Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

LTV: Krievijas militārās industrijas pārstāvis iegūst ēku pie Rīgas lidostas

Pavisam netālu no starptautiskās lidostas Rīga esošu ēku Mūkupurva ielā, kur agrāk atradās pludmales volejbola centrs Brazīlija, 2017. gada beigās iegādājās Krievijas militārās industrijas pārstāvis, svētdien ziņo raidījums Latvijas Televīzijas raidījums de facto.

Agrāk ēkas īpašnieks bija ar BMW tirgotāju Inchcape  saistīts uzņēmums, taču pērn to caur Latvijā reģistrētu firmu nopirka Krievijas pilsonis ar uzturēšanas atļauju Latvijā Dmitrijs Holomkins. Viņš ir firmas patiesā labumā guvējs caur Šveicē reģistrētu uzņēmumu.

Raidījums de facto noskaidroja, ka Holomkins ir Krievijas firmas AKNIIPO jeb Aviācijas un kosmosa zinātniskās ražošanas apvienības ģenerāldirektors. Tā nodarbojas ar radioelektroniskajām izstrādēm, tostarp militārajām vajadzībām. Raidījums izpētīja AKNIIPO struktūru un noskaidroja – organizācijas dibinātāji ir Krievijas valsts korporācijas Rosteh meitasuzņēmumi,

vienam no tiem kā darbības joma norādīta radioelektroniskā karadarbība.

Informācijas par to, ar ko tieši nodarbojas Holomkina iestāde nav, taču Latvijas eksperti secina – tai varētu būt pieejamas gan spiegošanas tehnoloģijas (sakaru signālu pārtveršana, piemēram, no radariem), gan tādas, kas ļauj raidīt viltus signālus, un pat iejaukties navigācijas sistēmās.

RTU Aizsardzības un militāro tehnoloģiju pētniecības centra vadītājs Juris Ķiploks norāda - salīdzinoši tuvu ir arī citi stratēģiskie objekti - tādi kā Latvijas Pasta centrālais birojs,  otrā pusē - ASV vēstniecība, tur atrodas arī uzņēmumi, kas saistīti ar militāro industriju, arī Rail Baltica atzars tur būs tuvumā.

Latvijas Televīzijai nav izdevies sazināties ar pašu Holomkinu, bet viņa biznesa partnere Latvijā uz raidījuma jautājumiem neatbildēja. Jāteic, ēka Mukupurva ielā nav Holomkina pirmais pirkums Latvijā - pastarpināti viņam pieder arī  dzīvoklis Jūrmalā un veikala telpas Kauguros. Nevienā no šiem īpašumiem žurnālisti viņu nesatika.

Lidostas Rīga pārstāvji skaidro, ka Mūkupurva ielas ēka ir ārpus īpašās teritorijas, kurā tiek ievēroti aviācijas drošības pasākumi. Aizsardzības ministrija pagaidām riskus nesaskata. Satversmes aizsardzības birojs Latvijas Televīzijai atbildēja, ka "šāda rakstura jautājumus nekomentē", bet Drošības policija atsūtīja rakstisku atbildi:
"Atbildot uz Jūsu uzdotajiem jautājumiem, varam norādīt, ka Drošības policijai minētā persona ir zināma kā TUA [termiņuzturēšanās atļaujas] saņēmējs Latvijā. Dienesta rīcībā šobrīd nav informācijas, ka minētais darījums radītu tiešus vai tūlītējus draudus nacionālās drošības interesēm."

Top komentāri

zvirbulēns
z
Satversmes aizsardzības birojs Latvijas Televīzijai atbildēja, ka "šāda rakstura jautājumus nekomentē", bet Drošības policija atsūtīja rakstisku atbildi: "Atbildot uz Jūsu uzdotajiem jautājumiem, varam norādīt, ka Drošības policijai minētā persona ir zināma kā TUA [termiņuzturēšanās atļaujas] saņēmējs Latvijā. Dienesta rīcībā šobrīd nav informācijas, ka minētais darījums radītu tiešus vai tūlītējus draudus nacionālās drošības interesēm." --------------------------- Jā, SAB, DP rullē, neko nezinām, neko negribam zināt, neko nekomentējam. Cik tādiem vīrieņiem Latvijas varas iestādes izsniegušas nepieciešamās atļaujas, kā viņi te visu dara ko grib, varam tikai minēt...šausmīgi.. :(
Ilona Kulda
I
Nav pieļaujams, ka dažādi Krievijas tā sauktie biznesmeņi Latvijā dara, ko grib
nu
n
vatanu iepludināšana LATVIJĀ turpinās .
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas