Laika ziņas
Šodien
Migla
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

LTV: Norvik Bankai bija "aizķeršanās" ar 2015. gada pārskata apstiprināšanu

Norvik Bankai bija "aizķeršanās" ar 2015. gada pārskata apstiprināšanu, svētdienas vakarā ziņo Latvijas Televīzijas raidījums de facto. Bankas auditori pēc finanšu pārskatiem nebija spējīgi sagatavot atzinumu un uzskaitīja tajos vairākas neatbilstības, atsaucoties uz riska darījumiem Krievijā un enerģētikas sektorā Latvijā. Ja šo risku ietekmi ņemtu vērā, tad banka neizpildītu minimālos kapitāla pietiekamības rādītājus. Bankas vadītājs Olivers Bramvels atbildēja, ka bankas īpašnieks Grigorijs Guseļņikovs ir uzrakstījis iesniegumu kādai Latvijas tiesībsargājošai iestādei saistībā ar kukuļošanu un viņš vēlas ar iestādi sadarboties arī turpmāk.

Ar Latvijas bankas prezidentu Ilmāru Rimšēviču saistītajā lietā figurē epizode par vairāku simtu tūkstošu kukuļa pieprasīšanu, lai vairs neliktu šķēršļus kādas bankas gada pārskata apstiprināšanai. Par to pēc Rimšēviča aizturēšanas ziņoja portāls Diena.lv. Problēmas ar gada pārskata apstiprināšanu bija Norvik Bankai - tai pašai, kuras lielākais akcionārs Guseļņikovs iesniedzis pret Latvijas valsti prasību starptautiskā šķīrējtiesā Vašingtonā, ASV. Cita starpā Guseļņikovs apgalvo, ka maksātnespējas administrators Māris Sprūds un kāda augsta amatpersona finanšu sektorā no viņa izspieduši kukuļus.

Norvik Banka ir astotā lielākā banka Latvijā. Guseļņikovs - krievu izcelsmes Lielbritānijas pilsonis - par tās akcionāru kļuva 2013. gadā. Banka drīz ieguva atpazīstamību, pateicoties skandālam. Igauņu kompānija Winergy bankā bija dabūjusi 50 miljonu eiro kredītu vēja parka celšanai Ventspils novadā. Norvik apsūdzēja igauņus, ka viņi negrib naudu atdot, un Valsts policija sāka izmeklēšanu par krāpšanu. Krimināllieta nesen nonākusi tiesā.

Banka uzskata, ka valsts nav to pietiekami aizstāvējusi, un iesūdzēja Latviju starptautiskā šķīrējtiesā Vašingronā. Norvik Bankas valdes priekšsēdētājs Olivers Bramvels raidījumam de facto iepriekš teica: "Šis nav mūsu mēģinājums norādīt uz kādu vienu vainīgo personu vai grupu, bet mēs skatāmies, kā Latvija ir attiekusies pret mūsu investīcijām kopumā. Un divas jomas, kur bijušas vairākas situācijas, ir saistītas ar regulējošo darbību pēdējos gados, kur mēs dažos aspektos redzam nepamatotu, negodīgu un, iespējams, diskriminējošu rīcību. Otra joma, par ko, es domāju, daudzi zina, ir saistīta ar Winergy lietu. Winergy bija ļoti manāms piemērs dziļi iesakņojušai korupcijai maksātnespējas jomā," uzskata Bramvels.

Nedēļu vēlāk gaismā nāca fakts, ka bankas īpašnieks Guseļņikovs pieteikumā šķīrējtiesā min, ka kāda augsta amatpersona finanšu sektorā un maksātnespējas administrators Māris Sprūds no viņa mēģinājuši izspiest kukuli. Tas bijis saistīts tieši ar vēja parka lietu. Šīs nedēļas nogalē jau pēc Latvijas bankas prezidenta aizturēšanas izskanēja neoficiāla versija par vairāku simtu tūkstošu kukuļa izspiešanu, lai neliktu šķēršļus bankas gada pārskata apstiprināšanai.

Zināms, ka Norvik Bankai bija aizķeršanās ar 2015. gada pārskata apstiprināšanu. Bankas auditori pēc finanšu pārskatiem nebija spējīgi sagatavot atzinumu. Auditori uzskaitīja tajos vairākas neatbilstības, atsaucoties riska darījumiem Krievijā un enerģētikas sektorā Latvijā. Ja šo risku ietekmi ņemtu vērā, tad banka neizpildītu minimālos kapitāla pietiekamības rādītājus. Banka izvēlējusies KNAB darbības nekomentēt. Bankas vadītājs Bramvels atbildēja, ka bankas īpašnieks Grigorijs Guseļņikovs ir uzrakstījis iesniegumu kādai Latvijas tiesībsargājošai iestādei saistībā ar kukuļošanu un viņš vēlas ar iestādi sadarboties arī turpmāk.

Jāatzīmē, ka drīz pēc tam, kad Guseļņikovs kļuva par Norvik Bankas īpašnieku, bankas padomē sāka strādāt Latvijas bankas prezidenta Rimšēviča vietnieks Andris Ruselis. Šī gada sākumā viņš padomi atstāja. 

Ilmāra Rimšēviča advokāts izteicies, ka viņa klienta aizturēšanas iemesls ir kāds notikums, kas it kā norisinājies pirms daudziem gadiem. Pats Latvijas Bankas prezidents aizturēšanu uzskata par klaji nelikumīgu - aizdomās turētā statuss viņam neesot noteikts.

Top komentāri

Cui bono?
C
http://www.tvnet.lv/financenet/nozares/490942-par_norvik_bankas_vairakuma_akcionaru_kluvis_krievijas_vjatka_bank_ipasnieks/comments
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nevar nebalstīt

AirBaltic joprojām nepieciešama valsts "aizmugure".

Statistika nav tikai vienkārši cipari

Par Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) vietu valstī un vēlmi padarīt CSP par galveno datu centru, kas politikas plānotājiem palīdz pieņemt kvalitatīvus lēmumus, Guntars Gūte sarunājas ar ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas