Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Meiteni nelabprāt uzņem bērnudārzā, sakot, ka viņa "nav normāla"

Māra ir kā mazs viesulis - ne mirkli nesēž mierā. "Re, kikerigū," rāda cukurgailīti. "Skaties - balons! Mētājam!" Viņas tētis Andris smej, ka vienīgais, kas meitenei uz laiciņu liek kļūt rimtai, ir multfilma Maša un lācis. To Māra nepārtraukti skatījusies Somijas klīnikā, kur viņai ar pusgada intervālu veikta galvaskausa operācija un sejas anomālijas korekcija, pirmdien raksta laikraksts Diena.

Skatoties uz mazo koknesieti, grūti noticēt, ka dzīvespriecīgais, veselīgais meitēns savos trīsarpus dzīves gados operēts kopumā teju desmit reižu. Tagad neiespējami arī šķiet, ka sākotnēji ārsti šim cilvēkam devuši mazu iespēju izdzīvot. Galvenais vaininieks bijis Kruzona sindroms, ar ko Māra nākusi pasaulē, - viņai bija saaugušas visas galvas šuves, nebija izveidojušās deguna ejas. Meitēns varējis elpot tikai caur muti, tāpēc vecākiem nācies naktīs uz maiņām dežurēt, raugoties, lai viņa miegā nenosmok. Tomēr mamma Inga un tēvs Andris rīkojušies - meklējuši ārstus, veduši kopā dažādus speciālistus, panākuši, ka valsts bērnam apmaksā operācijas Somijā, lūguši līdzcilvēkiem saziedot naudu ceļa un uzturēšanās izdevumiem.

Māras vecāki tik ļoti priecājušies par meitas straujo atlabšanu pēc vairākkārtējām operācijām un uzkāpšanu uz attīstības sliedēm, ka pieņēmuši lēmumu no februāra vest meiteni uz Kokneses pirmsskolas izglītības iestādi (PII) Gundega, kas atrodas rokas stiepiena attālumā no mājām.

"Internetā izlasījām, ka šis bērnudārzs piedāvā speciālās izglītības programmas, arī ārsti deva piekrišanu. Gribēju pirmās dienas pabūt turpat blakus, lai bērns nejustos kā vilku bedrē iemests, taču bērnudārza vadītāja pateica striktu nē," stāsta Andris un ironiski piebilst: "Varbūt nobijās no tā, ka es, tāds bārdains, sirms kungs, sabiedēšu citus bērnus?" Viņš pedagoģes lēmumu respektējis, atstājis savu tālruņa numuru, dažus norādījumus, un 17. februāra priekšpusdienu Māra pavadījusi pie jaunajiem rotaļu biedriem. Taču nākamajā dienā meitene kategoriski atteikusies ieiet bērnudārza telpās. Māra grupiņā tomēr ievesta, taču pēc divām stundām viņai sākusies panikas lēkme, un meiteni vajadzējis vest pie ārsta. "Mēs nezinām, kas tur notika. Lūdzām padomu psihiatram, kurš ieteica pirmajā laikā tomēr atrasties tiešā bērna tuvumā, un tajā pašā dienā tikāmies ar PII Gundega vadītāju Ritu Gabaliņu. Citu bērnudārza darbinieku klātbūtnē iestādes vadītāja mums pateica: "Es jums iekšā grupiņā iet neļaušu, jūs manu mācību procesu netraucēsiet!" - un piebilda, ka viņas bērnudārzs domāts normāliem bērniem," ar rūgtumu atceras Andris.

Plašāk lasiet Kristīnas Putincevas rakstā Brīnums grib draudzēties pirmdienas, 24.marta, laikraksta Diena 8.lpp.! 

Top komentāri

V
V
Viss vienkārši' Objektīvā puse: ārzemēs šādiem bērniem nāk līdzi arī finansējums. Attiecīgi, var tiem veltīt vairāk laika nenoņemot citiem. Subjektīvā: jūs ko domājat, padomju pedagoģijas tantuki, kuriem vienīgais paņēmiens ir uzbļaut, vispār var tikt galā ar šādiem bērniem?
Rein
R
Totally fucked up country
Ome
O
Mīļie vecāki. Varbūt jūs tiešām esat noguruši. Bet Jūsu bērniņš ir tik trausls. Vai Tiešām nebija labāk padomāt par auklīti mājās. Tagad arī valsts kaut ko maksājot sertificētām auklītēm.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas