Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Mājsaimniecību patēriņa izdevumi gada laikā auguši par 5,7%

Pēdējos divos gados vērojama mērena mājsaimniecību patēriņa pieauguma tendence, tomēr patēriņa izdevumi 2012. gadā joprojām bija zemāki nekā 2008. gadā, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) veiktā mājsaimniecību budžetu apsekojuma datu analīze.

Saskaņā ar apsekojuma datiem mājsaimniecību patēriņa izdevumi 2012. gadā vidēji uz vienu mājsaimniecības locekli mēnesī bija 198 lati, kas ir par 11 latiem vairāk nekā 2011. gadā.

Patēriņa izdevumu palielinājums 2012. gadā pret 2011. gadu faktiskajās cenās bija 5,7%. Tajā pašā laikā patēriņa cenas palielinājās par 2,3%, kā rezultātā patēriņa izdevumi salīdzināmajās cenās pieauga par 3,3%.

Lielāki patēriņa izdevumi bija pilsētās dzīvojošām mājsaimniecībām, kurās tie sasniedza 215 latus vidēji uz vienu mājsaimniecības locekli mēnesī. Vislielākais patēriņa izdevumu pieaugums 2012. gadā bija uzņēmēju un pašnodarbināto mājsaimniecībās – par 22%, savukārt vismazākais tas bija pensionāru mājsaimniecībās – par 1,6%.

Mājsaimniecību budžetu apsekojuma dati liecina – jo vairāk bērnu ir mājsaimniecībā, jo mazāk tā var atļauties tērēt uz katru personu. Visgrūtāk klājās mājsaimniecībām ar trīs un vairāk bērniem, kurās patēriņa izdevumi bija 113 latu vidēji uz mājsaimniecības locekli mēnesī un veidoja vien 57% no vidējā patēriņa izdevumu līmeņa valstī.

Vislielākie patēriņa izdevumi 2012.gadā bija Rīgas un Pierīgas mājsaimniecībās, attiecīgi 240 un 203 lati uz mājsaimniecības locekli mēnesī. Pārējos reģionos patēriņa izdevumi nesasniedza vidējo rādītāju valstī. Savukārt viszemākie patēriņa izdevumi bija Latgales reģionā – 166 lati vidēji uz vienu mājsaimniecības locekli mēnesī.

Neraugoties uz patēriņa izdevumu pieaugumu, to struktūra būtiski nav mainījusies, un arī 2012. gadā galvenās patēriņa izdevumu prioritātes palika nemainīgas – pārtika, mājoklis un transports.

Salīdzinot ar iepriekšējo gadu, izdevumi transportam pieauga visstraujāk – par 20,5%, kas palielinājušies galvenokārt uz personiskā transporta izmantošanas rēķina. Mājsaimniecības atsākušas iegādāties personiskos transporta līdzekļus, kā arī nav taupījušas līdzekļus to ekspluatācijai.

Mājsaimniecībās 2012. gadā bija salīdzinoši augsts mājokļa komunālo maksājumu slogs. Izdevumi šiem mērķiem pieauga par 6,7%. Mājokļa izdevumu pieaugums galvenokārt saistāms ar cenu kāpumu siltumenerģijai, gāzei, kā arī mājokļa īres maksai. Turklāt, kā liecina Eiropas Savienības ienākumu un dzīves apstākļu 2012. gada apsekojuma dati, 44% mājsaimniecību šādi maksājumi bija ļoti apgrūtinoši.

Visvairāk mājsaimniecības joprojām tērē uzturam un šie izdevumi veido vidēji 28% no visiem patēriņa izdevumiem (2011. gadā 29%). Šo izdevumu īpatsvars patēriņa izdevumos ir nedaudz samazinājies. Mājsaimniecību izdevumi pārtikai, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, palielinājušies visai nenozīmīgi no 54 līdz 55 latiem vidēji uz mājsaimniecības locekli mēnesī.

Kopumā vidēji visās mājsaimniecībās tādi primārie izdevumi kā pārtika, mājoklis, transports, apģērba un apavu iegāde un veselība veidoja vairāk nekā divas trešdaļas (70%) no kopējiem patēriņa izdevumiem. Respektīvi, lielākā daļa izdevumu joprojām tiek novirzīti ikdienas vajadzību nodrošināšanai.

2012. gada mājsaimniecību budžetu apsekojumā piedalījās 3791 mājsaimniecība visā Latvijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas