Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Mediķi līdz streikošanai var nonākt rudens pusē, pieļauj protesta akcijas rīkotāji

Nesaņemot politiķu atbalstu veselības aprūpes budžeta palielināšanai, mediķi varētu lemt par streika rīkošanu rudens pusē, šorīt Latvijas Radio pieļāva Latvijas Jauno ārstu asociācijas prezidents Artūrs Šilovs.

Asociācija kopā ar citām mediķu un arī pacientu organizācijām šodien pie Saeimas rīko protesta akciju. Protestētāji aicina Saeimas pārstāvjus un valdības locekļus steidzami meklēt risinājumus, lai šī gada budžeta ietvaros veselības aprūpes izdevumi tiktu palielināti, sasniedzot 12% no valsts budžeta izdevumiem, kas ir papildus aptuveni 140 miljoni eiro.

Tāpat tās aicina nākamā gada budžeta ietvaros nodrošināt veselības aprūpes finansējumu pieaugumu atbilstoši sabiedrības veselības pamatnostādnēm, papildus piešķirot aptuveni 310 miljonus eiro, kā arī mazināt pieaugošos pacientu līdzmaksājumus un gaidīšanas rindas uz medicīnas pakalpojumiem.

Šilova vērtējumā, "premjerministrs mūs ir ignorējis trīs gadus", un arī pašlaik viņam neesot skaidrs, kāpēc politiķi šo jautājumu skatot tik lēnām.

Pēc tuvāko nedēļu politiķu lēmumiem mediķu organizācijas lemšot par tālāko rīcību, stāstīja Šilovs, pieļaujot, ka streiks var būt iespējams rudenī, bet jūnijā varētu būt jaunas protesta akcijas, kuru saturu gan viņš neatklāja.

Jau ziņots, ka šā gada valsts konsolidētā budžeta izdevumi ir ap 14,7 miljardiem eiro, un šogad finansējums veselības nozarei būs 1,6 miljardi eiro. Pēc veselības ministres Līgas Meņģelsones iepriekš teiktā, koalīcijas partneru starpā ir panākta vienošanās, ka 12% no kopbudžeta ir robeža, kas veselības budžetam ir ļoti nozīmīga. Tas šogad būtu 1,76 miljardi eiro, liecina aģentūras LETA aprēķini.

Tikmēr Aizsilniece izteikusies, ka mūsdienīgu veselības aprūpes pakalpojumu nodrošināšanai būtu jāatvēl 2000 eiro uz vienu iedzīvotāju gadā. Centrālās statistikas pārvaldes dati liecina, ka šogad 1.martā Latvijā provizoriskais iedzīvotāju skaits bija 1,886 miljoni. Līdz ar to Aizsilnieces minētais nepieciešamais finansējums būtu 3,77 miljardi eiro.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

NA neatbalstīs Braži ārlietu ministres amatam

Opozīcijā esošā Nacionālā apvienība (NA) neatbalstīs diplomātes Baibas Bražes apstiprināšanu ārlietu ministres amatā, aģentūrai LETA pēc abu pušu tikšanās pauda NA priekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas