Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Lielākā daļa Kuveitā izvietoto Latvijas karavīru atgriezīsies dzimtenē

Četri no sešiem Kuveitā izvietotajiem Latvijas karavīriem atgriezīsies mājās, taču Aizsardzības ministrija analizēs, cik daudz karavīrus nākotnē nepieciešams nosūtīt uz operāciju pret teroristisko organizāciju Islāma valsts, apstiprināja aizsardzības ministrs Artis Pabriks (AP).

Pēc drošības situācijas saasināšanās Irākā visi seši šajā valstī dienošie karavīri janvāra sākumā tika pārvietoti uz Kuveitu. Ņemot vērā, ka četriem karavīriem vēl pirms drošības situācijas saasināšanās bija plānota rotācija, tad viņi tuvākajā laikā atgriezīsies Latvijā, skaidroja Pabriks un piebilda, ka viena Latvijas kontingenta uzturēšanās šajā operācijā ir seši mēneši.

Divi karavīri patlaban vēl paliks Kuveitā un tiklīdz kā uzlabosies drošības situācija Irākā, tā viņi atgriezīsies šajā Tuvo austrumu valstī.

"Jauna karavīru rotācija uz Irāku patlaban nenotiks, jo situācija Tuvo austrumu reģionā no drošības viedokļa ir neskaidra. Tomēr tas nenozīmē, ka Latvija izstājas no koalīcijas pret Islāma valsti," norādīja Pabriks.

Latvija kopā ar sabiedrotajiem analizēs turpmāko drošības situāciju Irākā un tikai pēc tam izlems, kāds būs turpmāk nosūtāmais Latvijas kontingenta apjoms, piebilda Pabriks.

Jau ziņots, ka Latvijas valdība 14.janvārī atbalstīja Nacionālo bruņoto spēku (NBS) dalības termiņa pagarināšanu starptautiskajā operācijā pret teroristisko organizāciju Islāma valsts Irākā.

Galīgais lēmums būs jāpieņem Saeimai. Lēmuma projekts bija sagatavots vēl pirms situācijas saasināšanās Irākā.

Lai gan koalīcijas operācijas termiņš starptautiskajos dokumentos šobrīd nav nostiprināts, tomēr, ņemot vērā uzticēto uzdevumu raksturu un apjomu, tiek plānots NBS dalību operācijā noteikt uz laiku līdz 2022.gada 1.februārim. Aizsardzības ministrija (AM) gan norāda, ka šāda termiņa noteikšana neierobežo Latvijas tiesības pārtraukt dalību pirms minētā datuma, piemēram, ja apmācības būs noslēgušās līdz tam.

Latvija ar savu instruktoru kontingentu vēl līdz janvāra sākumam īstenoja Irākas drošības spēku apmācību, pilnībā iekļaujoties Dānijas kontingenta sastāvā, kas izvietots Irākas un ASV kopīgi pārvaldītajā militārajā bāzē. Bāze atrodas 160 kilometrus uz rietumiem no Bagdādes. Līdz janvāra sākumam Irākā uzturējās kopumā seši Latvijas karavīri, taču saasinoties situācijai Irākā, viņi pārvietoti uz Kuveitu. Šāds lēmums pieņemts drošības dēļ un to, ka patlaban jebkāda veida Irākas spēku apmācības Irākā uz nezināmu laiku ir pārtrauktas. 

Tāpat ziņots, ka janvāra sākumā Irāna raidīja ballistiskās raķetes uz divām bāzēm Irākā, kur izvietoti ASV un citu koalīcijas valstu karavīri, šādi atbildot uz notikušo ASV gaisa spēku triecienu, kurā pie Bagdādes starptautiskās lidostas tika nogalināts Irānas ģenerālis Kasems Sulejmani.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Šeit ir Latvija un viena valsts valoda – latviešu

Par ārlietu ministra maiņu, krievu valodu kā instrumentu Krievijas ģeopolitisko mērķu sasniegšanai mūsu publiskajā telpā un par globālo nenoteiktību intervijā Agnesei Margēvičai spriež politolo...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas