Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 13. maijs
Ira, Iraīda, Irēna, Irina

LPS vairāk nekā 60 iebildumu saistībā topošo Vides politikas pamatnostādņu projektu

Latvijas Pašvaldību savienība (LPS) nosūtījusi vairāk nekā 60 iebildumus Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai (VARAM) saistībā ar tās sagatavoto Vides politikas pamatnostādņu 2013.-2020.gadam projektu.LPS ir konceptuāli iebildumi gan par pašām pamatnostādnēm, gan par dokumenta kopsavilkumu, gan arī par VARAM sniegto situācijas raksturojumu vides aizsardzībā.

Vēstulē VARAM tiek norādīts, ka LPS iebilst pret vides pārvaldības decentralizāciju bez atbilstošas diskusijas ar pašvaldībām un normatīvās bāzes sakārtošanas, kurā pašvaldības būtu noteiktas kā šo vides politikas pamatnostādņu īstenotājas un iesaistītās dalībnieces.Kritika tiek veltīta arī tam, ka šim dokumentam nav veikts ietekmes uz ilgtspējīgu attīstību vērtējums, kā arī nav ņemtas vērā valsts finansiālās iespējas līdz 2020.gadam un valsts līmenī nav veikta ekonomikas, sociālās jomas un vides jomas līdzsvara analīze, nav noteikts nepieciešamais atbalsts līdzsvara nodrošināšanai. Tāpat pamatnostādnēs nav integrētas vides tēmas, ko nepieciešams risināt sadarbībā ar citām VARAM struktūrvienībām, ministrijām. "Pamatnostādnēm jābūt galvenajam vides politikas dokumentam valstī," teikts LPS vēstulē ministrijai.Par vienpusīgu jēdziena izpratni LPS dēvē pamatnostādnēs minēto terminu "ilgtspējīga attīstība", kas tiek saistīts ar zaļo/vides attīstību. Pēc LPS domām, Latvijas virzībai ilgtspējīgas attīstības virzienā, lai panāktu līdzsvaru visu trīs ilgtspējīgas attīstības pīlāru - sociālā, ekonomiskā un vides - attīstībā, patlaban lielāks uzsvars un atbalsts būtu nepieciešams sociālajai un ekonomiskajai jomai.Tāpat LPS iebilst pret dažādiem apgalvojumiem, kas izteikti pamatnostādņu dokumentā. Piemēram, LPS iebilst apgalvojumam, ka mērķa "nodrošināt iedzīvotājiem iespēju dzīvot tīrā un sakārtotā vidē" sasniegšanai viens no pasākumiem ir "īstenot ilgtspējīgu attīstību". LPS ir nemierā ar ilgtspējīgas attīstības pieminēšanu, kritizējot, ka tā ir vērsta tikai vides politikas virzienā.Tāpat kritika ir veltīta apgalvojumam, ka vides politikas sekmīgai ieviešanai nozīmīga ir pašvaldību iesaistīšanās. Kā paskaidro LPS, pašvaldībām nav noteiktas vides aizsardzības un vides pārvaldības sistēmas veidošanas un sabiedrības informēšanas vides jautājumos funkcijas.Kopumā LPS par vides politikas pamatnostādņu projektu ir 65 iebildumi, taču pašvaldībām iebildumu ir vēl vairāk, ko dokumenta īsā apspriešanas termiņa un atvaļinājumu dēļ nav paspēts iestrādāt atzinumā. Tāpēc LPS pieļauj iespēju vēl iesniegt papildu iebildumus un precizējumus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Jaunnedēļ gaidāms mierīgs un silts laiks

Jaunnedēļ Latvijā ieplūst silta gaisa masa, kas noteiks gaisa temperatūras paaugstināšanos, daudzviet termometra stabiņam pakāpjoties līdz +20 grādu atzīmei, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas u...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas