Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

LTRK: Nodokļu un finanšu pieejamības jomās partijām no uzņēmumiem viedoklis atšķiras

Ar diskusiju par nodokļu un nodevu politiku, finanšu pieejamības jautājumiem ceturtdien, 4.septembrī, turpinājās Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) organizētais uzņēmēju – politiķu 12. Saeimas priekšvēlēšanu debašu cikls – Kas sagaida uzņēmēju pēc 12.Saeimas vēlēšanām.

"Ir skaidrs, ka lielā daļā jautājumu uzņēmēju gaidas atšķiras no politisko partiju redzējuma par to, kas būtu šajās jomās darāms pēc vēlēšanām," pēc diskusijas atzīmē LTRK valdes priekšsēdētājs Jānis Endziņš, uzsverot, ka gan nodokļu sistēmas konkurētspējas, gan mērķtiecīgas cīņas ar "ēnu" ekonomiku Latvijā jautājumos, gan Attīstības finanšu institūcijas darbībā varētu vēlēties lielāku vienprātību.

LTRK biedri Latvijas nodokļu sistēmu redz kā konkurētspējīgu, ja uzņēmumu ienākumu nodokļa likme tiek saglabāta viszemākā Baltijas valstīs, netiek ieviesta progresīvā nodokļu sistēma un progresivitāte darbaspēka nodokļu jomā. Tāpat LTRK biedri iestājas par to, ka darbaspēka nodokļu kopējais slogs tiek samazināts strauji, kļūstot par zemāko Baltijas valstu vidū, un mikrouzņēmuma nodoklis arī turpmāk nepārsniedz 9% likmi.

"Pārsteidza fakts, ka no visām Saeimā pārstāvētajām partijām tikai Zaļo un Zemnieku Savienības pārstāvis pauda gatavību bez papildu diskusijām un izvērtēšanas aizstāvēt mikrouzņēmuma nodokļa likmes saglabāšanu līdzšinējā – 9% no gada apgrozījuma – apmērā," norāda LTRK viceprezidente, nodokļu un nodevu eksperte Lienīte Caune.

Uzņēmēji iestājas arī par izmaiņu nodokļu politiku reglamentējošajos normatīvos prognozējamību un pamatotību – izmaiņas nodokļu politikā tiek veiktas ne biežāk kā reizi gadā un iepriekš tiek saskaņotas ar uzņēmējus pārstāvošajām organizācijām, iepriekš tiek definēti skaidri un izmērāmi mērķi, ko ar nodokļu izmaiņām valsts vēlas panākt un vienmēr tiek novērtēta izmaiņu ietekme uz tautsaimniecību kopumā, nevis tikai fiskālo telpu.

Politiķu un uzņēmēju redzējums ir līdzīgāks jautājumos, kas skar klientu orientāciju Valsts Ieņēmumu dienestā (VID). Visu politisko spēku pārstāvji atbalstīja administratīvā sloga mazināšanu nodokļu administrācijā, VID amatpersonu atbildības ieviešanu.

"Partiju Suverenitāte un Vienoti Latvijai redzējums par "ēnu" ekonomikas kā normālu Latvijas tautsaimniecības sastāvdaļu LTRK biedriem nav pieņemams,” uzsver LTRK Padomes locekle, LTRK Nacionālās Stratēģijas padomes locekle Elīna Rītiņa.

LTRK līdz šim iestājusies un turpina uzsvērt, ka īstenojami mērķtiecīgi pasākumi "ēnu" ekonomikas mazināšanai – nav paaugstināmas nodokļu likmes un bāze, jāizskaidro sabiedrībai, kā tiek izlietots nodokļu ieņēmumu veidā iekasētais, lai sabiedrībā stiprinās izpratne, kāpēc ir svarīgi tos maksāt. Tāpat ir jāievieš instrumenti, kuri motivē uzņēmējus paaugstināt vidējās algas un samaksāto nodokļu apmēru, un jāpaplašina pievienotās vērtības nodokļa reversās nomaksas kārtības piemērošana.

Diskutējot par finanšu pieejamību uzņēmējdarbībā, LTRK Padomes loceklis Ivars Ķirsons atzīmēja, ka juridiskajām personām aizvien vēl ļoti grūti saņemt banku kredītus, un pretēji aizvadīto 3 gadu solījumiem, Attīstības finanšu institūcija (AFI) Latvijā darbību tā arī nav sākusi. LTRK biedri būtu gatavi iesaistīties AFI finansējuma programmu izstrādē un to ieviešanas uzraudzībā.

"Vairāku partiju pārstāvji diskusijā atzīmēja, ka ES fondu līdzekļi tuvākajos gados būs teju vienīgais attīstībai pieejamais finansējums, tādēļ vēl jo būtiskāk nākamā plānošanas perioda aktivitātes plānot caur "ekonomikas izrāviena" prizmu un virzīt tās tā, lai ES fondu nauda celtu mūsu valsts uzņēmumu konkurētspēju, t.sk. nodrošinātu riska kapitāla pieejamību un infrastruktūras attīstību," pēc diskusijas saka LTRK ES fondu darba grupas vadītājs Gundars Kuļikovskis. LTRK biedri iestājas par to, ka būtu paplašināms arī ES fondu finansējuma saņēmēju loks apmācību un produktivitātes celšanas aktivitātēs iekļaujot arī līdz šim apdalītos tirdzniecības nozares pārstāvjus.

Debatēs partiju redzējumu pauda 12.Saeimas vēlēšanās startējošo partiju pārstāvji – Igors Pimenovs (Saskaņa), Jānis Reirs (Vienotība), Jānis Vucāns (Zaļo un zemnieku savienība), Imants Parādnieks (Nacionālā apvienība Visu Latvijai!-Tēvzemei un Brīvībai/LNNK), Tālis Laizāns (No sirds Latvijai), Juris Pūce (Latvijas Attīstībai), Aigars Kalvītis (Vienoti Latvijai), Dainis Liepiņš (Reģionu apvienība), Krišjānis Feldmans (Jaunā Konservatīvā partija), Andris Orols (Suverenitāte). Partijas Izaugsme pārstāvis Jānis Viegliņs un partijas Brīvība. Brīvs no bailēm, naida un dusmām pārstāvis Anrijs Aumalis uz diskusiju neieradās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas