Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +6 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

LIZDA: Šuplinskas retorika par pedagogu slodzi bērnudārzos ir profesijas prestižu graujoša

Izglītības un zinātnes ministres Ilgas Šuplinskas (JKP) retorika par pirmsskolas pedagogu darba slodzi publiskajā telpā ir profesijas prestižu graujoša, īpaši laikā, kad tiek sākta jaunā kompetencēs balstītā mācību satura īstenošana, tā atklātā vēstulē pašai ministre norāda Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA).

"Eksperti un pilotprojektā iesaistītie pedagogi jau vairākkārt ir pauduši viedokli, ka tieši otrādi - ir jāpārskata darba slodzei atbilstošie jaunie papildu pienākumi un jāpalielina tiem atbilstošais laika patēriņš," teikts arodbiedrības vēstulē.

Arodbiedrība vaicā izglītības ministrei, vai viņa pirmsskolas izglītības pedagogu darbu vērtē kā mazāk darbietilpīgu un mazāk nozīmīgu salīdzinājumā ar pedagogu darbu citās izglītības pakāpēs.

Tāpat arodbiedrība lūdz Šuplinskai pamatot, kāpēc ministre uzskata, ka pirmsskolas pedagogam, gatavojoties nodarbībām bērnudārzā, ir nepieciešams mazāks patērētais laiks, kā arī, vai ministre uzskata, ka pirmsskolas pedagogam ir nepieciešama zemāka profesionālā kompetence kā citās izglītības pakāpēs strādājošajiem pedagogiem.

LIZDA vēstulē uzsver, ka pirmsskolas pedagogiem ir ļoti būtiska loma bērnu sociālo un mācīšanās prasmju veidošanā, speciālo mācīšanās vajadzību agrīnā apzināšanā un intervencē, kā arī bērnu veiksmīgai sagatavošanai turpmākajiem izglītības posmiem.

Pedagogi norāda, ka starptautiskās ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) eksperti vairākos ikgadējos izglītības pārskatos Education at a Glance norādījuši, ka iegūtās zināšanas bērnam līdz septiņu gadu vecumam ir būtiskākās bērna turpmākajā attīstībā. Pēc viņu teiktā, pārskatos akcentēts, ka Latvijā nepieciešams veidot stratēģisku pieeju, lai uzlabotu pirmsskolas pedagogu darba kvalitāti un motivāciju.

Arodbiedrība uzskata, ka daudz būtiskāk izglītības procesa kvalitātes celšanai ir nodrošināt esošo pirmsskolas pedagogu profesionālās kapacitātes celšanu un profesionālu darbinieku piesaisti tieši pirmsskolas izglītības posmam.

LIZDA aicina ministri rosināt diskusiju par lielāku atbalstu pirmsskolas izglītības iestāžu pedagogiem, kuri savā profesionālajā ikdienā nodrošina ne tikai pieskatīšanas, audzināšanas un rotaļnodarbības, bet uzņemas ļoti lielu atbildību tieši par bērnu pirmajām izglītības gaitām, drošību un labsajūtu.

Arodbiedrība lūdz ministrei atbildes uz vēstulē uzdotajiem jautājumiem sagatavot līdz 4.oktobrim. Savukārt 9.oktobrī arodbiedrība rīko Padomes ārkārtas sēdi, kurā tiks izvērtētas ministres atbildes un lemts par turpmāko rīcību.

Kā ziņots, Šuplinska trešdien Latvijas Radio paziņoja, ka vēlas rosināt diskusiju par pedagogu slodzēm bērnudārzos.

 

Top komentāri

Dostojevskis
D
Manuprāt, tieši bērnu dārzos ir vēl kaut kāda cerība izlabot to brāķi, ko sastrādājuši debilie vecāki. Tas izglītības posms ar vislielāko atbildību.
skolotāja
s
Ja arodbiedrība apgalvo, ka vidusskolas skolotāja un bērnu dārza audzinātāja sagatavotas mācību stundas ir līdzvērtīgas pēc ieguldītajām zināšanām un darba, tad jāatzīst, ka arodbiedrība noniecina skolu pedagogu darbu.
Bingo
B
Nu, kur bez LIZDA" piecām kapeikām" . Viss ir tikai slikti, slikti, slikti, vienalga, lai arī kāds ministras būtu vadībā. Retorisks jautājums: vai kādreiz kaut kas ir bijis pa prātam? Galvenais, ka pīļu dīķi nesatricina, galvenais, ka pīļu dīķim dod vairāk naudas!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

NA neatbalstīs Braži ārlietu ministres amatam

Opozīcijā esošā Nacionālā apvienība (NA) neatbalstīs diplomātes Baibas Bražes apstiprināšanu ārlietu ministres amatā, aģentūrai LETA pēc abu pušu tikšanās pauda NA priekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas