Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

LIZDA un IZM sarunas par streika prasību izpildi joprojām bez rezultāta

Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) sarunas ar Izglītības un zinātnes ministriju (IZM) par pedagogu darba slodžu balansēšanu joprojām ir bez rezultāta, un arodbiedrība nolēmusi vērsties tiesā, aģentūrai LETA sacīja LIZDA priekšsēdētāja Inga Vanaga.

LIZDA ceturtdien tikās ar IZM, lai turpinātu sarunas par pedagogu slodžu sabalansēšanu. Taču, kā apgalvo Vanaga, tās noslēgušās bez rezultātiem - arodbiedrība vēlas samazināt kontaktstundu skaitu, bet ministrijas piedāvājums nenodrošinot pedagogu slodžu balansēšanu dzīvē.

Pēc Vanagas teiktā, IZM piedāvātais esot atšķīries no LIZDA Padomes ārkārtas sēdē prezentētā - ja pirms nedēļas tās bija 22 mācību stundas un 16 stundas citiem pienākumiem, tad tagad ministrija piedāvājusi 18 kontaktstundas un 22 stundas - citiem pienākumiem. Vanaga vērš uzmanību, ka piedāvājums izteikts par astronomiskajām stundām, un kontaktstundām tiktu paredzētas 27 mācību stundas.

Tikšanās laikā abas puses varējušas izrunāt tikai par vispārējās izglītības mācību priekšmetu pedagogiem, savukārt par citiem pedagogiem, tostarp atbalsta personālu, skaidrības vēl joprojām neesot, sacīja Vanaga.

Ministrijas uzaicinājums tikties sekoja 22.februārī, dienu pēc LIZDA Padomes ārkārtas sēdes, kur tā nolēma izvērtēt iespēju uzsākt tiesvedību par streika prasību neizpildi. Tomēr arī pēc tikšanās LIZDA uztur lēmumu vērsties tiesā. Vanaga atzina, ka pēc uzaicinājuma saņemšanas tā cerējusi izvairīties no tiesvedības.

Arodbiedrība prasa veikt "precīzus grozījumus" Ministru kabineta noteikumos par pedagogu darba samaksu, kas noteiktu darba slodzes sabalansēšanu ar 2024.gada un 2025.gada septembri. Ja "nebūs pozitīvas virzības", LIZDA rīkos piketu pie valdības ēkas, sola Vanaga. Šobrīd tiek lēsts, ka tajā varētu piedalīties vismaz 2000 nozares pārstāvju.

LETA jau vēstīja, ka LIZDA un IZM par slodžu sabalansēšanas modeli bija jāvienojas jau pērnā gada maijā.

Vanaga uzskata, ka IZM būtu jāpieturas pie tā slodžu sabalansējuma, kas Ministru kabinetā tika apstiprināts 2023.gada 18.aprīlī, jo, pēc LIZDA domām, jaunais esot sliktāks. Savukārt IZM paliek pie tā, ka viņu jaunā versija ir labāka.

"Mēs nepiekrītam, ka tas ir pasliktinošs. Mēs patiesībā piedāvājam labākus apstākļus," LIZDA padomes ārkārtas sēdē teica izglītības un zinātnes ministre Anda Čakša (JV).

Čakša sēdes laikā skaidroja, ka šobrīd norit process, un, kontaktējoties ar sociālajiem partneriem, piedāvājums tiek uzlabots, lai atrast labāko modeļa versiju. Konkrēts datums, kad modelis varētu būt pilnībā pabeigts, šobrīd nav zināms.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vingris atkāpjas no EDzL valdes priekšsēdētāja amata

Par dzelzceļa projekta Rail Baltica izbūvi Latvijas teritorijā atbildīgā SIA Eiropas dzelzceļa līnijas (EDzL) valdes priekšsēdētājs Kaspars Vingris atkāpies no amata, aģentūru LETA informēja EDzL...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas