēļ atsevišķās Latvijas vietās talka pārcelta uz nākamajām siltākajām un saulainākajām dienām. Tāpēc talkoja gan pāgājušajā sestdienā, gan šodien, gan talkos rīt un 1.maijā un, iespējams, vēl pēc nedēļas. Nav svarīgs datums, svarīgi ir sakopt vidi un izdarīt labu darbu," situāciju vērtēja Jaunzeme.

Ja talkas tiek pārceltas, tas obligāti jāsaskaņo ar koordinatoriem, lai atbilstoši pēc tam varētu organizēt savākto atkritumu izvešanu. Šogad Lielajai talkai tika pieteikts rekordliels talkošanas vietu skaits un novērojams, ka ar katru gadu pieaug labiekārtošanas talku vietu skaits.

Talkas organizatori īpaši izcēla, ka aktīva talkošana noritēja Ogrē, kur piedalās ap 1200 dalībnieku, turklāt jau savāktas 150 tonnas atkritumu. Lielākā daļa atkritumu - 120 tonnas savāktas no plūdu zonas, kur pēc pavasara paliem ūdens atgriezies Ogres upes gultnē un jau vakar tika novākti arī bīstamie ledus blāķi. Arī Ogres novadā atsevišķās vietās talka pārcelta uz 1.maiju.

Kā ik katru gadu, arī šogad lielākoties savākti tradicionālie atkritumi - PET un stikla pudeles, papīra un plastmasas iepakojumi, kā arī zaļie atkritumi - vecās lapas un zari. Lielās talkas laikā atrasti gan sprādzienbīstami priekšmeti, gan ugunsdzēšamais aparāts un padomju laika telefons un gan jau tradicionāli nolietotā sadzīves tehnika.

Šogad Lielā talka bija pieteikta 1558 reģistrētās talkošanas vietās, no kurām 207 vietas reģistrētas Rīgā. Šogad reģistrēts rekordliels talku skaits, sasniedzot Lielās talkas sešu gadu vēsturē jaunu rekordu. Līdz šim lielākais talku skaits bija reģistrēts pagājušajā gadā, kad talkai tika pieteiktas 1490 talkas norises vietas.

Lielās talkas atkritumu maisi šogad ir sarkanā krāsā. Par Lielās talkas atkritumu maisu savākšanu un izvešanu ir atbildīga attiecīgā pašvaldība. Talkas laikā piepildītie maisi jāatstāj tikai reģistrētajā talkas vietā un par to atrašanās vietu jāinformē talkas atbildīgā persona.

(papildināts ar Panorāmas video)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pūpols ieņems Melbārdes vietu EP

No Nacionālās apvienības (NA) saraksta Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanās startējošais Ansis Pūpols stāsies Daces Melbārdes (JV) vietā Eiropas Parlamentā (EP), viņai noliekot mandātu priekšlaicīgi.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas