Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Marta otrā dekāde – aukstākā pēdējos 50 gados

Aizvadīta pēdējos 50 gados Latvijā aukstākā marta otrā dekāde. Tās vidējā gaisa temperatūra bija -8,1 grāds, kas ir 6,6 grādus zem ilggadīgās normas. Vēl aukstāks šis laika periods ir bijis 1963. gadā, kad bija -9,5 grādi, bet absolūtais rekordists ir 1942. gada pavasara sākums – tad marta otrās dekādes vidējā gaisa temperatūra bija -15 grādi, liecina Latvijas Vides ģeoloģijas un meteoroloģijas centra dati.

Savukārt šogad tika auksts laiks Latvijā bija janvāra otrajā pusē. Marta pirmās dekādes beigās sācies, aukstums stabili turpinājās visu otro dekādi. Diennakts vidējā gaisa temperatūra turējās 4-8 grādus zem normas. Kopumā sešās diennaktīs minimālā gaisa temperatūra noslīdēja zem -20 grādiem. Pirms tam marta 2. dekādē tas Latvijā ir bijis 1980. gadā. Arī dienā gaisa temperatūra Latvijā lielākoties bija 1-5 grādus zem nulles. Līdz +2..+3 grādiem tā pakāpās Kurzemes un centrālajos rajonos 16. un 17. martā.

Anticiklona ietekmē aizvadītā dekāde Latvijā bija ļoti sausa. Teritorijas lielākajā daļā neliels, īslaicīgs sniegs bija tikai dekādes pēdējā dienā un atsevišķās vietās - perioda vidū. Tādējādi pēc kopējā nokrišņu daudzuma – 4% no normas – tā kļuva par astoto sausāko marta otro dekādi Latvijā.

Dekādes laikā dāsni spīdēja saule – pēc saules spīdēšanas ilguma šī bija vissaulainākā marta otrā dekāde, dalot pirmo vietu ar analoģisku periodu 1972. gadā.

Sniega sega dekādes laikā bija bez būtiskām izmaiņām. Visbiezākā tā vēl joprojām ir Austrumlatvijas iekšzemes rajonos – dekādē vidēji 21-41 cm, Alūksnē 50 cm, kas 1,5-2,4 reizes pārsniedz normu. Turpretī jau no marta sākuma gandrīz bez sniega ir Kurzemes rietumu jūras piekraste – šeit 0,5-1 cm biezs sniegs bija tikai atsevišķās dienās.

Vējš dekādes laikā bija samērā rāms, brāzmās līdz 15-17 m/s pastiprinoties atsevišķās Latvijas vietās 15. un 16. martā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas