Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +4 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Mainot līdzšinējās tradīcijas, vienojas par 13. Saeimas deputātu izvietojumu sēžu zālē

13. Saeimā ievēlēto partiju pārstāvji šodien konceptuāli vienojās par deputātu iespējamo izvietojumu parlamenta sēžu zālē, nedaudz mainot līdzšinējo tradīciju par politisko spēku izvietojumu tikai atbilstoši to "ideoloģiskajai nostājai".

Lai gan iepriekš no atsevišķiem politiķiem bija izskanējis, ka šodien varētu tikt apspriests arī Prezidija sastāvs, sanāksmē konkrēti kandidāti netika apspriesti. Reizē notika īsa saruna par to, kāda ir līdzšinējā pieredze, ja ir grūtības ar Prezidija ievēlēšanu. Kā pastāstīja Saeimas Juridiskā biroja vadītāja Dina Meistere, šādos gadījumos Saeima ņem garākus pārtraukumus, lai tomēr vienotos par parlamenta vadību.

Kā žurnālistiem pēc sanāksmes sacīja Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (VL-TB/LNNK), šodienas tikšanās reizē nebija plānots panākt vienošanos par Prezidija sastāvu. Parlamenta vadītāja pauda cerību, ka 6. novembrī vienošanās par Prezidiju būs panākta, jo vēl ir laiks to izdarīt.

Paredzēts, ka kreisā flanga beigās tradicionāli sēdēs partijas Saskaņa pārstāvji, pēc kuriem sekos Zaļo un zemnieku savienības pārstāvji. Tālāk uz centra pusi sēdēs partiju apvienības Jaunā Vienotība un partiju apvienības Attīstībai/Par! (AP) pārstāvji.

Blakus AP no centra pa labi sēdēs partijas KPV LV parlamentārieši, kuriem sekos Jaunās konservatīvās partijas (JKP) pārstāvji. Labējā flanga galā tradicionāli sēdēs nacionālās apvienības Visu Latvijai!-Tēvzemei un brīvībai/LNNK deputāti.

Mūrnieces sākotnēji ieskicētajā variantā KPV LV bija piedāvāts atrasties Jaunās Vienotības vietā. Tomēr partijas līdzpriekšsēdētājs Artuss Kaimiņš norādīja, ka iebilst pret šādu risinājumu.

Kaimiņš norādīja, ka KPV LV kā partija, kas saņēmusi vislielāko atbalstu labējo partiju flangā, vēlas atrasties tuvāk nacionālajai apvienībai.

Pēc apmēram 20 minūšu iepazīšanās ar piedāvājumu un diskusijām par to tika panākta konceptuāla vienošanās par minēto modeli, kur KPV LV pārstāvji sēž no centra pa labi - starp AP un JKP.

No atsevišķu politiķu teiktā izrietēja, ka līdz ar vienošanos par citu atrašanās vietu KPV LV pārstāvjiem tiek nedaudz mainītas līdzšinējās tradīcijas politisko spēku izvietojumā Saeimas sēžu zālē.

Pirms šīs vienošanās panākšanas Mūrniece aicināja respektēt parlamentārās tradīcijas. Viņa norādīja, ka tradicionāli partiju spektra izvietojums ir bijis no kreisā līdz labējam flangam.

Kaimiņš paziņoja, ka iebilst pret to, ko "Saeimas tradīciju kaut kādā ietvarā" parlamenta priekšsēdētāja cenšoties piedāvāt, jo, viņaprāt, esot jāņem vērā arī ievēlēto partiju lielums parlamentā.

Jaunās Vienotības pārstāve Inese Lībiņa-Egnere norādīja, ka līdz ar šīm izmaiņām jāsecina, ka politiskais spektrs vairs nav tik būtisks kritērijs deputātu izvietojuma noteikšanā. Ja ir panākta vienošanās "mainīt politiskos spektrus", partijai pret to nav iebildumu un tas neliekas izšķirošs jautājums.

Uz nepieciešamību respektēt parlamenta tradīcijas izvietojuma noteikšanā norādīja arī 13. Saeimā ievēlētais pašreizējais aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis (ZZS).

Partiju pārstāvji arī vienojās, ka pirmā 13. Saeimas sēde 6. novembrī notiks plkst.10.

Sēdi paredzēts sākt ar Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa uzrunu, pēc tam ievēlot pagaidu Mandātu, ētikas un iesniegumu komisiju, kā arī balsu skaitīšanas komisiju. Tika nolemts, ka pagaidu Mandātu komisijā tiks ievēlēti septiņi deputāti - pa vienam parlamentārietim no katras frakcijas. Pēc tāda paša principa tiks veidota arī balsu skaitīšanas komisija.

Pēc tam Mandātu komisija sanāktu uz sēdi, kur ievēlētu vadītāju un pārbaudītu informāciju par vēlēšanu rezultātiem.

Tad deputāti Saeimas sēdē dos svinīgo solījumu, noslēgumā Saeimai ar vienu lēmumu apstiprinot jaunā parlamenta pilnvaras. Pēc tam parlaments pāries pie lemšanas par Prezidija ievēlēšanu.

Kā ziņots, valdības veidošanas sarunās iniciatīvu uzņēmušies trīs politiskie spēki, kuri iepriekš parlamentā nebija pārstāvēti - KPV LV, JKP un AP.

Pagaidām gan sarunās nav iezīmējies konkrēts premjera kandidāts, par kuru varētu vienoties partijas, kā arī nav skaidrs koalīcijas sastāvs. JKP uzsver, ka nesadarbosies ar ZZS, bet pārējie sarunās iesaistītie politiskie spēki mudina veidot plašāku koalīciju kopā ar ZZS.

Top komentāri

reptilis
r
Jā-ā,galvenais pareizi sasēsties......
Buba
B
.."Artuss Kaimiņš norādīja, ka iebilst pret šādu risinājumu".. Pilnīgu saprotu - vinam pienāktos vismaz atsevišķa loža sunubūdas veidolā, no sarkankoka.
Cūku ferme ne seima
C
Lielākie cūki tuvāk pie siles.Un sili palielināt par 20 kubikmetriem.Un ventilatorus jaudīgākus uzstādīt jo smird šis cūku bars pretīgi.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

KNAB un SAB neesot saņēmis nevienu iesniegumu no Kadžuļa

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) līdz šim nav saņēmis nevienu iesniegumu no uzņēmēja Renāra Kadžuļa vai kādas citas personas saistībā ar iespējamu 2014.gada Saeimas vēlēšanu rezultāt...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas