Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +11 °C
Smidzinošs lietus
Svētdiena, 9. jūnijs
Ligita, Gita

Matemātiķis pret biologu, lai stūrētu LU

Šodien izšķirsies, kurš turpmāk būs pie vadības grožiem Latvijas Universitātē (LU). Rektora vēlēšanās par atbalstu sacentīsies LU Datorikas fakultātes dekāns Juris Borzovs un LU zinātņu prorektors Indriķis Muižnieks. Abiem kandidātiem ir atšķirīgs viedoklis gan par to, kā turpmāk attīstīt studiju programmas, gan saimnieciskiem jautājumiem. Tā kā līdzšinējais LU rektors Mārcis Auziņš šajā amatā ir jau otro termiņu, viņš uz augsto krēslu vairs nevar kandidēt. 

Abi izvirzītie rektora amata kandidāti par savu redzējumu plašāk klāstīja jau tradicionālajās debatēs. Jau pirms tām Borzovs sevi bija saistījis ar pārmaiņām universitātē un arī debašu laikā to apstiprināja. Piemēram, runājot par turpmāko studiju programmu attīstību, Borzovs stingri norāda – nepieprasītās studiju programmas ir jāslēdz.

Savukārt Muižnieks tikai sola izvērtēt, kāds pieprasījums pēc šīm programmām varētu būt nākotnē, neaizmirstot arī par to modernizāciju. Abu kandidātu viedoklis atšķiras arī jautājumā par studiju programmu akreditācijas procesu. Lai gan abi piekrīt, ka pašreizējā sistēma ir jāmaina, Borzovs vēlas vērtēšanu nodot tikai starptautisko ekspertu rokās, savukārt Muižnieks runā par līdzsvaru un min arī citu valstu pieredzi, kur atbildība nav tikai starptautisko ekspertu rokās.

Attiecībā uz saimnieciskajiem jautājumiem diskusijas abu kandidātu starpā izraisa Torņakalna jaunais komplekss un tā attīstības plāni. Borzovs pat pauž, ka to nevajadzēja celt, jo LU parādsaistības jau ir 10 miljonu eiro. Arī tajā laikā, kad projekts sākts, viņš mēģinājis Auziņu atrunāt un līdzekļus koncentrēt pilsētas centrā. Tagad gan "vilciens jau aizgājis", tāpēc – "ja būs nauda, būvēsimies tālāk". Svarīgi esot nepalielināt kredītu slogu, finansējumu meklējot citos veidos. Pielaidīgāka attieksme ir Muižniekam, kurš steidz stāstīt par Torņakalna attīstības plāniem un velta kritiku arī savam pretiniekam: "Borzova kunga pieeja neļauj viņam pacelties virs datora klaviatūras un paskatīties perspektīvā." 

Kā priekšrocību rektora amatā Muižnieks uzskata savu plašo pieredzi gan strādājot LU, gan citās vietās. 
Borzovs, kuram tik lielas pieredzes nav, uzsver, ka arī fakultāte ir kā maza universitāte un, ja viņam sešu gadu laikā izdevies Datorikas fakultāti "uztaisīt kā konfekti", viņš to var izdarīt arī ar visu augstskolu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas