Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +3 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa
Lai Covid-19 apkarošanu veiktu ar iespējami mazāku ietekmi uz iedzīvotāju ikdienas dzīvi, ir radīta lietotne viedtālruņiem

Lietotne Apturi Covid varētu būt pieejama šīs nedēļas beigās

Lietotne Apturi Covid, ar kuras palīdzību būs vieglāk izsekot inficēšanos ar Covid-19, varētu būt pieejama šīs nedēļas beigās, otrdienas preses konferencē pavēstīja veselības ministre Ilze Viņķele (AP).

Kā atzīmēja ministre, ar šīs lietotnes palīdzību Covid-19 ierobežošanu varēs veikt, izmantojot Apple un Google tehnoloģijas. "Cerams, jau ar šīs nedēļas beigām katrs brīvprātīgi varēs savā viedtālruni instalēt šo lietotni," sacīja ministre.

Nepieciešamības gadījumā, ja cilvēks būs inficējies ar Covid-19, ar lietotnes palīdzību varēs ātrāk noskaidrot potenciālās kontaktpersonas vai inficētos. Tādējādi tā palīdzēs gan pašam lietotājam, gan tiem cilvēkiem, kuriem nepieciešamības gadījumā varētu būt vajadzīga attiecīgā informācija.

Ministre paziņoja, ka ir izskanējusi nepatiesa informācija par, ka ar lietotnes palīdzību izsekos cilvēkus un izmantos personīgu informāciju pret viņiem.

Personu datu aizsardzība cilvēkiem, kas ir strādājuši pie šīs lietotnes, ir bijusi augstākajā prioritātē, un tā ir likta par pamatu lietotnes izstrādē, uzsvēra Viņķele.

"Latvijas valdība nevienu no ierobežojumiem nav veikusi pašmērķīgi, bet tas ir bijis, lai aizsargātu sabiedrības un katra indivīda veselību," atzīmēja politiķe un piebilda, ka neviens no šiem ierobežojumiem netiks turpināts ilgāk nekā nepieciešams.

Tāpat ministre lūdza sabiedrību neļauties provokācijām, kas šobrīd mēģinot Covid-19 radītos draudus padarīt par izdomājumiem, tādējādi mēģinot noliegt sabiedrības kopējās disciplinētības sasniegumus.

"Mēs kopīgiem spēkiem esam pievarējuši Covid-19 epidēmijas stadiju," paziņoja Viņķele, piebilstot, ka pilnīga drošība būs sasniegta tikai tad, kad būs izgudrotas zāles vai vakcīna pret Covid-19. "Līdz tam būsim spiesti sadzīvot ar šo nelūgto viesi," izteicās ministre.

Jau ziņots, ka lietotne Apturi Covid nākamnedēļ ikvienam Latvijas iedzīvotājam būs pieejama brīvprātīgai un bezmaksas lejupielādei savā telefonā.

Pēc viņas sacītā, neatklājot lietotāja atrašanās vietu, saslimšanas gadījumā lietotne palīdzētu informēt visus, kuri to izmanto un ar kuriem slimnieks ir bijis kontaktā ilgāk par 15 minūtēm.

Lietotne Apturi Covid neievāks GPS datus un neizsekos lietotājus. Viedtālruņi, kuros tā būs uzstādīta, ar Bluetooth palīdzību apmainīsies ar signāliem jeb digitāliem "rokasspiedieniem", ko uzglabās lietotāja tālrunī šifrētā veidā. Ja viena tālruņa lietotājs saslims, otrs tiks brīdināts, ka kādā brīdī savās ikdienas gaitās ir saskāries ar Covid-19 inficētu cilvēku. Inficētā persona un vieta, kur noticis kontakts, lietotājam paliks anonīma.

Top komentāri

Dostojevskis
D
Pie mana Nokia-3110 jūs klāt vis netiksiet!
VVZ
V
Kā vienmēr Latvijā- zem skaistiem lozungiem tiek uzspiesta izokšķerēšanas un izsekošanas programma! It kā lai apturētu sērgu, bet nolūki pavisam citi. Zemiski, vienkārši zemiski!
melnais humors
m
Interesanti, kas būs tie klīniskie idioti, kas to lietotni instalēs un lietos?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas