Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

LIZDA sarunās ar IZM par streiku esot gatava kompromisiem, kurus gan neatklāj

Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA) sarunās ar Izglītības un zinātnes ministriju (IZM) par gaidāmā pedagogu streika prasībām ir gatava kompromisiem, šorīt LTV "Rīta panorāmā" izteicās LIZDA vadītāja Inga Vanaga.

Vanaga konkrētus kompromisa risinājumus, kas būtu pieņemami arodbiedrībai, gan neatklāja, jo vispirms gaidot IZM piedāvājumus LIZDA prasību risināšanai.

Piemēram, jautājumā par izmaiņām slodzēs LIZDA saprotot, ka kontaktstundu mazināšana nevar notikt uzreiz, tajā pat laikā arodbiedrība neesot gatava piekrist IZM piedāvātajam variantam izmaiņas slodzēs veikt līdz 2028.gadam, kas esot pārāk garš termiņš.

Pušu sarunas par LIZDA streika prasībām sāksies otrdien, 30.augustā plkst.9.

Vakanču portālā pašlaik esot redzamas 400 pedagogu vakances, bet Vanaga domā, ka to esot daudz vairāk - ap 1000.

Kā ziņots, LIZDA, pamatojoties uz 22.augustā saņemto atbildes vēstuli no IZM, kas neapmierināja tās izvirzītās prasības, lūdza veidot izlīgšanas komisiju. Izlīgšanas komisiju vadīs Vanaga, un tā pārstāvēs arodbiedrības biedru intereses streika sarunās ar nozares pārvaldes institūciju un valsts amatpersonām.

Kā skaidro LIZDA, ja izlīgšanas komisijas darba rezultāts būs neapmierinošs, tiks organizēts izglītības un zinātnes nozaru darbinieku beztermiņa streiks no 19.septembra.

Pirmajā izlīgšanas komisijas tikšanās reizē LIZDA lūdz IZM rast iespēju sniegt skaidrojumu par IZM veiktajiem aprēķiniem, kas atsūtīti 22.augustā, kā arī rast iespēju panākt vienošanos par darba samaksas izmaksu streika laikā darbiniekiem, kas piedalās streikā, un valsts sociālās apdrošināšanas iemaksu veikšanu par šiem darbiniekiem, kā to nosaka par iespējamu Streika likums.

LETA jau ziņoja, ka LIZDA plānotais pedagogu streiks sāksies 19.septembrī. Arodbiedrība paredz, ka streika plānošana un pats streiks tiks pārtraukts tikai pēc valdības lēmuma apmierināt LIZDA izteiktās divas prasības.

Viena no prasībām ir sabalansēta darba slodze. Arodbiedrība nepiekrīt Izglītības un zinātnes ministrijas piedāvājumam, ka darba slodzi sabalansēs līdz 2028.gadam. Šis process esot pārāk ilgs, un to nevarot atļauties ar līdzšinējām problēmām.

Savukārt otrā prasība ir panākt, lai valdība pildītu spēkā esošo Izglītības likuma normu par pedagogu atalgojuma grafiku, to saskaņojot ar algas aprēķina principiem.

Ziņa papildināta 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Amerikāņu kruīza ceļotāji atgriežas Baltijas jūrā

“Šis bijis grūts laiks Baltijas jūras reģionam, bet ir cerības, ka pakāpeniski atkal atgriezīsimies pie augšupejošas tendences, kā tas bija pirms pandēmijas un Krievijas sāktā kara sākuma Ukrainā”...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas