Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Meklēs atbalstu pedagogiem

Diskusijas par nākamā gada budžetu pieņemas spēkā, un arvien skaidrāk redzams, kādiem mērķiem valdība plāno izlietot naudu. Līdz šim bijis krietns skaits sarežģītu jautājumu, arī jaunās politikas iniciatīvas, kurām ministrijas lūdza ievērojamas papildu summas, taču ieguva līdzekļus tikai mazākajai daļai vajadzību. Arī Izglītības un zinātnes ministrija (IZM), kas pagaidām palikusi bez naudas, kuru plānoja tērēt, lai atbalstītu pedagogus, kas zaudēs darbu reorganizācijas procesā.  

IZM 2017. un turpmākajiem diviem gadiem bija iesniegusi 26 jaunās politikas iniciatīvas, kuru kopējā vērtība sasniedz 139,808 miljonus eiro. Atbalstu no Finanšu ministrijas (FM) naudas pārdalē guva vienīgi iniciatīva, kas plāno īstenot latviešu valodas apguvi Latvijā un ārzemēs, – 186 183 eiro apmērā. Atbalstīts arī 4,521 miljona eiro pieprasījums pedagogu darba samaksas jaunā modeļa ieviešanai, tomēr, kā skaidro IZM, par finansējumu minētajai reformai lems septembrī. Pārskatot savus izdevumus, ministrija vēl radusi iespēju sešas prioritātes daļēji finansēt no saviem iekšējiem resursiem un šiem mērķiem plāno pārdalīt nepilnus 17 miljonus eiro. 

Kas notiks ar pārējām iniciatīvām, pagaidām nav skaidrs, taču kā būtisku visas iesaistītās puses min atbalstu pedagogiem, kuri paliks bez darba. Proti, skolotāji, kuri vecāki par 60 gadiem, līdz pensionēšanās vecumam varētu saņemt 65% no darba algas. Līdz ar skolotāju darba algu reformu nākamgad plānota skolu tīkla reorganizācija, un daļa skolotāju, visticamāk, paliks bez darba. Pēc IZM aplēsēm, amatu varētu zaudēt aptuveni 160 pedagogu.

Lai viņus atbalstītu, ministrija no 2017. gada budžeta lūdza papildu 1,4 miljonus eiro, taču nu, kad iecere palikusi neapmierināta, risinājumu meklēšot citur. "FM šo iniciatīvu izravēja ārā, taču jebkurā gadījumā tā ir kopīga valdības atbildība, kas varētu būt aktuāla, sākot no nākamā gada septembra. Tā ir valdības izšķiršanās, visticamāk, [nauda] būs jāmeklē līdzekļos neparedzētiem gadījumiem. Es nepieļauju iespēju, ka skolotāji paliks bez šī atbalsta, tas ir neiespējami," ir pārliecināts izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis (Vienotība).

Visu Ineses Liepiņas rakstu lasiet pirmdienas, 22. augusta laikrakstā Diena! 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas